Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norwegians vd Bjørn Kjos avgår – aktien rasade

Nattens och morgonens viktigaste nyheter.
Bjørn Kjos avgång har fått aktien att rasa. Foto: NTB scanpix
Björn Kjos är den störste enskilde aktieägaren i Norwegian. Foto: SARA STRANDLUND
Bjørn Kjos har varit en färgstark vd under den 17 år som han lett flygbolaget. Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP
Foto: HEIKO JUNGE / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Norwegians vd Bjørn Kjos lämnar bolaget med omedelbar verkan.

Beskedet fick aktien att dyka under dagen på Oslo-börsen.

Kjos meddelade sin avgång mindre än en timme efter att flygbolaget släppte sina siffror för det andra kvartalet.

– Nordens mest färgstarka företagsledare har slutat, och det är tråkigt, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

När beskedet om Bjørn Kjos avgång kom på torsdagsmorgonen gav det en liten positiv skjuts uppåt för aktien på Oslo-börsen. Men efter den inledande handeln tvärvände aktien och störtdök för att plana ut på ett minus på drygt 12 procent när börsen stängde för dagen

Norwegians vd Bjørn Kjos avgår efter 17 år som koncernchef for lågprisflygbolaget.

Kjos är 72 år gammal, och har flaggat för sin kommande pension under en längre tid.

– Som jag har sagt ett flertal gånger är det inte naturligt att sitta som koncernchef när man är över 70 år, säger Bjørn Kjos i ett uttalande i dag.

Till Nettavisen har han tidigare sagt att han går på ”övertid”, och så sent som för en månad sedan sa han till norska Dagens Naeringsliv att han ”hoppas innerligt att de hittar en ersättare nu”.

I dag säger Bjørn Kjos att han nu ska koncentrera sig på noga utvalda projekt som ”kommer att ha en stor betydelse för Norwegian framöver”.

”Färgstark” företagsledares avgång kan vara ett tecken

– Han är nog klar helt enkelt med det här bolaget, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

– Att driva ett flygbolag är nog ingen lek, och det har nog varit väldigt tufft - även om Kjos ju har varit väldigt lyckosam att han har fått göra det.

– Det är tuffare än någonsin just nu, för branschen och för Norwegian.

Joakim Bornold säger att en möjlig förklaring till Kjos avgång kan vara att det kommer att ske förändringar inom Norwegian.

– Det det ryktats mycket om en eventuell försäljning - finansiellt är det ett väldigt ansträngt bolag. Det är möjligt att han avgår för att bereda plats och möjligheter till att förändra ägarskapet kring Norwegian.

Finns det anledning för passagerare som flyger med Norwegian att oroa sig?

– Nej, det tror jag inte. Nej, absolut inte, skulle jag vilja säga. Norwegian kommer drivas på som vanligt, så ingen förändring på det sättet, säger Joakim Bornold och tillägger:

– Nordens mest färgstarka företagsledare har slutat, och det är tråkigt! Han har varit en nagel i ögat på SAS länge. Flygbranschen blir definitivt lite tråkigare

Bjørn Kjos, som lett Norwegian i 17 år, har ett förflutet som stridspilot i norska flygvapnet. Foto: SARA STRANDLUND / EXPRESSEN EXPRESSEN

Norwegian släpper nya siffror

Beskedet om att Bjørn Kjos slutar kommer samtidigt som Norwegian släpper nya siffror för det andra kvartalet i räkenskapsåret.

Siffrorna visar på ett något sämre resultat än väntat – och det norska lågprisbolaget tyngs särskilt av flygförbudet för Boeings 737 Max, vilket drar ner resultatet med 400 miljoner norska kronor.

Totalt uppskattar Norwegian att situationen med MAX-planen kommer att kosta företager cirka 700 miljoner norska kronor under 2019.

Trots att omsättningen för andra kvartalet ökade med 19 procent, så hamnade rörelseresultatet på 623 miljoner norska kronor - 43 miljoner norska kronor under beräkningen.

Bjørn Kjos om sin avgång.

I ett uttalande innan hans avgång meddelades idag sa Björn Kjos att kvartalssiffrorna var ”helt enligt strategi”.

– Trots operationella utmaningar utanför vår kontroll, som problemen med 737 MAX-planen, levererar vi det högsta underliggande rörelseresultatet under andra kvartalet i Norwegians historia.

Norwegians finansdirektör Geir Karlsen, som nu tillträder som tillförordnad vd, kom till bolaget så sent som förra året. Karlsen kom då närmast från det Londonbaserade rederibolaget Navig8 Group där han var finanschef. 

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Annons: