Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar Properties stäms – aktien rasar på börsen

79&Park på Gärdet i Stockholm.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Oscar Properties vd Oscar Engelbert tillsammans med sin hustru Giovanna Battaglia.
Foto: STELLA PICTURES

Bostadsutvecklaren Oscar Properties stäms av köpare till en lägenhet som vill ogiltigförklara ett ingånget förhandsavtal i Gärdet-projektet 79 & Park.

Det rapporterar Dagens industri. 

Beskedet fick aktien att rasa på förmiddagen.

Enligt tidningen är det första gången som Oscar Properties dras in denna typ av rättsprocess. Sedan tidigare är det känt att SSM blivit stämt av 50 bostadsköpare.

Det är sedan tidigare också känt att köpare vänt sig till Kronofogden för att få tillbaka sina handpenningar i 79 & Park samt i Oscar Properties Östermalmsprojekt Nybrogatan 19.

Det har också sedan längre tid framkommit i medier att omkring ett års försening av 79 & Park, med 169 bostäder, inneburit att vissa köpare velat dra sig ur sina förhandsavtal.

Beskedet har fått aktien att rasa med drygt 13 procent vid 11-tiden på onsdagen.


Bostadsmarknaden tvärdök

Den tidigare rättsprocesserna mot SMM kom efter långa förseningar som var på väg att resultera i bostadslöshet för flera av kunderna.

För Oscar Properties är det första gången man dras in i en sådan här process.

Enligt Dagens industri handlar det om ett par i 45-årsåldern som i juli 2017 undertecknade ett förhandsavtal om att köpa en 134 kvadratmeter stor lägenhet i bostadsprojketet 79&Park på Gärdet i Stockholm.

Priset uppgick till 17,7 miljoner kronor och tidpunkten för upplåtelsen var tredje kvartalet i fjol medan tidpunkten för tillträdet var ett år senare.

Paret har ännu inte flyttat in och nu stämmer man bostadsutvecklaren i Stockholms tingsrätt.


Köparna: Oscar Properties begår avtalsbrott

Tidpunkten för inflyttningar har hela tiden flyttats fram av Oscar Properties, senaste beskedet är november 2018.

Paret vill genom rättsprocessen slå fast att Oscar Properties begår avtalsbrott när man vid flera tillfällen skjutit fram tidpunkterna för både upplåtelse och tillträde.

Man vill också få rätt att frånträda hela avtalet och att Oscar Properties betalar tillbaka förskottet på 150 000 kronor.

Monica Nygren, kommunikationsansvarig på Oscar Properties, skriver i en kommentar till Dagens industri: 

”Vi har förståelse för att den förändrade marknaden också har förändrat mångas förutsättningar kring sitt boende. Samtidigt är det viktigt för hela bostadsbranschen att ingångna avtal hålls, annars kommer det vara omöjligt att producera nya bostäder i Sverige.”


Svarta rubriker under hösten

Nyheten om stämningen och börsfallet som följde kommer efter en lång tid av svarta rubriker för Oscar Properties.

• Avhoppare från två byggprojekt på Östermalm (Brf Riddaren 5 på Nybrogatan och 79&Park på Gärdet) vände sig i oktober till Kronofogden för att kräva tillbaka handpenningar efter försenade projekt.

• Beslutet att rea ut bostäder i fem av projekten har skapat missnöje hos grannar som köpt sina lägenheter till fullpris.

• Prestigeprojektet Norra Tornen i Hagstaden har kantats av problem, vilket byggnadsarbetare larmat om och kallat arbetsplatsen ”Värsta bygget någonsin”.

• Samtidigt har vd:n för Oscar Properties, Oscar Engelbert,  sålt ut allt mer av sitt aktieinnehav i bolaget.

Skriverierna under hösten fick Oscar Engelbert att köpa helsidesannonser i tidningarna Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Dagens industri där han under rubriken ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet” försökte tvätta bort krisstämpeln.

Förra veckan meddelade Oscar Properties att man går back med över hundra miljoner senaste kvartalet. Prissänkningar av nybyggda bostadsrätter pekas ut som tyngsta orsaken.


Utreds av Stockholmsbörsen

Flera börsnoterade bostadsbolag har räknat hem vinster på ett sätt som fått Stockholmsbörsen att reagera, rapporterade Svenska Dagbladet om tidigare i veckan.

Uträkningarna går ut på att man redovisar vinsterna innan pengarna kommer in.

Bland bostadsutvecklarna som nämns finns Peab, Tobin Properties, SSM, Besqab och Oscar Properties.