Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya ministern vägrar lämna ut lista över sitt aktieinnehav

Utrikesminister Anna Hallberg vägrar lämna ut sina aktieinnehav • Expressens reporter har begärt att få ut en lista.
Den nya utrikeshandelsministern Anna Hallberg vägrar lämna ut en lista över vilka bolag hon äger aktier i, eftersom hon just nu försöker sälja av sina innehav.
Foto: OLLE SPORRONG
I dag, två veckor efter att hon tillträdde som minister, har hon fortfarande inte sålt av sina aktier.
Foto: OLLE SPORRONG

Sveriges nya utrikeshandelsminister Anna Hallberg vägrar berätta vilka bolag hon äger aktier i.

Sedan ministern tillträdde har Expressen begärt att få ut en lista över hennes aktieinnehav.

Beskedet är i stället att ministern just nu säljer av allt hon äger – men inte vad det är hon säljer eller har sålt.

Först efter att Expressen publicerat denna artikel ändrade sig regeringskansliet och skickade över en lista med Hallbergs innehav – men inte över vad hon ägt och sålt sedan hon tillträdde som minister.

Redan vid maktskiftet för fem år sedan krävde statsminister Stefan Löfven att hans ministrar ska vara transparenta om aktieinnehav.

Statsministerns krav var att alla ministrar och även statssekreterare öppet ska redovisa sitt aktieinnehav

Men fem år senare tycks de hårdare reglerna för att redovisa aktieinnehav inte längre gälla Stefan Löfvens egna S-ministrar. 

Expressen har i två veckors tid begärt ut uppgifter om den nya ministerns innehav i bolag som äger helt eller delvis. Först efter att Expressen publicerat en artikel att listan inte lämnas ut, ändrade sig regeringskansliet och skickade över vissa uppgifter. 

Listan är daterad i dag, den 27 september. 

Men regeringskansliet lämnar fortfarande inte ut en lista över hur ministerns aktieinnehav sett ut sedan hon tillträdde, och vad hon därmed har sålt.

Sedan Hallberg tillträdde har hon till exempel låtit sin sambo Anders Sundström, tidigare S-minister, den 18 september gå in som ordförande i bolaget som bär hennes namn: Anna Hallberg AB. Hon har därmed inte längre någon ledande befattning i bolaget.

Enligt beskrivningen för Anna Hallberg AB ska det bland annat helt eller delvis äga bolag. Anna Hallberg AB finns inte med på listan över bolag som regeringskansliet har skickat till Expressen.

Expressens reporter Frida Sundkvist om nya ministerns koppling till bolaget.

”Hon ska sälja aktierna hon äger”

Ministerns pressekreterare berättade tidigare att listan blir tillgänglig först när ministern sålt av sina innehav.

”I samband med att hon blev utsedd till minister aviserade hon att hon ska sälja aktierna hon äger och det arbetet beräknas vara helt färdigt i början av nästa vecka”, skrev hennes pressekreterare Hanna Alexandersson i ett mejl till Expressen under onsdagen.

Och bara någon dag efter att Hallberg tillträdde gav pressekreterare Klara Linder följande besked om varför ministern inte informerar om sitt aktieinnehav: 

– Den här allmänna handlingen finns inte ännu. Hon tillträdde för två dagar sedan och det är lite som behöver komma på plats. Saker tar tid, det är inga konstigheter, sa pressekreteraren.

Äger i dag aktier och fonder för 8 miljoner

Av listan över Hallbergs finansiella instrument som sedemera lämnades ut framgår att hon äger aktier i Atrium Ljungberg och Lifco, där hon haft styrelseuppdrag. Båda bolagen är börsnoterade och aktier i dessa kan snabbt säljas. Dessutom har hon innehav i flera fonder, som inte heller innebär några svårigheter att sälja.

Expressen har däremot inte fått ta del av vilket eller vilka bolag som hon försöker sälja, eller hur hennes aktieägande såg ut när hon tillträdde som minister.

Det sammanlagda värdet av Anna Hallbergs finansiella instrument är 7,9 miljoner kronor. Listan är daterad i dag, fredagen den 27 september.

Sparekonomen: ”Märkligt”

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, reagerar på att ministern inte direkt valde att redovisa sina innehav: 

– Det är ju märkligt att hon inte kan redovisa vilka bolag hon äger aktier i. Det är helt legitimt att äga aktier och långsiktigt ett väldigt bra sparande, säger hon. 

Att det dröjer så länge för den nya ministern att sälja av sitt aktieinnehav kan därför innebära att det handlar om ett mindre bolag.

– Det kan vara att hon har en stor aktiepost i ett mindre bolag och att man inte vill trycka ned aktien allt för mycket om allt säljs på en gång. För om det var i något av börsens större bolag så hade hon kunnat göra sig av med det på dagen, menar Johanna Kull.

Att ministern inte redovisar sitt aktieinnehav kan också handla om annat, spekulerar Kull:

– Det kan finnas bolag där det inte är lämpligt att en minister äger aktier.

Kopplas till gruva som misstänkts för brott

Kort efter att Anna Hallberg presenterats som Anne Lindes efterträdare som utrikeshandelsminister avslöjade Expressen Hallbergs kopplingar till ett gruvbolag i Tornedalen. Hon har varit suppleant i ett bolag som är delägare i gruvan. 

Ägare till bolaget som hon är suppleant i är hennes sambo Anders Sundström, tidigare S-minister, och även tidigare ordförande för Swedbank, en roll han tvingades lämna under stor uppmärksamhet.

Gruvan har flera gånger anmälts för misstänkta miljöbrott av länsstyrelsen, och nu har Naturvårdsverket gått till domstol för att dra tillbaka gruvbolaget Kaunis Irons tillstånd.