Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Har aktier för miljoner i Swedbanks konkurrent

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges nya ekonomi-tv-kanal.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Göran Persson äger aktier för flera miljoner kronor i Swedbanks konkurrent Ålandsbanken, avslöjar Dagens industri.

– Jag ser ingen intressekonflikt, säger den tidigare statsministern till tidningen.

Göran Persson rekryterades i juni som ordförande för Swedbank för att återställa bankens förtroende, som sargats svårt efter misstankar om penningtvätt i bankens verksamhet i Baltikum.

Nyligen köpte Göran Persson 25 000 aktier i Swedbank för drygt tre miljoner kronor. Köpet registrerades den 29 augusti och gjordes genom Göran Perssons och hustrun Anitra Steens gemensamma bolag Baven AB. 

Samtidigt har den tidigare socialdemokratiske finansministern och statsministern intressen i en av Swedbanks konkurrenter. Persson äger 30 000 aktier värda 4,6 miljoner kronor i Ålandsbanken, avslöjar Dagens industri.

Uppgiften om aktierna i Ålandsbanken fanns inte med i det material som delades ut till Swedbanks aktieägare inför extrastämman när han valdes till bankens ordförande, skriver Di.

Persson: Jag ser ingen intressekonflikt

Men Göran Persson själv tycker inte att innehavet innebär någon intressekonflikt.

– Jag ägde de där aktierna när jag gick in i Swedbank, det kanske man i så fall skulle ha diskuterat vid det tillfället. Men det är ingen som någon gång har pratat om den saken, och inte jag själv heller, säger han till tidningen.

Han sitter också i styrelsen för Ålandsbankens största ägare Wiklöf Holding. Han har tidigare sagt till Di att inte heller det uppdraget innebär någon intressekonflikt, enligt hans synsätt. 

Magnus Billing, vd för Alecta som är storägare i Swedbank har inte heller några synpunkter på Perssons aktier i Ålandsbanken.

– Det är klart att det alltid finns intressekonfliktsfrågor, det dyker upp hela tiden. Men jag är helt övertygad om att det där hanteras på ett utmärkt sätt av banken och styrelsen i övrigt, säger Magnus Billing till Di.