Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Klädjätten MQ ansöker om konkurs: ”Beklagligt”

Ulf Petersson om att MQ ansöker om konkurs.
Klädkedjan MQ har ansökt i konkurs.Foto: MALIN LÖÖF
Finansmannen Mats Qviberg är storägare i MQ. Hans aktier i bolaget blir nu värdelösa.Foto: DN / TT NYHETSBYRÅN
Klädkedjan MQ ansökte om konkurs på torsdagsmorgonen. Handeln med aktien på börsen är stoppad.Foto: MALIN LÖÖF

Den börsnoterade klädkedjan MQ har ansökt om konkurs.

Anledningen är minskad försäljning i samband med coronakrisen.

Störste enskilde ägaren är finansmannen Mats Qviberg.

– Min första åtgärd blir att stänga butikerna. Sedan att rea ut varulagret, säger advokat Lars-Henrik Andersson, som utsetts till konkursförvaltare.

700 anställda i 120 butiker berörs av konkursen.

Brukar du handla på MQ?

Beskedet om konkursen gick ut på torsdagsmorgonen precis innan börsen skulle öppna.

– Vi har gjort allt vi kunnat för att möjliggöra en fortsättning av verksamheten men under rådande omständigheter får vi inse att det tyvärr inte är möjligt, säger MQ:s vd Ingvar Larsson.

MQ, startade 1957 och har nyligen bytt namn till MarQet, tvingades ansöka om konkurs efter kraftigt minskad försäljning under mars och inledningen av april. 

Nätshopping har inte kunnat väga upp den minskade försäljningen i MQ:s butiker, skriver klädkedjan i ett pressmeddelande.

De skriver att ”de ytterligare kostnadsbesparingar och åtgärder som vidtagits i samband med pandemin bedöms inte vara tillräckliga”.

Konkurs. Beskedet som mötte kunderna som gick in på MQ:s/ Marqets hemsida.

MQ är börsnoterat och morgonens besked är det första som drabbar ett börsnoterat bolag kölvattnet efter den pågående coronapandemin.

Advokat Lars-Henrik Andersson utsågs vid lunchtid på torsdagen till konkursförvaltare.

– Först stänger vi butikerna. Vi kommer därefter att ha en utförsäljning på nätet och i butikerna. När utförsäljningarna inleds är inte klart. Sedan kommer vi försöka sälja rörelsen parallellt med det. Och vi måste ta hand om personalen, säger han.

MQ är börsnoterat. Vad händer med aktierna?

– Vid en konkurs blir aktierna per definition värdelösa. De har inget värde längre eftersom borgenärerna i första hand ska få betalt. I vissa fall kan det bli ett överskott vid en konkurs.

Familjen Qviberg storägare i MQ

Finansmannen Mats Qviberg är bolagets storägare, dels via investmentbolaget Öresund som är den störste enskilda aktieägaren i MQ, dels via makarna Mats och Eva Qviberg som har egna aktier i bolaget. Dottern Anna är både styrelseledamot och har egna aktier i företaget. Även sonen Jacob har aktier i bolaget. I en tidigare version råkade vi skriva att sonen Johan har aktier i MQ. Det är felaktigt.

– Jag har inte ägt aktier i bolaget under de senaste 12 månaderna, säger han.

Finansmannen Mats Qviberg och dottern Anna är båda aktieägare i MQ. Anna sitter också i MQ:s styrelse. Nu är bolagets aktier värdelösa.Foto: EXPRESSEN

MQ signalerade för en tid sedan att nya friska pengar var på väg in i bolaget.

Från morgonens pressmeddelande om konkursen:

”MQ offentliggjorde den 18 mars 2020 att styrelsen beslutat att genomföra en företrädesemission under förutsättning av extra bolagsstämmans godkännande. Företrädesemissionen bedömdes ge förutsättningar för att i ett finansiellt ansträngt läge ta koncernen tillbaka till lönsamhet, vilket dock förändrats i takt med en alltmer omfattande påverkan av pandemin som bedöms påverka konsumtionsmarknaden även efter COVID-19.”

Mats Qviberg har varit tystlåten de senaste dagarna om MQ. I går fick han frågor från tidningen Dagens industri, Di, om de besynnerliga kursrörelserna för MQ–aktien.

”Jag har inga kommentarer till MQ. Absolut inga kommentarer. Däremot har det varit konstig handel de senaste dagarna, det kan vi konstatera. Upp 150 procent sedan en dryg vecka tillbaka, det är mycket.” 

Har du någon teori om vad uppgångarna kommer sig av? undrade DI-reportern.

”Nej, det blir bara spekulationer.” 

Mats Qviberg fått kalla fötter

En förklaring kan vara att den ekonomiska säkringen dragits är ut ur MQ.

– Jag gissar att Mats Qviberg fått kalla fötter och dragit sig ur emissionen. Då faller det, ingen annan kan tänka sig vara med i emissionen.  Det sker ju en förändring inom branschen varje dag. Det här måste man säga att det är det första stora smällen, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Det måste även bli en smäll för Mats Qviberg?

– Ja, ett här är en tung smäll för Qviberg, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners. Sedan får man se vart konkursen tar vägen.

Investmentbolaget Öresund är den störste enskilde ägaren i MQ. Storägare i investmentbolaget är familjen Qviberg.

Fakta de fem största aktieägarna i Öresund

1. Mats Qviberg, 11,38 procent av kapitalet och rösterna.

2. Eva Qviberg, 10,41 procent procent av kapitalet och rösterna.

3. Elsa och Harry Gabrielssons stiftelse, 4,18 procent av kapitalet och rösterna.

4. Sten Dybeck (inklusive bolag och familj), 4,10 procent av kapitalet och rösterna.

5. Johan Qviberg, 3,08 procent av kapitalet och rösterna.

Företrädesemission väckte hopp

Konkursansökan kommer bara några veckor efter att MQ:s styrelse beslutade om att genomföra en företrädesemission – när ett företag erbjuder ytterligare aktier till befintliga aktieägare.

Förhoppningen var att företrädesemissionen skulle kunna hjälpa MQ att åter bli lönsamt, och samtidigt ansökte MQ om konkurs för dotterbolaget Joy. 

Processen för att rösta igenom en företrädesemission kommer nu att avbrytas och konkursansökan gäller hela företaget. Den extra bolagsstämman ställs in.

– Det är ett djupt beklagligt besked som styrelsen tvingats fatta, inte minst för vår personal, våra leverantörer och samarbetspartners, säger Ingvar Larsson, vd för MQ, i pressmeddelandet.

Dagens första börssiffror med Nike Mekibes.