Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärsparets första ord efter terrortragedin

Invånare i Stavrup i en manifestation för Povlsens familj på torsdagen.
Foto: BO AMSTRUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: BO AMSTRUP / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Foto: OLUFSON JONAS / AP TT NYHETSBYRÅN

De förlorade tre av sina fyra barn i terrorattentatet på Sri Lanka.

Nu uttalar sig danska miljardärsparet Anders och Anne Holch Povlsen om tragedin som drabbat familjen.

”Förlusten av våra älskade barn är helt obegriplig” skriver de i ett sms som lästes upp på minnesstunden i hembyn.

Det har gått fem dagar sedan livet slogs i spillror för Anders Holch Povlsen, 46, som driver danska modekoncernen Bestseller och listats som Danmarks rikaste man av affärsmagasinet Forbes.

När han, hustrun Anne och deras fyra barn var på semester på Sri Lanka över påskhelgen exploderade en bomb på hotellet Shangri-La i Colombo där familjen bodde. Tre av barnen dödades i terrorattentatet och tragedin har väckt stor uppmärksamhet i både Danmark och flera andra länder.

Under torsdagskvällen samlades hundratals invånare i den lilla byn Brande utanför Århus där Anders Holch Povlsen är uppväxt. Tillsammans höll de en minnesstund och tände ljus för de döda barnen.

”Skickar våra käraste hälsningar”

Samtidigt läste den lokala prästen upp ett sms från Anders och Anne Holch Povlsen där de för första gången uttalade sig om tragedin och tackade för stödet i den svåra situationen, skriver flera danska medier.

”Vi skickar våra käraste hälsningar, käraste tankar och är djupt tacksamma över all värme vi mottagit de senaste dagarna. Förlusten av våra älskade barn Alma, Agnes och Alfred är helt obegriplig” skriver makarna.

Och fortsätter:

”Med de många fina människor vi har omkring oss, nära vänner, duktiga kolleger och våra kära familjer kommer vi tillsammans ta oss igenom det. Vi sätter ett oerhört stort värde på medmänsklighet, som också visas i Brande i kväll – inte bara för vår familj utan för alla offer i de fruktansvärda handlingarna på Sri Lanka. Anders & Anne”.

Dottern Astrid överlevde

Parets fyra barn är i åldrarna fem till 15 år gamla. Dottern Astrid är det enda barnet som överlevde terrorattentatet.

Anders Holch Povlsen skadades i dådet och vårdades på sjukhus på Sri Lanka. Han har nu återvänt till Danmark, det är oklart hur allvarliga skador han har.

Anders Holch Povlsen är ensam ägare till Bestseller – som bland annat äger populära modekedjor som Vero Moda, Vila och Jack & Jones. Han är även största ägare till brittiska modenäthandeln Asos och en av de största aktieägarna i Zalando.

Förutom affärsverksamheter inom modebranschen har den danske miljardären även köpt upp stora markområden i Skottland där han nu är den största enskilda markägaren. 

Han har en uppskattad förmögenhet på omkring 67 miljarder kronor.