Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Passagerarrekord för SAS - aktien stiger

Foto: COPYRIGHT ©PETER KNUTSON ALL RIGHTS RESERVED. DE
Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN

SAS har passagerarna på sin sina.

Flygbolaget satte rekord juni med närmare tre miljoner passagerare.

– Starka trafiktal i juni visar att kunderna värdesätter SAS erbjudande både inom affärs- och fritidsresor, säger vd Rickard Gustafson.

Det är de senaste passagerarsiffrorna för juni månad som visar på ökningen - ett besked som gladde aktiemarknaden. Den annars dystra aktiekursen för SAS steg något när passagerarsiffrorna för juni blev offentliga på fredagsförmiddagen. Men började skaka något och vänta sedan ner till - 0,30 för att åter stiga. På eftermiddagen låg kursuppgången på 1 procent.

”Antalet passagerare som reste med SAS ökade något jämfört med samma månad föregående år och är det högsta någonsin för en enskild månad. Enhetsintäkterna fortsätter att utvecklas positivt och ökade med 4,8 procent”, skriver bolaget.

Totalt med både den ordinarie trafiken och charter flög 2 956 000 passagerare med bolaget under juni.

Kapaciteten i den ordinarie trafiken ökade med är nära 1 procent. Antalet passagerare ökade med blygsamma 0,5 procent.

SAS vd Rickard Gustafson när det första Airbus A320neo visades 2016Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Valutajusterad enhetsintäkt och yield ökade med 4,8 procent respektive 5,2 procent ”vilket bekräftar den positiva underliggande trenden under året”.

Åtta nya Airbus 350 på långlinjerna är beställda och det första planet sätts i trafik i början av nästa år. Planet tar 300 passagerare.

Premiärturen blir Köpenhamn – Chicago och de nya Airbus– planen ska ha sin bas i Köpenhamn.

– Under månaden presenterade vi rutten för vår första Airbus A350 som sätts i trafik i januari 2020. A350 är det mest bränsleeffektiva långdistansflygplanet på marknaden och släpper ut 30 procent mindre koldioxid jämfört med tidigare generationers flygplan. Vi ser en efterfrågan på mer hållbart flygresande och det här är ett viktigt steg på vägen mot att minska koldioxidutsläppen, säger vd Rickard Gustafson i pressmeddelandet från företaget.