Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nytt guldregn över Leif GW Persson

GW Persson har i dag ett affärsimperium som i dagsläger omsätter omkring 100 miljoner, enligt egen utsago.Foto: PER MIKAELSSON / MERITZO PICTURES
På senare år har Leif GW Persson breddat sin verksamhet och lagt mycket fokus på aktier.Foto: EERO HANNUKAINEN / IBL

Vin, aktier och böcker har gjort Leif GW Persson, 74, stenrik.

Hans bolag där bokförsäljningen ligger har aldrig omsatt mer pengar – förra året 29,8 miljoner kronor.

Dessutom omsatte Leif GW Perssons nystartade ”vinbolag” ytterligare 9 miljoner. Samtidigt växer hans handel med värdepapper på börsen kraftigt.

– Ja, det går väldigt bra. Jag tror att hela företagsgruppen omsätter närmare hundra miljoner i dagsläget, säger ”polisprofessorn”.

Leif GW Persson AB har nästan fördubblat omsättningen sedan 2015 då den låg på lite drygt 15 miljoner. Förra året uppgick intäkterna till knappt 29,8 miljoner kronor och omsättningen i bolaget har aldrig tidigare varit större.

Guldregnet över GW kommer från bokförsäljning men även från lyckade affärer med aktier. Resultatet efter skatt blev knappt 5,8 miljoner kronor vilket var en halv miljon mer än föregående år. Utdelningen till aktieägarna blev 2,7 miljoner kronor och det egna kapitalet uppgick till 11,2 miljoner kronor, enligt årsredovisningen.

Intäkter från böcker, tv och film hamnar i ett av GW:s bolag som 2018 omsatte 28,9 miljoner kronor.Foto: OLLE SPORRONG

Leif GW Persson AB ska bedriva ”utredningsverksamhet inom det kriminalpolitiska området samt författar- och föreläsningsverksamhet”. Här ligger intäkter från böcker, tv och film.

– Det går väldigt bra och jag har startat ytterligare bolag, bland annat GW Snus som vi ska dra i gång. Sammanlagt tror jag hela gruppen omsätter närmare hundra miljoner i dagsläget, säger Leif GW Persson som antyder att 2019 blir ännu starkare för hans affärer.

Handel med värdepapper störst

Handeln med värdepapper är en allt större del av verksamheten och därför har GW  numera flyttat den till ett eget bolag. En del av aktieaffärerna har varit uppmärksammade.

– Jag går inte längre in på vilka placeringar jag gör. Men de är ganska omfattande och det finansiella är utan jämförelse den största andelen i mina bolag, kommenterar han.

I slutet av 2018 satsade GW två miljoner vid börsintroduktionen av S2 Medical, ett svenskt företag som utvecklat ett nytt sorts plåster. Teckningskursen låg på 14,50 och rusade snabbt till det mångdubbla. I dag står aktien i cirka 18,80 kronor och GW har skrivit över innehavet ”på närstående”.

Polisprofessor GW Persson är numera både kött- och vinhandlare.Foto: PER MIKAELSSON / MERITZO PICTURES

En annan uppmärksammad affär är investeringen i miljöteknikföretaget Triboron som noterades på börsen i april. Enligt Veckans Affärer gick GW Persson. ”inspirerad av Greta Thunberg”, in med sammanlagt sex miljoner kronor i bolaget.

Teckningskursen uppgick till 8,80 kronor per aktie, men några minuter efter börsöppning handlades aktien för som mest 16,80, alltså över 90 procent högre än teckningskursen. I dag säljs den för 12,10 kronor.

Tar ut tre miljoner i aktieutdelning

Ytterligare ett ben i det perssonska affärsimperiet är att sälja viltkött och vin. Detta ligger dock i ett annat bolag: Leif GW Persson Production AB.

Bolaget ska bland annat utveckla och marknadsföra produkter och tjänster inom konsumtionssektorn så som viltkött, jaktartiklar, viner och andra alkoholhaltiga drycker. Här finns även ett sällskapsspel där man kan lösa kriminalgåtor som GW. Bolaget gjorde under första året resultat efter skatt på 700 000.

Hur mycket tar du själv ut i vinst av allt det här?

– Jag brukar ta ut omkring tre millar i aktieutdelning varje år, sedan har jag en lön på ett motsvarande belopp. Men jag betalar 75 procent i skatt på varje krona jag tjänar. Det gör mig inget, för det blir ändå ett berg av 25-öringar som jag kan leva på, skrattar Leif GW Persson och tillägger:

– Några miljoner per år ger jag bort till välgörenhet. Det är lite omoraliskt att vissa ska ha så mycket pengar. Jag är arbetargrabb och har andra referensramar än de som tror att svepningen huvudsakligen består av fickor.

– Men det är roligt att det går bra, för det vill man ju. Det är inte oviktigt.

Fotnot: ”Svepningen har inga fickor” är ett gammalt ordstäv som syftar på att det är bättre att använda sina pengar medan man lever.

Annons: