Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nordea låter kvasten gå – nu ryker två toppchefer

LIVE-TV: Se Di TV – Sveriges ekonomi-tv-kanal.
Nu låter Nordeas koncernchef Frank Vang-Jensen kvasten gå på banken.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nordeas personalchef Karen Tobiason tvingas gå på dagen.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng

Nu går städkvasten på Nordea.

Nye koncernchefen Frank Vang–Jensen sparkar två av bankens toppchefer: personaldirektören Karen Tobiason och Torsten Hagen Jørgensen, i dag ställföreträdande koncernchef.

Det hann inte gå mer än fem dygn på nya jobbet som Nordeas vd och koncernchef innan Frank Vang–Jensen slog till med första fasen i att städa upp i storbanken.

I ett pressmeddelande från Nordeas ledning talar man om att företaget nu befinner sig i en ny fas efter flytten av huvudkontoret från Stockholm till Helsingfors. Nordea skriver att den nya fasen innebär ”skärpt fokus på kunderna, ökad effektivitet och utvecklingen på regelområdet”.

Som en följd av den nya fasen avgår ställföreträdande koncernchef och Group COO, Torsten Hagen Jørgensen. Han lämnar koncernledningen omedelbart. Enligt Nordeas besked ska han dock finnas tillgänglig för att bidra till en smidig överlämning av de ansvarsområden han har. 

I blåsväder sedan hon ”listat” Adolf Hitler

Karen Tobiasen, i dag personalchef på Nordea, får också känna på de nya vindarna på banken. Hon lämnar koncernledningen omedelbart och rekryteringen av en ny personalchef ska inledas direkt. Även Karen Tobiasen kommer att finnas ”tillgänglig för att bidra till en smidig överlämning av de ansvarsområden hon har”, skriver banken.

Karen Tobiasen hamnade i rejält blåsväder sedan hon listat Adolf Hitler som en av sina tre största inspirationskällor i danska finanstidningen Børsen.

Nordeas personalchef placerade Adolf Hitler på tredje plats.

”Adolf Hitler. Det är ett tufft val. För mig är Hitler ett skräckinjagande exempel på att man också kan leda ett folk till att göra fullständigt skräckinjagande saker. När man är ledare skall man förstå att man har ett stort mandat. Det är inte särskilt långt mellan ditt värsta och ditt bästa jag. Det är inte särskilt långt mellan omsorg och grymhet. Som ledare skall du vara medveten om ditt ansvar och din roll”, sa hon till Børsen.

Karen Tobisson sparkade personaldirektör hamnade i blåsväder i december 2017 sedan hon listat Adolf Hitler.Foto: Jonas Eng / Jonas Eng
Nordeas vice koncernchef Torsten Hagen Jørgensen får sparken.

Men Karen Tobiason missförstods ansåg Nordeas dåvarande kommunikationschef Magnus Nelin. Syftet var avskräckande, sa han till Sveriges Radios Ekoredaktion.

– Hon använder honom som ett varnande exempel på hur det kan gå när makt används på ett fel sätt sa Magnus Nelin. 

Men flera personer inom banken var upprörd över hennes ”listning ” av Adolf Hitler och tyckte att hon skulle få sparken.

Både Karen Tobiason och Torsten Hagen Jørgensen ”tvättades bort” från Nordeas hemsida sedan nyheten blivit offentliggjord.

Två av Nordeas toppchefer har nu tvingats bort på knappt en vecka efter att Frank Vang-Jensen tillträtt på posten som vd och koncernchef efter Casper von Koskull.

Nordeas koncernchef Frank Vang–Jensen intervjuas av Expressens Leif Brännström.

Frank Vang–Jensen vet själv hur det är att få sparken. Men i hans fall under mer dramatiska foner när han 2016 brutalt sparkades från jobbet som chef för Handelsbanken och förklarades som mer eller mindre värdelös av bankens styrelseordförande Pär Boman.