Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären hyllar sin nya kärlek – Isabella Löwengrip

Isabella Löwengrip hyllas av pojkvännen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Miljardären Erik Selin satsat nu helhjärtat på kärleken Isabella Löwengrip
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN
Foto: ABACA / STELLA PICTURES

Fastighetsmiljardären Erik Selin ger nu en detaljerad inblick i sitt engagemang för hjälporganisationen Hand in hand. 

För tidningen Dagens industri berättar han om sin och flickvännen Isabella Löwengrips biståndsresa till Kenya och att det var hon som fick i väg honom på resan.

– Isabella är lite mer handlingskraftig än jag, säger han i sin hyllning till flickvännen.

Det är Dagens industri, Di, som pratat med den västsvenska fastighetsmiljardären om hans engagemang i hjälporganisationen Hand in hand.

Erik Selin, 52, är både grundare av och vd för det börsnoterade fastighetsbolaget Balder med huvudkontor i Göteborg. Han skapade rubriker för en bredare allmänhet när Expressen kunde avslöja att han ansökt om skilsmässa och i somras visade sig öppet i exklusiva Saint-Tropez på Franska rivieran med sin nya flickvän, entreprenören och bloggaren Isabella Löwengrip, 29.

Isabella Löwengrip och Erik Selin i Saint-Tropez i somras.
Foto: ABACA / STELLA PICTURES

Di berättar nu att Erik Selin är en av hjälporganisationen Hand in hands största privata givare. Hans engagemang, som pågått de senaste fem åren, har enligt tidningen hittills gett över 20 000 nya entreprenörer i framför allt Indien och Kenya.

– Att bara ge bidrag till länders infrastruktur fungerar inte. Det mest hållbara är att se till att människor får en egen försörjningskapacitet – det är både ekonomiskt långsiktigt och mer mänskligt för att bygga upp deras självkänsla”, säger Erik Selin till Di.

Erik Selins julkampaj

Han finns också med som något av affischnamn i organisationens julkampanj och presteras då som ”privatperson”.

Tidigare i höstas, när det börjat knaka i de ekonomiska fogarna i hennes lilla imperium , åkte paret till Kenya för att titta på organisationens hjälpprojekt.

Isabella Löwengrip lade ut bilder när hon besökte Hand in hand–projekt utanför Nairobi. På bilderna syntes också Erik Selin tillsammans med henne.

För Di berättar nu Erik Selin att han länge tänkt besöka Hand in hands projekt i Indien, men att resan aldrig blivit av. Nu blev det i stället Kenya tillsammans med flickvännen Isabella Löwengrip. Och det var hon som drev på för att de skulle åka.

– Isabella är lite mer handlingskraftig än jag, och det passade att åka till Kenya”, säger Erik Selin till tidningen. Det är första gången som han yttrar sig offentligt om flickvännen och då i hyllande ordalag.

Erik Selin med flickvännen Isabella Löwengrip när de besökte ett av Hand in hands projekt i Kenya.
Foto: Skärmdump / Instagram

Expressen har tidigare berättat om parets gemensamma engagemang i Hand in hand.

– Det stämmer, bekräftade Marisol Was, kommunikationsansvarig hos Löwengrip Invest i början av oktober.

För Dagens industri berättar Erik Selin om ett nytt byprojekt i Mbitini, en by knappt tjugo mil från huvudstaden Nairobi. 250 kvinnor ska tränas i självhjälpsgrupper i ett område som har stora problem med torka. Projektet är en del av fastighetsmiljardärens femåriga stöd till Hand in hand.

” Känns det lite jobbigt”

Erik Selin berättar att han ville tränga mer in i organisationens projekt och då göra det på ort och ställe. Med sina nya kunskaper tycks han dock känna viss vanmakt.

– Man känner att det här är jättebra, samtidigt som man också inser att hur mycket man än gör är behovet outtömligt. Och då känns det lite jobbigt. Så jag pendlar lite mellan att det är helt fantastiskt och helt hopplöst. Om vi hjälper 100.000 finns det 100 miljoner till, och man tänker ’hur ska det gå till?’”, säger han i intervjun med Dagens industri.

Isabella Löwnegrip och Erik Selin studerar ett Hand in handprojekt i Nairobi.
Foto: Hand in hand

Hjälporganisationen Hand in Hand, som startades av makarna Olle och Gunnel Blomqvist, har utvecklats av industrimannen Percy Barnevik, och nu också blivit något av ett gemensamt projekt för Isabella Löwengrip och Erik Selin.  Enligt Expressens källor var det också Erik Selin som fick henne att engagera sig djupare i organisationen.

”Erik berättade om vår resa till Nairobi. Nästa vecka har Hand in Hand ett liknande event i Stockholm och då ska Percy Barnevik och jag prata. Jag har skrivit de många gånger förr men jag är så imponerad av Hand in Hands jobb och arbetssätt...”, skrev hon tidigare i höst på sin blogg.

Löwengrips biståndsplan

Isabella Löwengrip har tidigare berättat att hon ska stötta ett 2-årigt byprojekt i Kenya. Stödet ska ges via den stiftelse som hon bildade mitt i den ekonomiska turbulensen kring sitt lilla företagsimperium. Nyligen ansökte hon om registrering av stiftelsen hos länsstyrelsen och satte in 251 000 kronor i stiftelsen.  Satsningen kom mitt i turbulensen kring det egna företagsimperiet.

I stadgarna som Expressen läst står: ”Stiftelsen har till huvudsakligt ändamål att främja entreprenörskap i Sverige samt att stödja personer och organisationer som utfört anmärkningsvärda prestationer för allmännyttiga ändamål inom social verksamhet, vetenskaplig forskning, hälsa, miljövård, utbildning, kultur och annan likvärdig verksamhet”.

Organisationens byprojekt är kanske inget för den som brukar lägga några kronor eller sedel i en insamlingsbössa. 

Byprojekt av det slag som Isabella Löwengrip nu bidrar till ingår i Hand in hands stora julkampanj ”Merry Business”, där företag och privatpersoner antingen kan köpa andelar à 70.000 kronor eller finansiera ett helt byprojekt i Indien eller Kenya för 420 000 kronor.

Isabella Löwengrip möter Expressen om den tuffa hösten:

Entrepenören och bloggaren vill bli världens mäktigaste kvinna. Expressen träffade Isabella Löwengrip i oktober tidigare i år.