Oscar Properties revisor varnar för kollaps

Vd Oscar Engelbert.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL

Vd Oscar Engelbert slopade aktieutdelning i krisande Oscar Properties.

Men situationen är fortsatt desperat för lyxbyggaren.

Nu varnar bolagets revisor för att bolaget kan kollapsa:

”Skulle inte medel erhållas i den omfattning som styrelsen förväntar sig kan detta innebära en betydande risk för bolagets förmåga att fortsätta verksamheten.”

Bostadsutvecklaren Oscar Properties har haft stora svårigheter att sälja flera av sina lyxlägenheter på attraktiva adress i Stockholm.

För en dryg vecka sedan presenterade vd Oscar Engelbert därför ett drastiskt besparingsprogram för att kapa utgifterna och det innebar bland annat att företaget slopar utbetalningar, avvecklar dotterbolag och förlänger obligationslånen.

Men det är oklart om åtgärderna räcker – och nu hänger hela bolaget på fallrepet.

Oscar Properties har drabbats av flera motgångar

När företagets årsredovisning för 2018 presenterades på torsdagen stod det klart att revisorn varnar för en framtida konkurs.

”Det framgår att koncernens fortsatta verksamhet är beroende av förlängningen av det obligationslån som förfaller i september 2019 eller annan form av finansiering. Skulle inte medel erhållas i den omfattning som styrelsen förväntar sig kan detta innebära en betydande risk för bolagets förmåga att fortsätta verksamheten. Vårt uttalande är inte modifierat i detta avseende.” skriver revisorn i årsredovisningen.

Samtidigt har Oscar Properties drabbats av flera andra motgångar den senaste tiden.

För en dryg vecka sedan eldhärjades en av företagets fastigheter som ännu inte är färdigbyggd. Bolaget ligger även i tvist med bostadsrättsföreningen i en av sina fastigheter och hotar att stämma föreningen på en miljon per bostadsrättsmedlem och lägenhet.