Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Properties stoppar årsredovisningen – igen

Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Foto: MALIN HOELSTAD / SVD TT NYHETSBYRÅN
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Bostadsutvecklaren Oscar Properties och dess vd Oscar Engelbert lovade att bolagets årsredovisning skulle bli offentlig i dag tisdag.

Men nu skjuter det krisande företaget på både årsstämman och den slutliga årsredovisningen.

I ren desperation publicerar dock bolaget en preliminär årsredovisning.

Revisorernas sidor är helt blanka.

– Det här är bara en sak till som visar hur allvarligt det är för bolaget, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Den formella årsredovisningen ska nu komma den 9 juni. När den tidigare utlysta årsstämman ska hållas är oklart, men ska hållas senast den 30.

Årsstämman skulle ha hållits på eftermiddagen den 16 juni. Beskedet gav 31 minuter efter att Stockholms–börsen stängt för dagen.

” Skälet till att slutlig och reviderad årsredovisning inte kan avlämnas idag är att styrelse och revisorer inväntar kompletteringar i dokumentation och delbetalning av köpeskilling avseende uttalandet om going concern, som är en grundläggande förutsättning för redovisningen”, skriver bolaget som en förklaring att man inte kunde hålla löftet om årsredovisningen.

 Marie Karlsson Tuula, professor i civilrätt vid universitetet i Karlstad, anser att bolagets skrivning är mycket dunkel.

– Det tyder på ekonomiska problem eller att det är något oegentligt som har skett där de kanske tror att de inte kan driva verksamhen vidare. 

Professor Marie Karlsson Tuula.

”Förstadium till konkurs”

Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners är inne på samma linje.

– När revisorn gör sin redovisning och anser att bolaget inte klarar ett år utan kapitaltillskott ska han flagga upp för det i redovisningen. Och det kallas ”going concern”. Men det är lite svårtytt det bolaget skriver, kanske det är med flit. Jag tolkar det som att företaget vill ha bort det ur årsredovisningen eftersom det är ett förstadium till konkurs.

Alla sidor i den preliminära årsredovisningen där revisorerna ska yttra sig är blanka.

Revisorernas sidor i den preliminära årsredovisningen är blanka.

Frågorna kring Oscar Properties bokslut för 2019 blir bara fler och fler i takt med att bolaget stoppar den aviserade årsredovisningen.

– Mot bakgrund av det nya coronaviruset och Covid-19 som inträffat i mars 2020, följer bolaget händelseutvecklingen noga och vi vidtar åtgärder för att minimera eller eliminera påverkan på bolagets verksamhet. Covid-19 har orsakat förseningar, dels i planerade affärsavslut och dels i interna processer som för att färdigställa årsredovisningen, skriver vd Oscar Engelbert i en kommentar i den preliminära årsredovisningen.

Vd Oscar Engelbert pressas allt hårdare och tvingades åter skjuta på årsredovisningen.
Foto: MALIN HOELSTAD / SVD TT NYHETSBYRÅN

Om fiaskot med projektet Gasklockan skriver Oscar Engelbert att bolaget tänker kräva skadestånd av Stockholm stad.:

– Vi beklagar att vi inte tillsammans med Stockholms stad verkar få möjlighet att realisera Gasklockan, som har förutsättningar att bli ett av Sveriges mest extraordinära arkitektoniska landmärken. Oscar Properties har anlitat två separata juridiska ombud vilkas utlåtanden båda visar att bolaget har goda förutsättningar att kunna återfå minst de nedlagda projektkostnaderna i form av skadestånd. Vi har dock av försiktighetsskäl skrivit ner upparbetade kostnader om 182 miljoner avseende Gasklockan–projektet i årsredovisningen 2019.

Oscar Properties årsredovisning för 2019 har gång på gång skjutits upp och på tisdagsförmiddagen var det många som trodde att den åter skulle skjutas på framtiden. Allt efter timmarna gick och dagen gick över till eftermiddag och allt närmare börsen stängning såg det också ut som om Oscar Properties–pessimisterna skulle få rätt. Klockan passerade börsstängning utan att det kom något ljud från företaget eller dess hårt pressade vd Oscar Engelbert. Först klockan 18 kom beskedet att ingen årsredovisning skulle komma utan bara en preliminär där bland annat revisorernas viktiga utlåtanden saknades. Det är sjunde gången som årsredovisningen skjuts upp.

Skandalerna i Oscar Properties

Företaget har kantats av flera skandaler där bland annat boende i projekt som Oscar Properties som ansvarig hamnat i rena mardrömmen på grund av alla byggfel i deras nyinköpta lyxlägenheter.

Expressen kunde i går berätta om företagets prestigeprojekt Norra Tornen i Stockholm där de många de boende i tornet Innovationen är allt annat än nöjda. Nu senast gäller det vattenskador i byggnaden där flera tvingats evakuera från sina dyrt inköpa lägenheten. En drabbad har tvingats bo på hotell i åtta månader. Underentreprenörer vägrar utföra jobb eftersom de anser att Osvar Properties inte betalar och bostadsrättsföreningen tvingas nu ta i med arbetena r själva och hyra in hantverkare.

– Man tappar förtroende för en person och ett företag som inte håller vad man lovat, sa  Kjell Fallqvist, ordförande för bostadsrätteföreningen, om vd:n Oscar Enbelbert.