Helsingfors och Köpenhamn är alternativen när Nordea överväger att flytta från Sverige, enligt bankens ir-chef Rodney Alfvén. Foto: Malin Lööf / Wikimedia commonsHelsingfors och Köpenhamn är alternativen när Nordea överväger att flytta från Sverige, enligt bankens ir-chef Rodney Alfvén. Foto: Malin Lööf / Wikimedia commons
Helsingfors och Köpenhamn är alternativen när Nordea överväger att flytta från Sverige, enligt bankens ir-chef Rodney Alfvén. Foto: Malin Lööf / Wikimedia commons
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.
Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos.
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TTNordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT
Nordeas vd Casper von Koskull. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT

Nordeas plan för att lämna Sverige

Publicerad

Nordea går vidare med sina planer på att flytta från Sverige.

Storbanken har tagit fram ett omfattande underlag för att kunna besluta om en eventuell flytt, skriver Dagens industri.

Finland och Danmark tävlar om att få ta emot Nordea.

I mars la Nordeas styrelseordförande, miljardären Björn Wahlroos korten på bordet och hotade med att Nordea kan flytta utomlands.

Regeringen föreslår att bankerna ska börja betala mer till den statliga resolutionsreserven.  Enligt regeringen är målet att Sverige ska vara bättre förberett inför framtida finanskriser.

Om avgiftshöjningen blir verklighet är det mycket sannolikt att Nordea lämnar Sverige redan i år, sa Wahlroos. Bankens vd Casper von Koskull har gett samma besked.

"Handlar inte om att hota"

Och nu går planerna vidare. Storbanken har gjort omfattande analyser kring flyttalternativen, skriver Dagens industri på fredagen.

– Det går framåt. Vi har fört diskussioner med en stor mängd företrädare för myndigheter och vi har dessutom plockat fram ett omfattande beslutsunderlag, säger bankens ir-chef Rodney Alfvén till tidningen.

Han säger att det sedan är upp till styrelsen och ytterst aktieägarna att fatta beslut om flytten.

Dagens industri frågar om det bara handlar om att sätta press på regeringen.

– Det handlar inte om att hota varandra, utan om pragmatiska och analytiska diskussioner, svarar Rodney Alfvén.

Väljer mellan Köpenhamn och Helsingfors

Alfvén säger att Nordea väljer mellan Köpenhamn och Helsingfors. Även Norge har välkomnat storbanken till landet, men enligt Alfvén skulle det vara krångligt att ha huvudkontoret i ett land som inte är medlem i EU.

I liknande termer resonerar Finlands största tidning Helsingin Sanomat, som på fredagen skriver på ledarplats att Finland är Nordeas förstahandsval därför att landet till skillnad från Danmark tillhör eurozonen.

Samtidigt som grannländerna tävlar om att ta emot Nordea väntas den svenska regeringen i närtid att fatta beslut om den planerade avgiftshöjningen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag