Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

H&M-striden – nu avgörs allt för Karl-Johan Persson

H&M:s vd Karl-Johan Persson har det tufft och under onsdagen kommer eldprovet på bolagets kapitalmarknadsdag för investerare och analytiker. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Karl-Johan Persson, vd för H&M tillsammans med hustrun Leonie. Foto: OLLE SPORRONG
H&Ms styrelseordförande Stefan Persson - pappa till bolagets vd Karl-Johan Persson - ska inleda H&M:s kapitalmarknadsdag med ett tal till analytiker och investerare. Foto: JOHAN JEPPSSON WWW.PHOTOGRAPHER.SE +4 / JOHAN JEPPSSON

Han får inte sparken i första taget.

Men för H&M:s vd Karl-Johan Persson, 42, blir onsdagen den 14 februari något av en ödesdag.

Platsen är Cirkus på Djurgården i Stockholm som H&M har hyrt, och där han ska övertyga 300 inbjudna personer om att företaget är på rätt väg.

– Förtroendet sviktar, så det är viktigt att visa upp sig för press och analytiker och investerare. Jätteviktigt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

 

Men förspelet till H&M-ledningens unika tillställning på Cirkus i dag onsdag kunde ha blivit bättre. Några minuter före börsens stängning i måndags meddelade bolaget att man skrotar den tidigare aviserade återinvesteringsplanen där H&M skulle erbjuda aktieägarna att återvinvestera aktieutdelningen i företaget. Familjen Persson signalerade också att man själva skulle återinvestera hela sin utdelning.

“Utredningen visar att återinvesteringsplanen är svår att genomföra utifrån både tekniska och tidsmässiga aspekter”, skrev H&M kryptiskt och meddelade att det blir oförändrad utdelning på 9 kronor och 75 öre per aktie.

300 utvalda på H&M:s dag på Cirkus

Frågor kring det skrotade förslaget kommer säkert på dagordningen vid onsdagens unika H&M-tillställning på Cirkus dit företaget bjudit 300 utvalda till så kallad kapitalmarknadsdag.  Aldrig tidigare i bolagets drygt 70-åriga historia har ledningen tvingats ut i offentligheten på det sätt som sker den här veckan. 

H&M-ledningens uppdrag: att övertyga analytiker och investerare om att klädjätten är på rätt väg – trots domedagssignaler och en aktiekurs som mer än halverats på två år.

LÄS OCKSÅ: Nya kritiken mot H&M:s Karl-Johan Persson

Stefan Persson ska lugna kritikerna - ovanligt framträdande

Det är med kniven mot strupen som vd Karl-Johan Persson och pappan, styrelseordförande Stefan Persson, 70, nu stiger fram för att övertyga inte bara om att kursen är den rätta utan även lätta hemlighetsmakeriet kring hur det går för de olika delarna inom koncernen. Den stora frågan är hur klädjätten ska klara skiftet från fysiska butiker till e-handel. Och hur mycket tjänar egentligen bolaget på e-handeln?

H&M:s dag på Cirkus inleds med tal av Stefan Persson - huvudägare och styrelseordförande i bolaget. Hans närvaro får anses som väldigt speciell  eftersom den här typen av tillställningar normalt uteslutande sköts av den verkställande ledningen. 

Media har vissa restriktioner kring de olika framträdandena under dagen. Ingen filmning får ske under anförandena.

Förväntningarna på H&M:s informationsdag är stora och många kommer sannolikt snegla på aktiekursens utveckling under dagen.

Stefan Persson, styrelseordförande och huvudägare i H&M, har inga planer på att sparka sonen Karl-Johan från vd-posten. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Expressen har pratat med flera av H&M:s aktieägarrepresentanter. Deras bild är entydig: det budskap som ledningen med Karl-Johan  Persson i spetsen presenterar under onsdagen är superviktigt för bolagets framtid. Samtidigt är det ingen som reser krav på att Karl-Johan Persson ska sparkas.

– Det är inte en ödesdag, men en viktig dag. Men jag tror att det kommer att föda fler frågor. Och det är här jag tror att H&M:s och Karl-Johans framtid kommer att avgöras. Hur öppna kommer man fortsätta att vara med framtiden, säger en aktieägarrepresentant som vill vara anonym.

LÄS OCKSÅ: H&M utreder tröjan efter tunga kritiken 

H&M:s aktiekurs mer än halverats

Det är inte bara vd Karl-Johan Persson som är under press. Även styrelseordföranden, huvudägaren Stefan Persson har ögonen riktade mot sig.

Utgångsläget är inte det bästa:

H&M-aktien har mer än halverats sedan toppnoteringen i februari 2015 då aktien stod i på drygt 363 kronor. Under tisdagen gick den för drygt 141 kronor på Stockholms-börsen.

Analytikerna kommer med iskalla besked där vissa analytiker signalerar  att aktien ska ned till en 100-lapp. Mer än så är inte klädjättens aktie värd för dagen, enligt de mest hårdförda.

Högljudda kritiker kräver också att det kanske är dags att avpollettera Karl-Johan Persson som vd. Ett uppdrag som i så fall ligger på styrelsen med pappa Stefan Persson som ordförande.

H&MS vd Karl-Johan Persson med hustrun Leonie. Foto: OLLE SPORRONG

– Man förstår att det är en viktig dag eftersom H&M inte har några kapitalmarknadsdagar. Sedan ställer de upp med fullt manskap. Inte bara Karl-Johan, utan även ordförande, pappa Stefan, och övrig ledning. Det är en sällsynt företeelse, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

"Förtroendet sviktar"

Hur viktig är onsdagen den 14 februari för Karl-Johan Persson?

– Har Karl-Johan ambitionen att kvarstå som vd är det en viktig dag. Han måste vara öppen med vad han vill göra med vd-rollen. Vart ska H&M ta vägen och visa att han är den ledare som ska ta bolaget dit. 

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

– Förtroendet sviktar, så det är viktigt att visa upp sig för press, analytiker och investerare. Jätteviktigt. Sedan är frågan om H&M kommer att berätta något som hjälper företaget aktiekursmässigt. De kommer säkert berätta om bolagsstrategi. Men det som krävs för att få en kursändring är mer siffror, mer detaljer som det går att räkna på. Det efterlyses från analytiker och aktieägare. Det har varit ganska skralt med information tidigare.

 

LÄS OCKSÅ: Här avslöjas H&M:s nya superbutik på Drottninggatan i Stockholm

 

Är det något specifikt du vill höra från Karl-Johan under onsdagen?

– Jag tillhör de som vill ha mer siffror, mer detaljerat hur det går för de olika delarna av H&M. E-handeln förstås, superintressant. Marginalerna, var det växer snabbast. Vilka geografiska marknader som går bäst.

" Nu tvingas de ut "

Bland aktieägarrepresentanterna kommer varje ord och varje siffra från H&M:s ledning att analyseras in i minsta detalj.

– De är i en besvärlig marknad där mycket fokus är på hur man köper kläder. I Sverige ligger vi väldigt långt framme när det gäller att handla kläder på nätet. H&M har 4500 butiker, det är klart att man kan undra om man kan upprätthålla den här goda vinstmarginalen. Internetkonkurrenterna har 4 procents marginal, H&M har i dag 10 procents marginal. Om  ska ner mot konkurrenternas marginal kommer H&M att vara dyrt, säger en aktieägarrepresentant som vill vara anonym.

Vad vill ni ha för besked?

– Vad vi hoppas på är att få klargöranden och fakta. Det vi hoppas på att H&M ska sprida på onsdag så att det kan skingra en del frågetecken. Jag tror att vi får en del frågetecken skingrade och får andra frågetecken.

– H&M har varit i en gynnsam position. De har tjänat mycket pengar, de har inte behövt vara jättetransparanta, men nu tvingas de ut.

Vad är det för fakta ni vill ha fram?

– Hur stor är H&M:s onlineförsäljning och hur ser det ut i de olika länderna. Vi kommer att lyssna med stora öron.

H&M:s vd Karl-Johan Persson är under stark press. Vissa kritiker vill byta ut honom, andra menar att det inte löser H&M:s problem. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Hur viktig är den här dagen för H&Ms ledning? Ödesdag för Karl-Johan Persson?

– Jag hävdar att H&M har andra bekymmer. Karl-Johan har gjort en del misstag, det erkänner han. Men det är H&M som har problem, det är en omställning för hela branschen.

Ödesdag för H&M:s vd?

– Det är inte en ödesdag, men en viktig dag. Men jag tror att det kommer att föda fler frågor. Och det är här jag tror att Karl-Johans och H&M:s framtid kommer att avgöras. Hur öppna kommer man fortsätta att vara med framtiden, säger aktieägarrepresentanten. Och tillägger:

– Det är lätt att tro att det är ett krisföretag. Men de tjänar 20 miljarder kronor.

En annan av de mer betydande aktieägarrepresentanterna, som inte heller vill framträda med namn, säger:

– Det har varit en brist i informationen från H&M:s sida. Helt klart.

Karl-Johan Persson kommer att ha allas blickar riktade mot sig under H&M:s stora dag för börsanalytiker och investerare på Cirkus i Stockholm Foto: MARC FEMENIA/TT / TT NYHETSBYRÅN

"Ingen rök utan eld"

Vad vill ni veta?

– Att det kommer kritik mot en vd när det går dåligt är normalt. Det spelar ingen roll vilket bolag det är. Men det finns frågetecken kring bolaget. Har de varit försenade med sin e-handelssatsning? Hur ser det ut framåt? Det är ju ingen rök utan eld.

LÄS OCKSÅ: Stefan Persson om kritiken mot H&M: Ganska dråpligt

Samtidigt med kritiken hyllas också familjen Stefan Persson.

– Det går inte att ta ifrån familjen Persson att man både dedikerat både tid och pengar åt det här bolaget.

Aktieägarrepresentanten hävdar att det inte löser några problem för H&M  genom att sparka Karl-Johan Persson.

- Problemen för företaget löses väl inte bara gnom att det kommer någon annan och rattar företaget om styrelsen redan fattat beslut om hur man ska åtgärd problemen. Men nu är det naturligtvis upp till bevis för att återfå marknadens förtroende.

De sex största ägarna i H&M

  Familjen Stefan Persson med bolag (Ramsbury Invest):  41,7 procent av aktierna, 71,7 procent av rösterna.

Familjen Lottie Tham (Stefan Perssons syster) med bolag: 5,4 procent av aktierna, 2,6 procent av rösterna.

State Street bank and trust omnibus: 5,1 procent av aktierna, 2,5 procent av rösterna.

Alecta, 2,8 procent av aktierna, 1,4 procent av rösterna.

Robur fonder, 1,9 procent av aktierna och 0,9 procent av rösterna.

AMF Pension, 1,6 procent av aktierna, 0,8 procent av rösterna.

 

 

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!