Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Riksbanken lånar ut 500 miljarder

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal
– Orkar du fortsätta månadsspara tror jag att det kommer löna sig på sikt, säger Frida Bratt på Nordnet.Foto: Nordnet
– Osäkerheten kring vart ekonomin är på väg kvarstår, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.
Index över hela världen visade på röda siffror under torsdagen.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Denna graf visar Stockholmsbörsens breda index OMXSPI.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Stockholmsbörsen väntas bli stökig under fredagen.Foto: TT NYHETSBYRÅN
Röda siffror på New York-börsen under torsdagen.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA
1 / 7

Stockholms–börsens kaosvecka avslutades med en uppgång på knappt två procent. Kursen hade då åkt berg och dalbana under dagen.

Den dramatiska dagen toppades med Riksbanken beslut - räddningsaktion – att låna ut 500 miljarder kronor till bankerna.

– Det är ett stort, väldigt stort belopp som man tillför bankerna i det här läget, säger Joakim Bornold, sparekonom och analytiker på Söderberg&Partners.

Nordea erbjuder nu coronadrabbade kunder viss amorteringsfrihet på sina lån.

Riksbankens beslut om att låna ut de 500 miljarderna fattades vid ett krismöte under torsdagen, men offentliggjordes nu på fredagsmorgonen. Beslutet var rena räddningsaktionen för att inte företag ska gå i konkurs.

” För att undvika att livskraftiga företag slås ut till följd av coronavirusets spridning har Riksbankens direktion fattat beslut om att låna ut upp till 500 miljarder kronor till företagen via bankerna. Syftet är att upprätthålla kreditförsörjningen till svenska företag”, skriver Riksbankens ledning med riksbankchefen Stefan Ingves.

Riksbanken ligger också i högsta beredskap med ytterligare åtgärder och tillföra den likviditet som behövs”.

– Vår del i det här är att se till att det finns pengar i systemet så att folk kan köpa saker. Då håller man den ekonomiska aktiviteten uppe på ett sånt sätt att arbetslösheten inte ökar på på samma sätt som den annars skulle göra, sa riksbankchefen Stefan Ingves på en presskonferens på fredagsförmiddagen.

Riksbankchefen Stefan Ingves är beredd att ta till fler åtgärder än de 500 miljarder som man erbjuder bankerna.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Riksbankens drastiska beslut är historiskt.

– Det är ett stort, väldigt stort belopp som man tillför bankerna i det här läget. Alternativet hade varit att sänka räntan men det här är ett klart bättre alternativ.  Regeringen uppmanar bankerna att öka utlåningen, Finansinspektionen lättar på regelverket och Riksbanken ser till att det finns medel. Staten är tydlig mot bankerna att man förväntar sig att de ska hjälpa till under den här krisen. Det är inte bara en uppmaning man sätter stor press på bankerna att de ska agera, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Finansinspektionen stöttar bankerna

Finansinspektionen (FI) beslut på fredagsmorgonen sänker bankernas buffertkrav från 2,5 till 0 procent till följd av coronaviruset, en åtgärd som ska hjälpa banken att kunna låna ut mer pengar.

”Under de senaste årens högkonjunktur har vi gradvis byggt upp bufferten till den högsta nivån inom EU. Det gör att vi nu kan sänka den för att mildra de negativa effekterna som coronaviruset får på den svenska ekonomin. När ekonomin drabbas av en allvarlig störning är det viktigt att bankerna fortsätter att låna ut till företag och hushåll”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

FI bedömer att motståndskraften i det finansiella systemet fortsatt är tillfredsställande och bankerna är lönsamma. 

”Med detta utgångsläge och sänkningen av buffertkravet finns nu alla förutsättningar för att bankerna ska kunna fortsätta att tillgodose sina kunders behov av finansiella tjänster även om det ekonomiska läget skulle försämras”, anser FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Finansinspektionen varnar bankerna

Samtidigt skickar han ett skarpt besked till bankerna:

”FI förväntar sig att bankerna inte höjer sina utdelningar till följd av åtgärden och kommer att följa upp det i banktillsynen”.

Nordeas koncernchef Frank Vagn–Jensen lovar coronadrabbade lånekunder amorteringsfrihet under ett visst antal månader.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Storbanken Nordea var snabbt ute efter beskeden från Riksbanken och Finansinspektionen.  Banken erbjuder coronadrabbade privatkunder och småföretagare betalningsfria perioder på sina Nordea-lån på upp till 6 månader. 

För mindre och medelstora företag säger banken att man är beredd att ge amorteringsfria perioder på 3 månader. Drabbade företagare uppmanas att omgående ta kontakt med sin bank.

Vecka 11 kommer att gå till historien som den svarta veckan med dramatiska fall på världens börser.

TV: Småföretagarnas oro – tappar alla kunder

Virusskräcken slår hårt mot caféer och restauranger

Fjärdedel av värdet borta på Stockholmsbörsen

Enligt siffror som SVT Nyheter har tagit del av har Stockholmsbörsen tappat drygt 2 000 miljarder kronor i värde under de senaste veckornas ras. Det motsvarar en fjärdedel av det totala värdet den 19 februari i år, då börsens OMX-index stod på sin högsta nivå någonsin.

Börsen vände ner efter uppgång

Börsen öppnade upp med drygt två procent och fortsatte sen att stiga uppåt tre procent för att sedan falla tillbaka något och lägga sig strax under två procent. Efter lunch tog börsen ett rejält kliv uppåt med drygt sju procent, vände sedan nedåt och slutade på knappt 2 procents uppgång, eller rättade sagt plus 1,80 bland de största bolagen.

Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners, spådde på förmiddagen att börsen efter en uppgång under dagen sedan skulle vända nedåt eftersom vissa ville sälja av inför helgen med alla osäkerheter som ligger i luften.

– Den där gissningen stämde ganska bra. Säljarna kom på eftermiddagen.  Ner från +8,5 till 1,8. 

 

 

Den ekonomiska osäkerheten på marknaden gör dock att mycket just nu blir rena gissningar från analytikernas sina om vad som kan hända med börsen.

– Osäkerheten kring vart ekonomin är på väg kvarstår, säger Joakim Bornold.

Frida Bratt: ”Famla i beckmörker”

Frida Bratt beskriver osäkerheten på marknaden ”extrem”.

Hon säger att coronautbrottet inte går att jämföra med exempelvis sars eller svininfluensan, delvis eftersom världsekonomin nu ser annorlunda ut.

I spåret av coronaviruset blottläggs också saker som hög skuldsättning, en misstro mot att den amerikanska centralbanken Federal Reserve lyckas vända utvecklingen och ett instabilt oljepris.

– Det är bara spekulationer, men så länge vi inte har någon mer information finns inget att handla på. Då är det bara famla i beckmörker. Mer information behövs på alla fronter, nu är det bara mörker och enorm osäkerhet, säger Frida Bratt.

Sparekonomens råd till spararna

Hon uppmanar ändå sparare att orka vara långsiktiga. Hon tror att det kommer en uppgång – även om det är omöjligt att säga när.

– Paniksäljer man missar man att vara med på viktiga uppgångsdagar – enskilda dagar kan ha väldigt stor inverkan på den slutliga långsiktiga avkastningen. Men när vi är i ett så exceptionellt läge är det klart att var och en måste känna hur mycket risk och nedgångar man mäktar med.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt.