Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paniken på Swedbank – expert föreslås två dygn innan stämman

Kerstin Hermansson, föreslås som ny styrelsemedlem i Swedbank.Foto: @Magnus Fond
Swedbanks valberedningen förslår en utökning av bankens styrelse.Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbanks koncernhef är under fortsatt stark pressFoto: CORNELIA NORDSTRÖM

Knappt två dygn innan Swedbanks förväntade stormiga stämma förslås en ny person att ingå i bankens styrelse.

Det är Kerstin Hermansson, tidigare chef Fondhandlarföreningen.

– Ett bra val, men klart en liten känsla av panik, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Swedbanks styrelse föreslås att utökas från nio till tio styrelseledamöter.

Det är en tungviktare och något av ordningsman som nu är på väg in i styrelsen.

” Kerstin Hermansson kommer att bidra i styrelsearbetet med sin kompetens i frågor som rör regelefterlevnad och värdepappersfrågor”, skriver Swedbanks valberedning och pekar på hennes omfattande meritlista. Hon har bland annat som expert deltagit i flera utredningar på uppdrag av regeringen när det gäller regelverket för värdepappersmarknaden. Hon har också bevakat regelutvecklingen inom EU med fokus på värdepappersmarknaden och under tolv år varit vd för Svenska Fondhandlarföreningen.

 

 

Kerstin Hermansson föreslås i sista minuten att ingå i Swedbanks styrelse. Frågan är om det är hon som ska rädda bankens framtida anseende.

Det är i sista minuten som Swedbanks valberedning nu gör sitt utspel om att utöka antalet styrelseledamöter i bankens styrelse med en förhoppning om att det ska kyla ner den uppiskade stämningen inför stämman.

Det överraskande pressmeddelandet

Klockan 16.35 skickade Swedbank ut ett pressmeddelande med rubriken ”Valberedningen i Swedbank föreslår att styrelsen förstärks”.

På torsdag klockan 11 inleds bankens stämma som på grund av det extra stora intresset i kölvattnet efter bankens penningtvättshärva har flyttats från Oscarsteatern till Folkets Hus i Stockholm som tar fler personer i stora salen och har en större scen.

Normalt är en valberedning ute i god tid med vilka man förslår ska ingå i en styrelse. Och det var Swedbanks valbredning också när man i februari gick ut med sitt förslag till styrelsens sammansättning.

”Snålblåsten kring Birgitte Bonnesen”

Men nu efter skandalryktena kring banken om misstänkt penningtvätt i Baltikum och där snålblåsten tilltagit kring vd och koncernchefen Birgitte Bonnesen, så har valberedningen med ordföranden Lennart Haglund tvingats rycka ut och försöka dämpa innan portarna för stämman slås upp. Delvis har förslagit framtvingats av de mest kritiska rösterna i valbredningen, erfar Expressen.

Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

 

Både Alecta och AMF, som både är stora ägare i Swedbank, och ingår i valberedningen med var sin representant, har höjt tonläget och inte varit nöjda med vad banken hittills presenterat kring anklagelserna om att banken varit indragen i penningtvätt i Baltikum.

Swedbanks valberedning

I valbredningen ingår följande:

• Lennart Haglund, utsedd av ägargruppen Föreningen Sparbanksintressenter, och valberedningens ordförande

Jens Henriksson vd för Folksam och utsedd av ägargruppen Folksam.

• Ramsay Brufer, utsedd av tjänstepensionsföretaget Alecta.

• Johan Sidenmark, utsedd av pensionsbolaget AMF.

• Peter Karlström, utsedd av ägargruppen Sparbanksstiftelserna.

• Lars Idermark, styrelseordförande Swedbank.

 

Så här skriver nu valberedningen om beslutet att i sista minuten föreslår en utökning av bankens styrelse jämfört med det tidigare förslaget.

” Med anledning av den senaste tidens rapportering om misstänkt penningtvätt avser valberedningen att under våren arbeta med att ytterligare förstärka Swedbanks styrelse i syfte att höja förtroendet för banken. Som en del av detta föreslår valberedningen nu nyval av Kerstin Hermansson som styrelseledamot, i tillägg till det tidigare förslaget, som offentliggjordes den 12 februari 2019”.

Pensionsjätten driver på

AMF:s vd Johan Sidermark skickade ut ett eget pressmeddelande i högt tomläge:

”Den senaste tidens anklagelser om penningtvätt har skadat förtroendet för Swedbank, och därmed våra sparare. Vi är inte nöjda med de åtgärder som vidtagits hittills för att hantera situationen, eller den redovisning och kommunikation som vi sett kring frågan”.

Swedbanks koncernchef Birgitte Bonnesen vill sitta kvar som chef för banken.Foto: HOSSEIN SALMANZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Och med signal till berörda i Swedbank, däribland koncernchefen Birgitte Bonnesen:

”Vi förväntar oss att bankens styrelse och ledning med full kraft och med högsta prioritet engagerar sig i arbetet med att återuppbygga bankens förtroende. Vi kommer fortsätta driva på för att den processen ska ske på ett så öppet och heltäckande sätt som möjligt”.

”Förtroendet för banken skadat”

Alectas vd Magnus Billing:

”Vi är inte nöjda med styrelsens hantering av penningtvättsärendet. Förtroendet för banken är skadat och därför har valberedningen nu inlett ett arbete med att stärka upp styrelsen. Förstärkningen av styrelsen kan ske på flera sätt. Att föreslå Kerstin Hermansson är ett första steg”.

Valberedningens förslag av Kerstin Hermansson var enhälligt.

– Det är sent påkommet. Däremot är Kerstin Hermansson ett väldigt bra namn. Hon är en ordning och reda människa. Jag förstår tanken att få in henne, men att göra det så tätt inpå stämman är helt klart en känsla av lite panik. Det måste man säga. Bra val, men på ett felaktigt sätt att så nära inpå stämman föreslå att styrelsen utökas, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners.

Styrelsen får sannolikt ansvarsfrihet på stämman. Men de flesta räknar med ett högt tonläge innan Swedbanks stämma 2019 är slut.

Annons: