Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Vinstras för storbanken Nordea - aktien rasade

Nordeas Casper von Koskull kunde ha haft en roligare stund. Det är en pressad koncernchef för Nordea som levererar bankens resultat för det andra kvartalet 2019 Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
– För kunderna är det positivt, de får bättre förhandlingsläge när Nordea vill försvara marknadsandelar, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: NORDNET

Nordea redovisar en rörelsevinst på 900 miljoner euro, omkring 9,45 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är en minskning med hela 34 procent sedan i fjol.

– Rapporten ger bilden av en pressad bank, säger Frida Bratt, sparekonom på nischbanken Nordnet. 

Aktien rasade på  Stockholms–börsen.

Efter drygt en timmes handel med Nordea-aktien på börsen hade den rasat med knappt sex procent. Nedgången slutade på drygt fyra procent.

Det är också en dyster bankchef som kommenterar resultatet för det andra kvartalet.  Förvisso talar Casper von Koskull om ”fortsatt lånetillväxt”, men också om ”pressade marginaler” och ”utmanande förhållanden för vår marknadsgarantverksamhet”.  Han ser dock ”en del hoppfulla tecken på återtagande av marknadsandelar och framtida kostnadsminskningar”, men slår fast att det kommer att dröja innan utdelningen i form av ökad vinst blir synlig.

”Vår prestation är inte tillfredsställande och det krävs ytterligare åtgärder för att stärka det finansiella resultatet”, medger vd och koncernchef Casper von Koskull i ett pressmeddelande

Ropat på von Koskulls avgång

Marknaden och analytikerna börjar bli otåliga på Nordea.

– Nordea hade låga förväntningar på sig inför rapporten men nådde inte upp till dem ändå, säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg&Partners. Och tillägger:

– Nordea behöver leverera nu, Koskull har flera kvartal sagt att det ska bli bättre men det lyfter inte. Hade han inte redan sagt själv att han ska gå i pension hade det varit ett antal röster som ropat på hans avgång nu.

En av bankchefens argaste kritiker utåt är storägaren Christer Gardell, grundare av aktivistfonden Cevian. Han har tidigare attackerat bankledningen öppet.

– Nordeas ledning och styrelse måste jobba hårdare och snabbare – både på intäkter och kostnader. 2019 som helhet måste bli markant bättre, har Christer Gardell sagt i Svenska Dagbladet.

”Gardell lär inte vara nöjd”

Morgonens rapport kommer sannolikt inte att höja finansmannens humör.

– Christer Gardell lär inte vara nöjd, säger Joakim Bornold.

Nordeas storägare Christer Gardell med aktivistfonden Cevian läxar gärna upp bankledningen. Foto: EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN

Bankkoncernen redovisar ett rörelseresultat om 900 miljoner euro, motsvarande 9,45 miljarder kronor. Sedan i fjol är det en minskning med 34 procent.

Enligt Infront Datas sammanställning låg analytikernas förväntade prognos på 929 miljoner euro.

Samtidigt sjunker Nordeas räntenetto med fyra procent, till 1 071 miljoner euro under det andra kvartalet. Intäkterna landade på 2 141 miljoner euro, i kontrast till 2578 miljoner euro under samma period förra året. 

Kostnaderna ökade från 1 154 miljoner euro under andra kvartalet i fjol, till 1 180 miljoner euro under årets andra kvartal.

Casper von Koskull: ”Inte tillfredsställande”

Vd och koncernchef Casper von Koskull erkänner att han inte är nöjd. 

En anledning till resultatet uppges vara att de finansiella förutsättningarna förändrats, med räntor som tros ligga kvar på långa nivåer under lång tid.

Inom kort kommer vi också att ha en bättre bild av vilka kapitalkrav vi omfattas av inom bankunionen, skriver Casper von Koskull.

Han skriver vidare att banken ska se över sina finansiella mål, däribland kapital- och utdelningspolicyn.

– Rapporten ger bilden av en pressad bank. De omstruktureringar och förändringar som banken genomför har ännu inte gett önskad effekt. Det, och att kostnaderna är under kontroll, är vad investerare hade velat se. Samtidigt är lägre marginaler fortfarande ett problem för banken liksom det låga ränteläget. För kunderna är det positivt, de får bättre förhandlingsläge när Nordea vill försvara marknadsandelar. Men för Nordeas aktieägare är det sämre, säger Frida Bratt på Nordnet.

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet. Foto: OLLE SPORRONG

”Sämst i klassen”

Sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg&Partners tycker att banken har agerat för att förbättra det ekonomiska läget.

– Banken har gjort många bra saker de senaste åren. Med it-satsningar och organisationsförändringar men resultatet har uteblivit. Man är fortfarande sämst i klassen. 

– Man pratar även om att ändra finansiella mål och utdelningspolicy. Svagt resultat och risk för sänkt utdelning lär pressa aktien idag. 

Nordeas vd går i pension

I slutet av juni meddelade Casper von Koskull att han tänker gå i pension i slutet av 2020. Styrelsen har inlett rekryteringsprocessen för att hitta hans efterträdare.

Annons: