Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya smällen mot Swedbank – banken anmäls i Lettland

Bill Browder.Foto: TT NYHETSBYRÅN / JONAS EKSTROMER
Birgitte Bonnesen.Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Swedbank i Lettland anmäls.Foto: VALDA KALNINA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bill Browder har tidigare polisanmält Swedbank i Estland.

Nu anmäler finansmannen även storbankens lettiska del, enligt dokument som SVT Nyheter har tagit del av.

Hans företag säger sig ha identifierat misstänkta transaktioner på flera miljoner.

Det är i spåren av Swedbanks misstänkta penningtvätt i Baltikum – som avslöjades av Uppdrag granskning i SVT – som den brittisk-amerikanske finansmannen Bill Browder har polisanmält Swedbank.

I början av april anmälde han banken för penningtvätt i Estland.

Bill Browder anmäler Swedbank i Lettland

Nu har han även anmält verksamheten i Lettland. Detta för att Bill Browders företag, Hermitage Capital Management (HCM), vill att också verksamheten i Lettland undersöks, skriver SVT Nyheter.

Enligt SVT pekar HCM ut ett antal transaktioner till lettiska Swedbank-konton. Man säger sig ha identifierat närmare 2,7 miljoner amerikanska dollar – motsvarande 24,5 miljoner kronor – i överföringar från Danske Banks estniska verksamhet till Swedbank i Lettland.

Danske Bank blev indraget i en penningtvättskandal som briserade i höstas. Den danska banken misstänks ha medverkat till att över 2 000 miljarder kronor slussats genom den estniska filialen – och i februari beslutade Estlands finansinspektion att banken skulle stänga sin verksamhet i landet.

Anmälan: ”Suspekta källor”

Nu begär HCM att en expert på penningtvätt kontrollerar transaktionerna från Danske Bank till Swedbank i Lettland.

”På grund av de suspekta källorna bakom de identifierade tillgångarna, och de suspekta omständigheterna kring dem”, skriver HCM i sin anmälan enligt SVT Nyheter.

En av följderna till att även Swedbank dragits in i den omfattande penningtvätthärvan är att bankens vd Birgitte Bonnesen har sparkats.

Annons: