Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Börsen vände upp i svängig handel – efter en röd start

Fall på Stockholmsbörsen.
Johanna Kull, sparekonom på Avanza.
Foto: KARL GABOR / PRESSBILD
Sandvik är ett av företagen som tappar.
Foto: JOHANNA NORIN / TT NYHETSBYRÅN

När Stockholmsbörsen öppnade var det på 2,5 procent minus. Detta efter onsdagens uppgång i samband med det gigantiska räddningspaketet i USA.

Men på eftermiddagen, när New York-börsen öppnat på plus, vände även Nasdaq i Stockholm upp – och det breda OMXSPI-indexet stannade på plus 2,0 procent.

USA-börsen struntade i torsdagens historiskt höga arbetslöshetssiffror och steg rejält.

Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 var ned 2,5 procent ned vid öppning på torsdagen.

Börsens breda index backar samtidigt omkring 2,6 procent efter tio minuters handel.

Men vändningen kom på eftermiddagen, och Stockholmsbörsen steg för tredje dagen i rad. När den stängde 17.30 hade det breda indexet OMXSPI gått upp med 2,0 procent.

Efter två dagar av börsrally, där Stockholms OMXSPI-index har stigit 7,3 respektive 4,3 procent, var handeln varit något blygsammare under torsdagen.

På OMXS30-listan – upp 1,68 procent – slutade Sandvik med flaggan i topp på 8,4 procent. Bolaget har meddelat att man ska spara 1,5 miljarder kronor under 2020. Bolaget föreslår samtidigt en sänkt utdelning till 3,00 kronor per aktie från det tidigare förslaget om 4,50 kronor, med hänvisning till det instabila marknadsläget. 

I New York fortsatte börsraketen att lyfta. Dow Jones steg på torsdagskvällen i New York med 6,38 procent, S&P 500 5,32 och Nasdaq 5,60.

Detta trots att nya siffror avslöjade att nära 3,3 miljoner människor i USA registrerade sig som arbetssökande under förra veckan. 

”Ett klassiskt mönster”

I onsdagens handel var det uppgång på börserna över hela världen. Stockholmsbörsens breda index OMXPSI var upp 4,3 procent. Där hjälpte även regeringens nya paket riktat mot småföretagen till.

– Kraftiga svängningar och dagar med stora uppstudsar är ett klassiskt mönster i tider av börsoro, och vi måste vara medvetna om att börsen lär fortsätta vara mycket volatil, säger Johanna Kull, sparekonom vid nätbanken Avanza.

Under torsdagens handel i Asien var mest utförsbacke på börserna. Nikkei-index i Tokyo backade 4,5 procent och Shanghai var ned knappt 0,6 . I Seoul, Sydkorea, stängde börsen på minus 1,1.