Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärens plan för sina barn – kort före attentatet

Makarna Anne och Anders Holch Povlsen var på semester i Colombo med sina fyra barn när en bomb exploderade på hotellet där de bodde.
Foto: OLUFSON JONAS / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Miljardären Anders Holch Povlsen planerade att lämna över delar av sitt imperium till sina barn.
Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

Han planerade att lämna över delar av sitt imperium till sina barn.

Men nu har miljardären och företagsledaren Anders Holch Povlsen, 46, förlorat tre av sina fyra barn i terrorattentatet på Sri Lanka.

Samtidigt skriver Ekstrabladet att Anders Holch Povlsen skadades i terrordådet och har vårdats på sjukhus.

Den danske miljardären och företagsledaren Anders Holch Povlsen är god för 67 miljarder kronor och listades därmed av affärsmagasinet Forbes som Danmarks rikaste person under förra året.

Förmögenheten kommer från familjeföretaget Bestseller – Danmarks motsvarighet till H&M som startades av Anders Holch Povlsen föräldrar i byn Brande utanför Aarhus för 44 år sedan.

I dag är Anders Holch Povlsen ensam ägare till Bestseller – som bland annat äger populära modekedjor som Vero Moda, Vila och Jack & Jones. Han är även största ägare till brittiska modenäthandeln Asos och är en av de största aktieägarna i Zalando där Cristina Stenbeck snart tar över ordförandeklubban.

Anders Holch Povlsen.
Foto: BESTSELLER A/S/PR FOTO / RITZAU SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Barnen skulle fortsätta föräldrarnas projekt

Förutom affärsverksamheter inom modebranschen har den danske miljardären även köpt upp stora markområden i Skottland där han nu är den största enskilda markägaren. Marken ingår i hans och hustrun Annes projekt Wildland där de arbetar aktivt för att förvilda det skotska landskapet och återställa naturen och de slott och herrgårdar som redan finns på marken till dess forna glans.

Aldourie Castle – ett av slotten familjen äger i Skottland.

Planen var att makarnas fyra barn Alma, Astrid, Agnes och Alfred skulle fortsätta arbetet och ta över marken efter Anders och Anne Holch Povlsen.

Visionen offentliggjordes i ett brev, vilket skotska tidningen The Herald rapporterade om bara några dagar innan attentatet på Sri Lanka.

”Det är ett projekt som vi vet inte kan förverkligas under vår livstid, som i stället kommer bära frukt för våra barn och även för de framtida besöksgenerationer som – precis som vi – har en stark känsla för de skotska högländerna” skriver Anders Holch Povlsen på Wildlands hemsida.

Han tillägger:

”Från vårt hem i Glenfeshie har både Anne och jag själv – våra barn och våra föräldrar –länge känt en djup samhörighet med det här magnifika landskapet.”

Men nu har de planerna slagits i spillror.

Bild från hotellet där familjen bodde.
Foto: CHAMILA KARUNARATHNE / AP TT NYHETSBYRÅN

Anders Holch Povlsen vårdad på sjukhus

Familjen Holch Povlsen var på semester på Sri Lanka under påskhelgen och bodde på lyxhotellet Shangri-La i huvudstaden Colombo när terrorister utlöste flera sprängladdningar på minst åtta olika ställen landet.

En av bomberna exploderade på hotellet där den danska familjen bodde och tre av de fyra barnen dog i attentatet. 

”Det kan vi dessvärre bekräfta. Vi ber er att respektera privatlivet och har därför inga vidare kommentarer” har Jesper Stubkier, kommunikatör på Holch Polvsens företag Bestseller, skrivit i ett mejl till Ekstrabladet.

Anders Holch Povlsen skadades själv i terrorattentatet och har vårdats för sina skador på National Hospital of Sri Lanka.

– Vi har haft en vuxen dansk man med efternamnet Povlsen inlagd på sjukhuset, säger en talesperson för sjukhusets akutmottagning till Ekstrabladet.

Danmarks ambassadör i Indien, Peter Taksøe-Jensen, som rest till Sri Lanka efter dådet bekräftar uppgifterna:

– Personen är utskriven och har rest tillbaka till Danmark, säger Peter Taksøe-Jensen till Ekstrabladet.

Det är i nuläget oklart hur allvarligt skadad Anders Holch Povlsen är.

Ska bygga skyskrapa på danska landsbygden

I slutet av förra året förlorade Anders Holch Povlsen 5,2 miljarder kronor på bara några timmar i samband med att stora aktiekursfall för nätbaserade klädhandlare i Europa.

Nyligen blev det även klart att Anders Holch Povlsen ska bekosta en 320 meter hög skyskarpa som ska byggas i Brande på den danska landsbygden. Byggnaden, som kommer synas på sex mils avstånd, ska bli nytt högkvarter för familjeimperiet Bestseller.