Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kraftiga börsras fortsätter – stoppad handel i New York

Peter Malmqvist, oberoende analytiker om börsraset.
När handeln öppnades upp igen efter helgen rasade världsmarknadspriset på olja med omkring 30 procent.Foto: KIN CHEUNG / AP TT NYHETSBYRÅN
Även Stockholmsbörsen drogs med i raset på världens börser.Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Efter helgen rasade världsmarknadspriset på olja med 25 procent – den största prissänkningen på 20 år, rapporterar Bloomberg News.

I USA stängde Dow Jones på minus 7,83 procent – den är den sämsta dagen sedan finanskrisen 2008. 

Samtidigt dök Stockholmsbörsen som stängde på minus 5 procent. 

– Det är ett kraftigt ras – det är ganska dramatiskt och det är sällan vi har så stora fall, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg & Partner.

Är du orolig för din ekonomi?

Det som utlöste jätteraset på världens börser var det plötsliga oljepriskriget mellan Ryssland och Saudiarabien som nära nog satte oljepriset i fritt fall. Och under natten till tisdagen låg många analytikers blickar på hur oljepriset utvecklade sig.

Brentoljan, den typ av råolja som utvinns i Nordsjön och WTI–oljan från Texas, även betraktad som den viktigare jämförelseindexen för olja inom råvaruhandeln, har pressats hårt nedåt och låg kring den magiska nivån 30 dollar per fat.

Vad händer om priset brakar igenom 30-dollarsgolvet?

– Det finns både positiva och negativa effekter. En effekt är att det blir som en kraftig räntesänkning, konsumtionen stimuleras när kostnad för bränsle och energi så kraftigt sjunker. Bensin blir billigare helt enkelt. Får en stor påverkan inte minst på den amerikanska konsumenten, sa Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderbetg & Partners i natt.

– På den negativa sidan så kommer investeringarna sjunka drastiskt i branschen och många lär få lämna sina jobb. Det är ingen tillfällighet att börserna i mellanöstern, Norge och Kanada föll 10 procent och mer.

Vad händer hos de som startade oljepriskriget och därmed fick världens börser i chocktillstånd?

– Frågan är om Saudi och Ryssland med flera stora producenter mäktar med att priskriga under en längre tid. Kostnaden är hög och frågan är om priset är värt att betala.

Börsen störtdök

Stockholms–börsen dök direkt när aktiehandeln inleddes på måndagsmorgonen. I Oslo var börsöppningen ännu svagare med ett ras på drygt 10 procent för att sedan ligga kring - 9 procent. Norrmännen drabbas av både av virusoro och oljeprisras.

Signalen om att oljepriset kan rasa till under 30 dollar per fat, kom tidigt under måndagen från investmentbanken Goldman Sachs analytiker, uppger Bloomberg News. Det är nivåer där vissa aktörer kommer få svårt att överleva, enligt investmentbanken. Priset på olja stängde på drygt 31,13 dollar per fat – en sänkning med 25 procent sedan i fredags. 

– Det blev dramatiskt i går när Saudiarabien bestämde sig för att prisdumpa på olja och producera mycket mer olja. Det var väldigt oväntat. Samtidigt har USA haft det ansträngt på kreditmarknad. I går hölls en telefonkonferens mellan amerikanska banker, där tonerna var väldigt negativa, sa Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partner, tidigare i dag. 

– Jag tycker att det påminner om början till finanskrisen. Det betyder inte att det blir så – men tecknen är ganska lika.

i natt låg Bretoljepriset kring 33 dollar per fat. I fredags - innan oljechocken - var priset drygt 45 dollar per fat.

Mörk dag på New York-börsen

När börshandeln inleddes i New York på måndagseftermiddagen, svensk tid, rasade S&P 500-index med sju procent. Som en automatisk åtgärd stoppades då all handel i 15 minuter.

Även Dow Jones och Nasdaq var ned omkring sju procent i inledande handel. När dagen summerades var den röd – och Dow Jones stängde på -7,83 procent. Det är den sämsta dagen sedan finanskrisen 2008. 

I Stockholm var det nästan bara röda siffror på börsen. Ett av de få undantagen var spelbolaget Leo Vegas som steg på måndagen och handlades efter lunch till 26,70 kronor, en uppgång på 2,3 procent. Stockholms–börsen stängde med ett minus på drygt 5 procent.

Bakom börsraset ligger oro för coronaviruset och prisdumpningen av olja. 

Det var i fredags som förhandlingarna mellan OPEC-länderna och Ryssland tog tvärstopp. Fredagens förhandlingar om att sänka oljeproduktionen var ett försök att möta den minskade efterfrågan på olja på grund av coronavirusets spridning över världen.

Men Ryssland vägrade gå med på en överenskommelse och handeln stängde för helgen.

Experter: Kan leda till priskrig

I lördags svarade Saudiarabien med att man skulle sänka oljepriset med 10 procent. 

– Detta är inte vanligt. Vi har aldrig tidigare sett att man faktiskt ökar produktionen i en tid där efterfrågan går ner. Det är speciellt på grund av Kina som är en stor oljeimportör som efterfrågan minskat dramatiskt, säger Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea i Norge. 

– En gång tidigare har oljepriset fallit mer, så detta sker inte ofta och det har skapat panik på marknaden, fortsätter hon.

 

Thina Saltvedt, chefsanalytiker på Nordea i Norge, har följt oljeindustrin länge.Foto: NORDEA / NORDEA

Experter menar nu att utvecklingen kan bli början på ett priskrig som kan få katastrofala konsekvenser för bland annat Rysslands oljeallierade Venezuela, Iran och amerikanska oljebolag, skriver New York Times.

 

Börsen världen över

Milanobörsen: -10 procent

Helsingforsbörsen: -6,3 procent

Köpenhamnsbörsen: -5 procent

Frankfurtbörsens DAX-index: -7,7 procent

Stockholmsbörsen: Cirka 6,7 procent

Oslobörsen: Drygt -10 procent

Tokyobörsen: -6 procent

Hang seng-index i Hongkong: -4 procent

New York-börsen: -6 procent

 

 

 

Coronaviruset och fallande oljepriser skakar aktiehandeln.Foto: WANG YING / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950

Enligt analytikern och sparekonomen Joakim Bornold är vi närmare en lågkonjunktur nu än ”när vi gick in i året”. 

Och oljehandeln är en av faktorerna som påverkar den svenska börsen starkast. 

– Den är fortfarande väldigt central. Man är orolig för att oljekrisen inte bara ska ge problem för oljeproducerande länder, utan att investeringsnivån i olja också ska gå ner. En stor del av investeringarna i USA går just till oljeindustrin, de lär stanna upp.

– Det är högst oroväckande att saudierna dumpar priset på olja, säger Joakim Bornold.

Joakim Bornold råder svensken att hålla fast vid sin investeringsstrategi – och inte få panik. 

– Om det blir obehagligt, dra ner lite. Men aktiemarknaden kommer tillbaka.

Kan det till och med vara bra att investera när den är så här låg? 

– Det kan bli mycket värre innan det är över. Det snabba fallet beror på att många försöker skriva om sina prognoser. Om vi är på väg in i en lågkonjunktur kan börsen falla mer. Det är nog farligt att känna att det här är botten. 

Maria Landeborn, sparekonom på Danske Bank, ger ett generellt råd:

– Först och främst ska du fundera på när du planerar att använda pengarna. Om du behöver dem om 1-2 år så ska de inte stå på börsen, oavsett om du tror att den är på väg uppåt eller nedåt. När börsen rasar känns detta logiskt, men i perioder när börsen stiger kraftigt som exempelvis under 2019, så är det lätt att lockas att gå in med pengar som egentligen borde stå på ett sparkonto.

 

 

Analytikern och förvaltaren om marknaden med anledning av oljeprisets ras samt coronaoron.
Hör sparekonomen Joakim Bornold om hur man bör agera som sparare.
Annons: