Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordeas vd Casper von Koskull går i pension 2020

Casper von Koskull har varit Nordeas vd och koncernchef sedan 2015. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Styrelsen har redan börjat leta efter en efterträdare. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nordea Banks vd, Casper von Koskull kommer att gå i pension i slutet av 2020, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

Redan nu har styrelsen inlett rekryteringsprocessen för att hitta hans efterträdare.

– Domen kommer på grund av en svag aktiekurs bli ganska hård för von Koskull, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners.

Casper von Koskull har varit Nordeas vd och koncernchef sedan 2015. I september nästa år fyller han 60 år och har beslutat sig för att gå i pension i slutet av 2020. 

Beskedet om hans avgång kommer efter flera år av turbulens inom banken.

Flytten från Sverige till Finland fick många att rasa och flera fackförbund beslöt sig för att byta bank. Under våren kom nya negativa rubriker för Nordea när baken drogs in penningtvättshärvan som skakar Danske Bank och Swedbank.

Flera miljarder kronor kopplade med ryska kontoinnehavare misstänktes ha tvättats vita genom 300 olika Nordeakonton i Östersjö–regionen.

Nordea-aktiens kräftgång

Aktiekursen har också varit rena sorgen för aktieägarna. Kursen ligger i dag under den nivå som aktien noterades för i juli 2016 då den låg på drygt 70 kronor. I fredags gick aktien att köpa för drygt 67 kronor.

– Domen kommer på grund av en svag aktiekurs bli ganska hård för von Koskull. Men i min mening har han gjort ett väldigt bra jobb. Han har drivit igenom tuffa beslut för att ena banken, i stället för fyra nationella banker, under samma paraply. Han har även jobbat med utlåningen, sänkt risken i banken. Casper von Koskull har tagit flera tuffa beslut när det kommer till att anpassa it systemen samt flyttat banken till Finland för att verka inom bankunionen, säger Joakim Bornold. Och tillägger:

– Han har förberett Nordea för framtiden och sannolikt kommer domen mildras rejält när fler inser det.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: NORDNET

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, ger också godkänt för Casper von Koskull:

– Jag tycker på det hela taget att von Koskull har gjort ett bra jobb. Han har gjort Nordea relativt snabbfotade vad gäller lanseringen av tjänster som gör skillnad för kunder, man var exempelvis tidigt ute bland storbankerna vad gäller lägre courtage. Han har drivit ett stort och nödvändigt omstruktureringsarbete, och han har varit relativt öppen med att banken haft problem med penningtvätt i Baltikum. Nordeas aktiekurs har tagit stryk av det men det hedrar ändå von Koskull att han gentemot marknad, sparare och kunder varit relativt transparent med utmaningarna. 

Värvades av kompisen

Beskedet om Casper von Koskulls avgång kommer inte direkt överraskande. Redan när Björn Wahlroos avgick i våras som styrelseordförande för Nordea efter åtta år, förekom uppgifter om att även Casper von Koskull var på utgång från banken. Wahlroos anses också varit den som låg bakom rekryteringen av Casper von Koskull till vd-jobbet. Båda känner också varandra sedan gammalt.

Nordeas tidigare styrelseordförande Björn Wahlroos och bankens avgående vd Casper von Koskull i samband med bankens sista bolagsstämma på svensk mark våren 2018. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det ”efter en lång och intensiv karriär i bankvärlden”, som Casper von Koskull avgår skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Nordea letar efter en ny vd

Nordea Banks styrelse har därför inlett processen för att rekrytera en efterträdare.

Nordea har nu gått in i en spännande fas i utvecklingen av affären och vi ser en del positiva resultat av vårt ökade kundfokus och användningen av de första digitala verktygen som utvecklats för den nya moderna plattformen. Vi ser fram emot att tillsammans fortsätta det intensiva arbetet med att ytterligare stärka kundnöjdheten, effektiviteten och affärsaktiviteten, tills vi har hittat rätt person att ta över som vd och utveckla banken för framtiden och kan säkerställa en smidig övergång”, skriver Casper von Koskull och styrelseordförande Torbjörn Magnusson i pressmeddelandet.

Fakta Casper von Koskull

Namn: Casper von Koskull.

Familj: Hustrun Päivi , en son och en dotter.

Inledde sin karriär på Citibank i Helsingfors, New York, London, och Frankfurt (1984-1994). Chef för schweiziska UBS nordiska investmentbanking–avdelning i London (1994-1998). Tolv år på ledande befattningar och som partner på Goldman Sachs i London (1998-2010). Fyra år som chef över Nordeas storföretagsenhet (2010-2015).

Annons: