Norwegian gjorde sitt bästa år någonsin. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIXNorwegian gjorde sitt bästa år någonsin. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Norwegian gjorde sitt bästa år någonsin. Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX
Vd Bjørn Kjos är nöjd med resultatet. Foto: LISA MATTISSON EXPVd Bjørn Kjos är nöjd med resultatet. Foto: LISA MATTISSON EXP
Vd Bjørn Kjos är nöjd med resultatet. Foto: LISA MATTISSON EXP

Norwegian gjorde sitt bästa år någonsin

Publicerad

Norska flygbolaget har gjort sitt bästa år någonsin.

Under 2016 fick de ett årsresultat på 1,135 miljarder norska kronor.

– Vi är mycket nöjda med att vi under ett år med stark internationell  tillväxt, etablering på nya marknader och hård konkurrens, levererar  bolagets bästa resultat någonsin, kommenterar vd Bjørn Kjos i ett pressmeddelande.

Under det fjärde kvartalet fick det norska flygbolaget Norwegian ett ebitda-resultat – alltså rörelseresultatet innan bland annat räntor, skatter och amorteringar – på 673 miljoner norska kronor. Det är bättre än vad analytikerna väntat sig. Det förväntade resultatet låg på 515 miljoner norska kronor, skriver Nyhetsbyrån Direkt.

 

LÄS MER: Norwegian slår SAS – för första gången någonsin 

 

Även engångsintäkterna blev högre än vad analytikerna förutspått. Man hade väntat sig att de skulle få engångsintäkter på 450 miljoner men de visade sig ligga på 852 miljoner norska kronor.

Vd Bjørn Kjos: ”Mycket nöjda”

Norwegians årsresultat hamnade på 1,135 miljarder norska kronor. Bolaget skriver i sitt pressmeddelande att det är det bästa resultat de haft någonsin. Årets rörelseresultat låg på 1,820 miljarder och omsättningen landade på 26 miljarder norska kronor under helåret.

– Med vår globala strategi bidrar vi  positivt lokalt och till ökad sysselsättning där vi flyger, utöver att  allt fler har råd att flyga – särskilt mellan kontinenterna, kommenterar koncernchef Bjørn Kjos i ett pressmeddelande.

Norwegian större än SAS

Tidigare i år blev det klart att Norwegian för första gången är större än sin konkurrent SAS sett till antalet passagerare. Under januari reste 2 110 576 passagerare med Norwegian. Motsvarande siffra för SAS var 1 929 306.

 

LÄS MER: Norwegian öppnar upp för allians med Ryanair 

 

Norwegians vd Bjørn Kjos har också berättat att bolaget söker en allians med lågprisbolaget Ryanair.

– Vi går in i 2017 med ambitionen att stärka vår position på  etablerade marknader samtidigt som vi utvecklar linjenätet i helt nya  områden. Under 2017 kommer 32 nya flygplan att sättas i trafik varav nio  är 787-9 Dreamlinerplan. Vi kommer att lansera över 50 nya linjer och  anställa över 2000 nya kollegor över hela världen, kommenterar  Bjørn Kjos i torsdagens pressmeddelande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag