Johan Carlström anländer.Johan Carlström anländer.
Johan Carlström anländer.
Årsstämman är på Gothia Tower i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSONÅrsstämman är på Gothia Tower i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Årsstämman är på Gothia Tower i Göteborg. Foto: HENRIK JANSSON
Christian Danielsson från Göteborg på väg in på årsstämman. Foto: HENRIK JANSSONChristian Danielsson från Göteborg på väg in på årsstämman. Foto: HENRIK JANSSON
Christian Danielsson från Göteborg på väg in på årsstämman. Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON
Foto: HENRIK JANSSONFoto: HENRIK JANSSON
 Foto: HENRIK JANSSON

Fingerprint hade överskott på 80 miljoner sensorer

Publicerad

En dryg timme innan Fingerprints årsstämma började strömmade aktieägarna in på Svenska Mässan i Göteborg.

Så också brottsmisstänkte storägaren Johan Carlström som svarade så här på om han ville prata om läget i bolaget inför stämman:

– Nej.

Vid sitt anförande sa vd Christian Fredriksson att det vid årsskiftet fanns ett överloppslager på cirka 80 miljoner sensorer, skriver Dagens industri.

Fingerprint Cards är en av de senaste årens största raketer på börsen och ska enligt Dagens Industri i dag ha cirka 36 500 aktieägare. 

Före detta vd:n och storägaren Johan Carlström kom i god tid inför stämman som började klockan 15.

Du ska in redan nu?

– Ja.

Vill du kommentera läget i bolaget?

– Nej.

Sen gick han in.

Carlström är brottsmisstänkt. I januari 2017 anhölls han och styrelseledamoten Lars Söderfjäll. Misstankarna rörde marknadsbruk i samband med vinstvarningen i december 2016. Sedan dess ska Carlström ha spridit rykten på sociala medier om att bolaget ska bli uppköpt, enligt Svenska Dagbladet.

I sitt anförande vid stämman bedömde vd:n Christian Fredriksson att det fanns ett "överloppslager" på cirka 80 miljoner sensorer i Fingerprints leveranskedja vid årsskiftet 2016–2017. Det är ett lager som nu behöver betas av, skriver Dagens industri.

Fredriksson jämförde med att Fingerprint Cards säljer runt en miljon sensorer per dag – därmed motsvarar överloppslagret 80 dagars försäljning.

"Årets stökigaste stämma"

Årsstämman på torsdagen har väntats bli lång.

– Normalt brukar den ta tre timmar. I år finns det anledning att tro att den kommer att bli längre, säger en av aktieägarna på vägen in.

Fingerprints årsstämma ska förhoppningsvis ge svar på ett antal frågor från de tusentals som har aktier i bolaget. De som strömmar in till Svenska Mässan för att lyssna på ledningens analys och höra deras svar på alla frågor var spända inför mötet.

– Jag hoppas detta blir årets stökigaste stämma, sa Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tidigare.

Civilekonomen och generaldirektören vid Europeiska kommissionens generaldirektorat, Christian Danielsson:

– Jag hoppas de har ett antal bra svar att ge oss där inne. Det behöver de ha.

Är du orolig?

– Nja, jag vet inte. Jag har varit aktieägare länge i bolaget och har varit med om både upp- och nedgångar. Jag tror att bolaget trots allt kan ha en bra framtid.

Carlström: "Fått förfrågningar om att sälja" 

Inför stämman uttalade sig Carlström till Nyhetsbyrån Direkt om förfrågningar om huruvida han skulle vara villig att sälja sina aktier i bolaget. 

"Det har aldrig förekommit ett seriöst, fullt finansierat bud på bolaget. Däremot har jag vid en handfull tillfällen fått förfrågningar om att sälja mina A- och B-aktier. Hittills har jag valt att inte göra det", sa han till Direkt. 

Enligt Svensk Dagbladet har Johan Carlström också vid flera tillfällen anklagat Hexagons vd Ola Rollén, som också är storägare i Fingerprint Cards, för att försöka lägga beslag på Fingerprint för egen del.

Stämmer de här uppgifterna?

– Jag vill inte kommentera rykten och skvaller. Sedan hänvisas dessa påstådda uppgifter till privata chattar och dessa har ingen annan med att göra, säger han till Nyhetsbyrån Direkt. 

Han vill inte heller spekulera i om det är ett bud på gång inom bolaget.

"Privata kon

Johan Carlström har som privatperson vid flertalet tillfällen uttryckt sig kring Fingerprint på sociala medier, vilket oftast får stor uppmärksamhet.

– Jag har i privata konversationer svarat på frågor kring mitt eget innehav och vad jag anser om bolaget och marknaden, säger han. 

På frågan om Carlström är en långsiktig ägare svarar han:

– Jag har varit huvudägare sedan åtta år tillbaka. I mina böcker är det rätt långsiktigt. Jag har hela tiden haft som mål att bygga det ledande biometribolaget i världen.

– Om jag ser att bolaget fortsätter att växa, då kan jag fortsätta att vara kvar. Om jag ser att det finns en avtagande tillväxt kanske jag väljer att bygga på annat håll, säger han och tillägger att det är "roligare att vara operativ och bygga själv. Det är inte lika kul att bara vara ägare".

 

21.4. Rubriken och artikeln korrigerats. Fingerprint Cards hade överskott på 80 miljoner sensorer vid årsskiftet 2016–2017, inte vid tiden av stämman.

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag