Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Panikras för Swedbank på börsen

Birgitte Bonesson, Swedbanks vd och koncernchef lyckades inte lugna med sitt framträdande i går eftermiddag. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Swedbank-aktien föll närmast handlöst vid börsöppning. Foto: AP
Birgitte Bonesson. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Foto: DANIEL ROLAND / AFP

Birgitte Bonnesen möts med misstro. Bankchefens förklaringar hjälpte inte.

Resultatet: Swedbanks aktie föll närmast handlöst på börsen under torsdagen.

– Det är klart att det är allvarliga misstankar, sen vad som är vad i detta, det vet vi inte i dag, säger finansminister Magdalena Andersson.

Regeringskansliet följer utvecklingen kring Swedbankturbulensen noga.

– Generellt  är penningtvätt något som skadar bankväsendet och därför har vi agerat från regeringen och genomfört en rad skärpningar både på svensk nivå och eu-nivå. Det är helt  grundläggande. Det handlar om att man inte ska kunna tvätta pengar om man ägnar sig åt vapen och narkotika, det är viktigt för att begränsa de kriminella gängen, säger finansminister Magdalena Andersson.

Swedbanks aktie störtdök när börsen öppnade klockan 9 och aktien rasade med närmare tio procent för att efter en halvtimme återhämta sig något och låg och ”skakade” med en nedgång kring 7 procent, för att efter en timmes handel åter fortsätta nedåt och ligga på 8,5 procents nedgång.

När börsen stängde hade aktien fallit med drygt 9 procent. På två dagar har värdet på aktien minst med hela 25 procent.

Omöjigt rekommenera Swedbank-aktien

– Som det är nu tycker vi att det är omöjligt att rekommendera investerare att köpa Swedbank-aktien. Även om Swedbanks försvarslinje är att banken anmäler alla misstänkta transaktioner som den ser till relevanta myndigheter, vet ingen vad den har missat och hur allvarligt detta problem kan bli, skriver det norska investmentbolaget ABG Sundal Collier i en analys.

Aktieägarna ”förlorat” 45 miljarder

I börsvärde så har aktien tappat närmare 45 miljarder kronor i värde sedan raset inleddes på onsdagsmorgonen efter SVT:s avslöjande.

– Swedbank faller fritt på öppningen i spåren av en misslyckad telefonkonferens i går eftermiddag. Nu gäller det att Swedbank lägger alla papper på bordet, sa Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Bonnesen bröt tystnaden

Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen var tyst timme efter timme under gårdagen. Inte ett ord från henne om SVT:s  avslöjande.

Först klockan 17 bröts Bonnesens tystnad i form av dels en telefonkonferens där analytiker och journalister kunde ställa frågor, dels  genom enskilda intervjuer med utvalda journalister.

– Vi agerar på allt vi ser, sade hon och uppgav att så var fallet även under åren 2007-2015, den tidsperiod som avser  Danske-härvan och Swedbank.

 

”Bonnesens svar vaga och otydliga”

Men hennes framträdanden räckte inte för att lugna analytiker och aktiemarknaden. Tvärt om. Fler frågor uppstod enligt vissa analytiker.

– Bonnesen svar var vaga och tyvärr fick vi inte så många svar utan snarare fler frågor. Det var tydligt att det fanns ett stort missnöje bland analytikerna inte minst från de stora internationella investmentbankerna, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners. Foto: Söderberg & Partners / Söderberg & Partners

Vad händer nu med Swedbanks aktie? När nås botten?

– Raset borde kunna stanna upp och aktien borde återhämta sig under dagen om det inte kommer mer negativ information. Men det är väldigt osäkert just nu.

Vad krävs av Birgitte Bonnesen?

– Nu gäller det att Swedbank lägger alla papper på bordet och öppnar en extern utredning för klarlägga vad som hänt egentligen.

Christina Söderberg, sparekonom på jämförelsesajten Compricer:

– När nyheten om misstänkt penningtvätt kom ut rasade Swedbankaktien. Misstanken att en svensk bank gör något sånt här slog ned rätt hårt bland oss småsparare och inget man vill fortsätta att stötta. Att äga en aktie i ett bolag som man inte har förtroende för är svårt. Det är även möjligt att en del av oss har i minnet tidigare skandaler som Swedbank har gått igenom och att man nu kände att nu får det räcka. Även större aktörer tog det säkra före det osäkra och sålde av Swedbankaktier med minnet ifrån Danske Banks börsfall efter penningtvättsskandalen förra året.

Christina Söderberg, sparekonom. Foto: Pressbild

” Följa flocken och sälja”

Christina Söderberg tror att det kommer fler dåliga nyheter om Swedbank innan byken är tvättad.

– Under gårdagen hann gemene man sätta sig in i turerna och misstankarna runt Swedbank i uppdrag granskning -   med både kommunikationschefens intervju och senare vd-intervju med Birgitte Bonnesen - som jag tycker var klart otydliga, och som gör att man anar att det kommer mer. 

Vad händer med Swedbanks aktie - fallet fortsätter.

– Fallet av aktien igår oroar förstås aktieägare i Swedbank - och idag vill de följa flocken och sälja av - dels för att inte förlora ännu mer om aktien fortsätter att sjunka och dels för att visa sitt missnöje mot banken. Jag gissar att vi kommer se stora svängningar framöver i Swedbankaktien.

Annons: