Oscar Properties blöder – går back 100 miljoner

Oscar Engelbert, vd för Oscar Proprties.
Foto: CECILIA ÖSTERBERG / IBL
Det första av Norra Tornen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL / MEDIABILD /IBL IBL BILDBYRÅ
Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
79&Park.
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Lyxbyggaren Oscar Properties går back med över hundra miljoner senaste kvartalet.

Prissänkningar av nybyggda bostadsrätter pekas ut som en tung orsak.

Resultatet innebär ännu en smäll efter ett år av svarta rubriker.

Bostadsutvecklaren Oscar Properties redovisar ett rörelseresultat på minus 103 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018 (96). Kvartalets nettoomsättning uppgick till 490 miljoner kronor (615).– Utöver förändrade förutsättningar på marknaden beror resultatet även till stor del på att vi tagit kostnaden för rabatten på alla de bostäder som ingår i vår pågående säljkampanj, inom kampanjen har vi bland annat justerat ner priserna med tio procent på bostäder som levereras under 2018, skriver Oscar Engelbert i sitt vd-ord.

Han för vidare fram att bolaget reviderat sina kostnadsprognoser i projekten Nybrogatan 19 och Bageriet ”för att säkerställa att de blir klara i tid, två konverteringsprojekt som har varit mycket utmanande”.Resultatet efter skatt landade på –130 miljoner kronor för det tredje kvartalet 2018 (67) motsvarande ett resultat per aktie om –4:94 kronor (2:11).

Oscar Properties sålde 15 bostäder under det gångna kvartalet (22) och bolaget hade i slutet av september 963 bostäder i pågående produktion (1.114 vid halvårsskiftet). Bolaget startade inte byggnation av några bostäder under det tredje kvartalet. Av bostäder i pågående produktion är 86 procent sålda på bindande avtal.– Inflyttningen startade i Norra Tornen och 79 & Park, under det tredje kvartalet påpekar Oscar Engelbert också.

Det har varit ett tufft år för bostadsutvecklaren.

Förutom en vikande marknad sedan ett år tillbaka har Oscar Properties kämpat för att lösa flera besvärliga situationer.Avhoppare från två byggprojekt på Östermalm (Brf Riddaren 5 på Nybrogatan och 79&Park på Gärdet) vände sig i oktober till Kronofogden för att kräva tillbaka handpenningar efter försenade projekt.

Beslutet att rea ut bostäder i fem av projekten har skapat missnöje hos grannar som köpt sina lägenheter till fullpris.

Prestigeprojektet Norra Tornen i Hagstaden har kantats av problem, vilket byggnadsarbetare larmat om och kallat arbetsplatsen ”Värsta bygget någonsin”.

Samtidigt har vd:n för Oscar Properties, Oscar Engelbert,  sålt ut allt mer av sitt aktieinnehav i bolaget.Skriverierna under hösten fick Oscar Engelbert att köpa helsidesannonser i tidningarna Svenska Dagbladet, Dagens Nyheter och Dagens industri där han under rubriken ”Ryktet om vår död är betydligt överdrivet” försökte tvätta bort krisstämpeln.