Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Norwegians miljardförlust – ingår avtal med Rolls-Royce

Norwegian ser positivt på 2019. Foto: KYRRE LIEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
”Vi har vidtagit en rad åtgärder för att minska kostnaderna och öka intäkterna framöver så att bolaget återigen ska bli lönsamt”, säger Bjørn Kjos i en kommentar. Foto: Norwegian

Norwegian gör en miljardförlust för fjärde kvartalet 2018.

Nu står bolaget inför en helomvändning – där man skiftar fokus från att växa till att spara och bli lönsamt.

Samtidigt påbörjar flygbolaget ett samarbete med Rolls-Royce.

Efter rapporten faller aktien på börsen.

Norwegian släppte på torsdagsmorgonen en fullständig rapport för det fjärde kvartalet och helåret 2018 – en vecka tidigare än väntat.

Resultatsiffrorna påverkades mycket av motorproblem, höga oljepriser och tuff konkurrens, skriver det norska lågprisflygbolaget. I ett pressmeddelande skriver Norwegian att man ”drabbades av flera oförutsedda utmaningar under 2018”.

Därför har bolaget nu ingått ett avtal med motortillverkaren Rolls-Royce, som man tror kommer att påverka siffrorna för 2019 positivt.

 

 

Miljardförlust för Norwegian

Bolagets ebitda-resultat för det fjärde kvartalet 2018 blev minus tre miljarder norska kronor, jämfört med minus 653 miljoner norska kronor för det fjärde kvartalet 2017. Ebitda-resultatet exklusive engångsposter uppgick till minus 1,3 miljarder norska kronor, jämfört med minus 901 miljoner motsvarande period året innan.

Det för flygbolaget viktiga resultatmåttet ebitdar blev minus 1,9 miljarder norska kronor – betydligt sämre än fjolårets 386 miljoner plus.

Intäkterna uppgick dock till knappt 9,7 miljarder norska kronor under det fjärde kvartalet 2018, en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande period 2017.

Kvartalet summerades till en nettoförlust om drygt tre miljarder norska kronor, jämfört med minus 713 miljoner 2017.

 

 

Norwegian ställer om – ska bli lönsamt

För helåret 2018 blev ebitdar 2,2 miljarder norska kronor, jämfört med 3,9 miljarder 2017. Nettoförlusten för helåret landade på minus 1,5 miljarder – något bättre än fjolårets 1,8 miljarder.

Prioritet framöver är att återgå till lönsamhet genom ett antal åtgärder, inklusive ett omfattande kostnadsbesparingsprogram, en optimerat ruttportfölj och försäljning av flygplan, skriver Norwegian.

När flygbolaget nyligen meddelade att man ställer om från att växa till att bli lönsamt störtdök aktien på börsen. När siffrorna för fjärde kvartalet 2018 nu har kommit fallet bolaget på nytt på börsen – en halvtimme in i handeln ligger aktien knappt tre procent ned.

I ett pressmeddelande kommenterar vd:n och koncernchefen Bjørn Kjos de nya siffrorna:

– Vi har vidtagit en rad åtgärder för att minska kostnaderna och öka intäkterna framöver så att bolaget återigen ska bli lönsamt. Vi har optimerat bas- och linjenätstrukturen för att få en mer effektiv verksamhet, sålt flygplan, senarelagt leverans av flygplan och framför allt påbörjat ett internt sparprogram som kommer att bidra till att vi når målet om lönsamhet.

Han säger vidare:

– När vi går in i 2019 påbörjar vi en period med långsammare tillväxt och färre investeringar, medan vi hela tiden letar nya och smartare sätt att förbättra vår effektivitet och andra nya produkter och tjänster för att locka nya kunder.

Norwegian guidar för en produktionstillväxt om nio procent för 2019.

Annons: