Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordeas vinst minskar – banken höjer utdelningar

Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Bankkoncernen Nordea redovisar en rörelsevinst på 689 miljoner euro, motsvarande cirka 7,1 miljarder kronor, för fjärde kvartalet 2018.

Det kan jämföras med vinsten på 796 miljoner euro motsvarande period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 656 miljoner euro, enligt en Reutersenkät.

Räntenettot steg till 1 126 miljoner euro, från 1 109 miljoner euro, skriver TT.

Vinsten var lägre än motsvarande period 2017 men ändå högre än den förväntade inför dagens rapportsläpp.

Analytikerna hade i snitt väntat sig ett rörelseresultat på 656 miljoner euro enligt Infront Datas sammanställning av 17 analytikers prognoser.

Räntenettot landade på 1 126 miljoner euro vilket – högre än analytikernas prognos på 1 075. De totala intäkterna sjönk till 2 103 miljoner euro från 2 228 miljoner euro under det fjärde kvartalet 2018.

Vd:n Casper von Koskull kommenterade bankens flytt från Sverige till Finland under fjolåret i rapportpresentationen.

– Nordea är nu en mer fokuserad, enklare och motståndskraftig bank med säte i bankunionen och har en starkt förbättrad grund för riskhantering och regelefterlevnad efter omfattande investeringar.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 0,69 euro per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 0,68 euro per aktie.

Annons: