Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Näringslivstoppen Ola Rollén i miljonbråk med Skatteverket

Hegaxon-chefen Ola Rollén söker prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen. I botten ligger en strid som kan kosta honom 35 miljoner kronor.Foto: / HEXAGON
Ola Rollén norske försvarsadvokat Christian B Hjort med Rolléns hustru Maria under insiderrättegången i Oslo.Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Den norske åklagaren Marianne S Bender kräver fängelse för Ola Rollén. Domen kommer i början av januari.Foto: JUNGE, HEIKO / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Näringslivets stjärndirektör Ola Rollén befinner sig i tvåfrontskrig.

I Sverige tar Hexagon-chefen nu strid om de 35 miljoner han är dömd att betala i skatt.  Han anklagar domstolen för att ha begått rena felaktigheter och begär att Högsta förvaltningsdomstolen ska ta upp fans fall.

I Norge riskerar Rollén samtidigt fängelse för grovt insiderbrott.

 

Mätteknikkoncernen Hexagons vd Ola Rollén är hårt ansatt.

I början av januari kommer Oslo tingsrätt dom om han gjort sig skyldig till grovt insiderbrott - ett brott som kan ge honom fängelse. En fällande dom betyder troligen slutet på karriären på elitnivå.

I Sverige har Ola Rollén sin andra strid strid, den mot Skatteverket. Striden gäller om han under åren 2005 till 2008 hade ''väsentlig anknytning till Sverige'', trots att han då flyttat med fru och barn till London varifrån han ledde Hexagonkoncerns verksamhet.

I förvaltningsrätten - den lägre domstolsinstansen - vann Ola Rollén mot Skatteverket. Han skulle bara betala skatt för sina inkomster i Sverige och då så kallad SINK-skatt på 20 procent av de svenska inkomsterna.

Kallduschen för Ola Rollén

Men i Kammarrätten - dit Skatteverket överklagat - kom kallduschen för stjärndirektören Rollén.

 

LÄS OCKSÅ: Ola Rolléns skattesmäll - segelbåten och bostaden blev hans fall

 

Kammarrätten slog fast han skulle vara skattskyldig i Sverige inkomståren 2005-2008 - trots att han formellt sett lämnat landet och flyttat till London och styrde  Hexagon-koncernen  därifrån.

Domstolen slog också fast att att han tjänat 51 miljoner kronor under de aktuella åren att han skulle betala 35 miljoner i skatt.

''Villa Rollén'' i Sverige

Kammarrätten pekade också på att han förfogade över en permanentbostad i Sverige, en villa som ägdes av Hexagon. Skatteverkets granskare hade nämligen tidigare upptäckt byggritningar märkta ''Villa Rollén".

Från domstolens pressmeddelande:

"Vd:n för Hexagon AB flyttade 2002 tillsammans med sin familj från Sverige till Storbritannien. I samband med flytten ansökte han om och beviljades s.k. SINK-beskattning i Sverige. Några år senare fann Skatteverket i omprövningsbeslut att vd:n haft väsentlig anknytning till Sverige och att han därför skulle beskattas som obegränsat skattskyldig här de aktuella åren".

Betalade ingen skatt

Skatteverket upptäckte i Rollén-utredningen med hjälp av sina brittiska kolleger att det låg ett sinnerikt upplägg för att undgå skatt efter flytten från Sverige till Storbritannien.

Formellt var han till hälften anställd i Hexagons brittiska dotterbolaget  Brown&Shape Group Ltd och till hälften Hong Kong Hexagon Metrology Asia Ltd - som även det är ett dotterbolag i Hexagonkoncernen.

 

LÄS OCKSÅ: Stämpeln och ritningen som kostade Ola Rollén 35 miljoner kronor

 

Men de brittiska skattegranskarna upptäckte att en stor del av inkomsterna i Hong Kongbolaget inte beskattades eftersom det enligt en lokal regel finns ett undantag för inkomster om man större delen av arbetstiden befinner sig utanför Hong Kongs territorium.

"Sammantaget har drygt hälften av din sammanlagda tjänsteinkomst  under de aktuella åren blivit  helt obeskattade", skrev Linnena Sveger på Skatteverket i myndighetens beslut från i november 2011 som gällde perioden 2005–2008.

Hexagons skattechef hjälper Rollén

Och i Storbritannien var han heller inte fullt ut skatteskyldig som en brittisk medborgare.

Ola Rollén försöker nu med hjälp av Hexagons skattechef Andréa Meyer få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen.

 

LÄS OCKSÅ: Ola Rollén i rätten - misstänkt för insderbrott

 

Det är inte givet att Rollén får prövningstillstånd, men i sin begäran pekar Andréa Meyer på ett antal punkter i Kammarrättens dom som Ola Rollen hävdar att domstolen gjort formella fel i prövningen av målet som slutade med skattesmällen på 35 miljoner.

"Skatteverket anser i efterhand i december 2011 att Ola Rollén har haft väsentlig anknytning till Sverige under inkomståren 2005-2008 och anser att Ola Rollén därmed borde ha lämnat inkomstdeklarationer trots att han beviljats SINK och inte var deklarationsskyldig enligt lag under dessa år'', skriver Meyer in inlagan till domstolen.

Vidare:

"När Skatteverket fattade sina taxeringsbeslut hade Ola Rollén dessutom fortfarande gällande SINK-beslut. Först efter Ola Rolléns invändning att taxeringsbeslut inte kan gälla samtidigt som ett SINK-beslut avseende samma inkomst (enligt vilket det ena han är obegränsat skattskyldig i Sverige och enligt det andra begränsat skattskyldig) tog Skatteverket bort SINK-besluten genom en enligt verket så kallad administrativ åtgärd. Skatteverket hade således inga taxeringsbeslut att undanröja SINK-beluten vilket är ett lagstadgat krav".

Ola Rollén hävdar att han är i Sverige under högst 20 arbetsdagar.

Anklagar domstolen för fel

I sin inlaga, där Ola Rollén nu försöker få prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen, anklagar han Kammarrätten för att ha begått formella fel och att hans fall är "en helt renodlad rättsfråga av principiell betydelse för den framtida rättstillämpningen" - en formulering som Hexangonchefen och hans juridiska biträde, Andréa Meyer, hoppas ska bevaka domstolen att bevilja prövningstillstånd.

Dina Pengar har sökt Andréa Meyer för en kommentar.

 

Annons: