Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Norwegian Air lägger fram krisplan för investerarna

Norwegians flyg står nästan helt still efter coronavirusets utbrott.
Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Norwegian har länge kämpat med lönsamheten.
Foto: KC ALFRED / ZUMA PRESS/IBL

Norwegian Air lägger fram en dramatisk krisplan för att rädda ekonomin.

Man vill omvandla skulder till aktier.

Flygbolaget har dragits med stora förluster som blivit ännu värre i och med coronaviruset.

Norwegian har liksom alla andra flygbolag drabbats hårt av coronapandemin, när så gott som alla flygplan står stilla.

Nu lägger det norska flygbolaget fram en omfattande krisplan för att rädda ekonomin. Den går ut på att omvandla miljardskulder till egenkapital för att stärka balansräkningen – och på så sätt få rätt till stöd från den norska staten.

Norwegians vd· ”Helt avgörande”

Ett stärkt kapital skulle kunna ge flygbolaget rätt till statliga lånegarantier på tre miljarder norska kronor.

– Det som styrelsen nu föreslår är helt avgörande för att uppfylla de hårda krav som myndigheterna har satt för att vi ska få tillgång till lånegarantierna, säger koncernchefen Jacob Schram i ett uttalande.

Han fortsätter:

– Vårt mål är att komma tillbaka i luften, åter öppna våra linjer och säkerställa att våra permitterade kolleger kommer tillbaka till jobbet.

Enligt vd:n har man inlett samtal med obligationsägare och andra långivare.

Ekonomiska problem för Norwegian

Expressen har tidigare skrivit om Norwegians ekonomiska problem. 2019 stod bolaget på ruinens brant när man gick back med 1,67 miljarder svenska kronor och tvingades förhandla med sina kreditgivare.

Så coronakrisen har slagit hårt.

I måndags stod det klart att all Norwegians kabinpersonal på basen i Arlanda – närmare 400 personer – varslas om uppsägning och att flygbolaget även har inlett förhandlingar med pilotföreningen, vilket kan beröra cirka 250 piloter.

Sen tidigare har bolaget ställt in 85 procent av sina flygningar och permitterat 7 300 personer – vilket motsvarar 90 procent av personalstyrkan.

I en tidigare version av den här artikeln stod det att Norwegian Air ansöker om rekonstruktion, med hänvisning till Reuters. Det är inte korrekt.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.