Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya vd:n tryckte upp lönen med 18 miljoner

Kinneviks nytillträdde vd Georgi Ganev.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Värdet på familjen Stenbecks börsnoterade investmentbolag Kinnevik rasade med 20 miljarder kronor förra året.

Men för bolagets nytillträdde vd Georgi Ganev var 2018 ett guldkantat år – med en personlig löneökning på 18,4 miljoner kronor, rapporterar Breakit.

”Jag vill passa på att tacka er aktieägare för ert fortsatta stöd”, skriver han i Kinneviks årsredovisning.

Det har varit ett tufft ekonomiskt år för familjen Stenbecks investmentbolag Kinnevik visar företagets årsredovisning för 2018 som offentliggjordes under fredagen.

Samtidigt som bolaget investerat i tio nya företag har de även förlorat stora summor på grund av det sjunkande värdet i flera e-handelsbolag – där framför allt aktiekursen för Zalando som säljer modekläder över nätet tappat stort.


Kinneviks värde minskat med 20 miljarder

Totalt har Kinneviks substansvärde minskat med 22 procent till 70,5 miljarder kronor, vilket innebär en förlust på omkring 20 miljarder.

”Under årets andra halva såg vi, mot bakgrund av volatila marknader där e-handelsbolag inom mode drabbades särskilt hårt, ett signifikant tapp i Zalandos aktiekurs vilket påverkade vårt substansvärde samt vår totalavkastning.” skriver vd Georgi Ganev i årsredovisningen.

Men för egen del innebar 2018 en stor ekonomisk vinst.

Den totala ersättningen till Georgi Ganev var 32 miljoner kronor under förra året visar årsredovisningen – vilket innebär en löneökning på 18,4 miljoner kronor jämfört med hans förra tjänst som vd för IT-bolaget Dustin rapporterar Breakit.

I ersättningen från Kinnevik ingår bland annat en så kallad sign-on-bonus på åtta miljoner kronor som Georgi Ganev kvitterade ut i samband med att han lämnade Dustin för Kinnevik.


Georgi Ganev planerar färre investeringar

Georgi Ganev tillträdde som ny vd för Kinnevik 1 januari 2018. Han planerar nu att minska antalet investeringar i nya bolag för att i stället gå in med större summor pengar i ett fåtal företag.

”Jag förväntar mig att antalet nya investeringar kommer vara lägre än under föregående år, och att de investeringar vi gör kommer vara av större storlek. Vi kommer också förbli fokuserade på att accelerera utvecklingen av bolagen i vår privata portfölj och vi kommer att fortsätta stötta dem i takt med att de växer och behöver nytt kapital.” skriver Georgi Ganev i årsredovisningen.