Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Nordeas avgående ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos älskar kungligheter

Den färgstarke Björn Wahlroos lämnar Nordea vid bolagsstämman i vår.
Björn Wahlroos har aldrig varit rädd för att säga vad han tycker. Foto: ANN JONASSON
Björn Wahlroos var starkt pådrivande bakom flytten av bankens koncernkontor till Helsingfors. Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Wahlroos och hustrun Saara Wahlroos anländer till banketten på Stockholms slott med anledning av kung Carl Gustafs 70-årskalas den 30 april 2016. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Jag är ekonomisk oberoende och många kan nog uppleva att jag har ett liv som är elitistiskt, jag reser mycket och har hem i flera länder, har han tidigare sagt. Foto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIX

Nordeas ordförande Björn ”Nalle” Wahlroos, 66, lämnar posten som ordförande i storbanken.

Han ställer inte upp för omval, skriver Nordea i ett pressmeddelande

Frågan som vissa analytiker nu ställer sig: är det rädslan för finansmannen Christer Gardells intåg i banken som får "Nalle" att lämna?

Joakim Bordold är analytiker och sparekonom hos Söderberg & Partners. Han säger:

– Björn har valt att styra och ställa själv i Nordea och med Gardell som ny storägare är den dörren stängd. Det kommer bli svårare att agera som ordförande och det kan vara en orsak till att han väljer att kliva av redan nu.

Storjägaren Wahlroos

Björn Wahlroos, som är en känd storjägare,  är en av de mest extravaganta företagsledarna i Norden och döljer inte det minsta att han gillar lyx och den fina världen och uppträder på ett sådant sätt som knappt någon svensk företagsledare skulle våga göra av rädsla för att  få negativa rubriker.

– Jag fattar inte att han hinner med något vanligt jobb med tanke på alla jakter han deltar i, säger en industriledare  till Expressen. Killen är en mycket skicklig jägare, den bäste jag har jagat med.

 

Björn Wahlroos med hustrun Saara Wahlroos anländer till banketten på Stockholms slott när kungen firade sin 70-årsdag sista april 2016. Foto: CHRISTINE OLSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ekonomiskt oberoende - hem i flera länder

När Björn ”Nalle” Wahlroos intervjuas i podcasten ”Smarta Samtal” där han frågades ut av journalisten Mia Odambas, var han inte direkt blygsam när han skulle beskriva varför många upplever honom som arrogant och elitistisk. 

– Jag är ekonomisk oberoende och många kan nog uppleva att jag har ett liv som är elitistiskt, jag reser mycket och har hem i flera länder. Men jag tror inte att de som känner mig upplever mig som elitistisk och arrogant. Jag tycker om att debattera och träffa folk. Mitt problem är att jag glömmer påpeka när det är jag som privatperson eller jag som bankdirektör som pratar. Men det är inte hela världen, det är roligt tycker jag. Men får leva med det, sa han i podcasten.

Björn Wahlroos och med Nordeas koncernchef Casper von Koskull. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Björn Wahlroos är också mannen som älskar kungligheter  och pampiga middagar.

Men bakom lyxfasaden av Jaguarer, kungliga jakter och godsherreliv finns en av Nordens främste maktspelare.

"En briljant ledare"

- Det är kanske en av börsens mest färgstarka personligheter som nu lämnar som ordförande och en av de tyngsta rollerna i nordiskt näringsliv, säger Joakim Bornold på Söderberg & Partners och både hyllar och dissar Wahlroos:

- Wahlroos är en briljant ledare på många sätt men alldeles för kontroversiell. Jag tror Nordea har allt att vinna på att få en mer traditionell ordförande som sätter banken främst. 

- Betyget blir mer än väl godkänt, han har verkligen lyckats skapa EN bank av Nordeas många uppköp och sammanslagningar. 

Torbjörn Magnusson, som varit  koncernchef för försäkringsjätten If under 17 år, föreslås ersätta Wahlroos  som styrelsens ordförande.  Magnusson blir även koncernchef för Sampos - Nordeas störste ägare. Utöver Björn Wahlroos har även Lars G. Nordström och Silvija Seres avböjt omval.

Den karismatiske Björn Wahlroos kom in i Nordeas styrelse 2008 och valdes till ordförande 2011.

Wahlroos bakom Nordeas flytt till Helsingfors

Björn Wahlroos var starkt pådrivande att Nordea skulle flytta sitt huvudkontor från Stockholm till Helsingfors och hamnade också på kollisionskurs med  finansminister Magdalena Andersson.

Utåt har dock Wahlroos antagit en mer diplomatisk  hållning gentemot Magdalena Andersson:

– Jag tycker att hon är mycket intelligent och ganska skicklig finansminister, har han sagt.

Finansminister Magdalena Anderson är inte direkt något vän av den nu avgående Björn Wahlroos. Foto: ERIK SIMANDER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Björn Wahlroos retade upp Magdalena Andersson när Nordea flytta koncernkontoret från Sverige till Finland. Foto: VESA MOILANEN / AP TT / NTB SCANPIX

 

När det vid Nordeas bolagsstämma förra året klubbades igenom att banken skulle flytta och vd Casper von Koskull och hans inre stab lämnade Stockholm för Helsingfors stod det klart att styrelseordförande Wahlroos inte hängde med till Finland. Han stannade kvar i Stockholm.

Björn Wahlroos är både storjägare och en direktörsgigant av sällan skådat slag. En man som älskar lyx och flärd. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Frågan är om finansmannen Christer Gardell har ett finger med i spelet när det gäller Björn Wahlroos plötsliga besked att han inte ställer om till omval. Christer Gardell förnekar detta.

– Nej. Nalle har valt att fokusera på rollen som ägare och ordförande i Sampo och tycker nog att det är lämpligt att låta sin nya vd få fullt ansvar för sin viktigaste tillgång: Nordea, säger Gardell till Svenska Dagbladets reporter Patricia Hedelius.

Rädslan för Gardell bland direktörerna

Men det är inte bara en vd och bolagsstyrelse som genom åren fått pulsen att slå extra fort när Christer Gardell gått in i ett bolag och rört om för att maxa vinsten.

Finansmannen Christer Gardell. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Finansmannen Christer Gardell är nämligen ny storägare Nordea genom en av Cevian Capitals fonder. Totalt äger Cevian nu 2,3 procent av aktierna och rösterna i Nordea.

– Cevian har följt Nordea i flera år och har träffat ledningen vid ett flertal tillfällen. Cevian ser stor potential i Nordea, har  Christer Gardell tidigare sagt i en kommentar.

"Vi ser särskilt emot att jobba med Nordeas största ägare Sampo. Cevian har stort förtroende för Sampos högsta ledning Björn Wahlroos, Kari Stadigh och Torbjörn Magnusson", sa  Gardell vidare.

Det finska finansbolaget Sampo är störste ägare i Nordea med 21,3 procent av aktierna. Näst största ägare är danska allmännyttiga fonden Nordeafonden med knappa fyra procent.

Aktivistfonden Cevian är nu Nordeaägare i samma storleksklass som bland annat svenska pensionsbolaget Alecta och  norska oljefonden. 

Ett av de första delmålen när Gardells fond går in är att då ocks talats i bolagets valberedning - en nyckelplats vid sidan om en stol i styrelserummet.

Cevian har för avsikt att ta plats i Nordeas valberedning. Den nuvarande valberedningen har också intagit en hovsam inställning till Gardells Cevian.

– Nordeas valberedning tycker att det är glädjande att Cevian ser potential till värdeökning i Nordea och välkomnar Cevian Capital att ta plats i valberedningen och delta i dess arbete", säger Kari Stadigh, ordförande i Nordeas valberedning.

Finansbolaget Sampo är klart största ägare i Nordea med över 21 procent av aktierna. Näst största ägare är danska allmännyttiga fonden Nordeafonden med knappa fyra procent.

Cevian är nu Nordeaägare i samma storleksklass som svenska pensionsbolaget Alecta, norska oljefonden och fondbolagen Vanguard Funds, Swedbank Robur Funds och Blackrock.

Gardell är känd som en aktiv investerare som gått in i flera stora bolag och försökt maximera deras värde. Bland annat var det Gardell som låg bakom styckningen av den finska industrikoncernen Metso till Metso och Valmet.

Cevian har för avsikt att ta plats i Nordeas valberedning.

"Nordeas valberedning tycker att det är glädjande att Cevian ser potential till värdeökning i Nordea och välkomnar Cevian Capital att ta plats i valberedningen och delta i dess arbete", säger Kari Stadigh, ordförande i Nordeas valberedning, i ett pressmeddelande.

Men Christer Gardell får ingen plats i Nordeas styrelse - i alla fall inte i år. 

Nordeas bolagsstämma hålls den 28 mars i Helsingfors. Då tackas också Björn Wahlroos av.

 

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!