Miljardären som har rört om i Volvogrytan

Christer Gardell har varit omskriven under året, framför allt för sin kapplöpning med Wallenbergssfärens Investor om aktieägandet i Ericsson. Nu är han aktuell med sin försäljning av Volvo.
Foto: Janerik Henriksson / TT NYHETSBYRÅN
Christer Gardell med hustrun Kristina Gardell på galapremiären av filmen "Ted – För kärlekens skull" om Ted Gärdestad strax före jul.
Foto: Jonas Ekströmer / TT NYHETSBYRÅN
Tennisen är en stor del av finansmannen Christer Gardells liv.
Foto: Tomas LePrince / EXPRESSEN / TT NYHETSBYRÅN
Under julhelgen blev det känt att Cevian, med finansmannen Christer Gardell i spetsen, säljer hela sitt innehav i lastvagns- och anläggningsmaskinstillverkan Volvo till kinesiska Geely.
Foto: Geely
Christer Gardell säljer Volvo till kinesiska Geely.
Foto: Geely

Han föddes in i en arbetarfamilj, älskar tennis och motsatte sig tvärt nya Slussen – för att det skulle störa hans resväg till jobbet.

Här är miljardären och riskkapitalisten som har rört om i Volvogrytan:

Christer Gardell, 57.

En klart lysande finansstjärna – men med glorian på sned.

Christer Gardell har länge varit en av den svenska finansvärldens klarast lysande stjärnor, även om han sedan finanskrisen stått mitt i en rad kritikstormar. Nu är han mer aktuell än någonsin med försäljningen av sin andel i svenska stoltheten Volvo.


LÄS MER: Christer Gardells Cevian säljer Volvo till kinesiska Geely 


Den nyss fyllda 57-åringen föddes in i en familj i Nacka där pappan var bokbindare och fackligt aktiv, mamman sålde kläder. Gardell själv valde en annan väg:

Tillsammans med sin förvillande lika enäggstvilling, den fem minuter äldre Rickard, gick han på 80-talet ut Handelshögskolan med stipendier och höga betyg. Han har också studerat vid London Business School.

Christer Gardells möte med Mats Qviberg

Mellan 1984 och 1995 jobbade Christer Gardell för konsultfirman McKinsey & Company. Men det stora genombrottet i karriären kom vintern 1995. Då råkade en flygvärdinna spilla ut kaffe över den omtalade affärsmannen Mats Qviberg – och intill satt Gardell som erbjöd en servett.

Mats Qviberg värvade Christer Gardell till sitt Custos i mitten på 90-talet – och där tog finansmannens karriär fart på allvar.
Foto: Magnus Hallgren / DN / TT NYHETSBYRÅN

Det blev inledningen till en lång affärsrelation, skrev Svenska Dagbladet i ett porträtt från 2009.

Christer Gardell blev nästan direkt erbjuden jobbet som vd för Custos, investmentbolaget som Qviberg och Sven Hagströmer då precis tagit kontroll över. Några år senare var det dags för nästa steg i karriären:

2002 startade Gardell och Lars Förberg aktivistfonden Cevian Capital.

Framgångarna avlöste varandra och Gardell beskrevs som en stjärna. 

– Det fanns en beundran, nästan en gudsdyrkan av honom. Han är en väldigt trevlig karl, alltid kraftigt påläst och en duktig talare. Han är bra på att charma människor och få igenom sina synpunkter, sade Gunnar Ek på Aktiespararna till Svenska Dagbladet för drygt åtta år sedan.

"Christer Gardell är en av de största industriförstörarna i Sverige", sade Gunnar Ek på Aktiespararna i en intervju med SvD 2009.
Foto: Bertil Ericson / TT NYHETSBYRÅN

Kritik mot Gardell och Cevian Capital

Men andra beskrev Gardell som en hänsynslös och tävlingsinriktad ledare som inte tålde att bli motsagd.

Och någonstans där hamnade också glorian på sned för Gardell.

När finanskrisen bröt ut 2008 växte kritiken mot finansmannen. När bolag kraschade fick de anställda ta smällen – och Gardells sätt att göra affärer ansågs kortsiktigt.


LÄS MER: Svenska miljardären som sålde AB Volvo till Kina 


Efter det har Christer Gardell blivit alltmer osynlig i medierna. Men då och då ger han intervjuer i framför allt Dagens Industri. Bland annat när det handlar om nya affärer, men också när det stormade kring Slussenbygget för några år sedan.

Finansmännen Lars Förberg och Christer Gardell i mitten på 2000-talet, när de hade varit i gång med sin aktivistfond i några år.
Foto: Paul Hansen / DN

I en intervju med Di 2013 gick Gardell till hård attack mot nya Slussen – och hävdade att mutor var inblandade. Dessutom hade han synpunkter på hur lång tid det skulle ta att ta sig in till stan från villan i Solsidan, Saltsjöbaden.

– De provisoriska trafiklösningarna för oss som bor i Nacka och Värmdö är skrämmande dåliga. Vi riskerar att sitta fast i köer i åtta år, skrev han i en kommentar till tidningen.

Gardell om Malta – och om tennis

Så sent som i november riktades ny kritik mot Gardell, då det stod klart att han har 4,6 miljarder kronor i privat förmögenhet på Malta. Som svar på kritiken sade Gardell att han inte döljer något och att han följer lagar och regler i både EU och Sverige – där han har för avsikt att bo kvar:

– Malta är trevligt, och jag reser dit ett par gånger om året, men jag har inga planer på att flytta dit (eller någon annanstans). Finns bättre tennisbanor i Stockholm, skrev han i en kommentar till SVT.

När han var yngre vann Christer Gardell SM i basket. Nu är det främst tennis som gäller.
Foto: Paul Hansen / DN / TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: Gardell om Malta: "Bättre tennisbanor i Stockholm" 


Passionen för tennis och tävlingsinstinkten har funnits med länge.

I en intervju 2015, publicerad i bland annat Sydsvenskan, sade Christer Gardell att sporten "är det roligaste som finns":

– Jag är fanatiker. Tennis utgör en stor del av mitt liv. Ända sedan min uppväxt har jag umgåtts och känt gemenskap med idrottstyper. Hellre tennistävlingar än företagsjakt.

Han spelar i Saltsjöbadens LTK och är väldigt engagerad. Han har bland annat anordnat egna lokala tävlingar och skänkt prispengar till veteran-SM i Båstad, där han också har köpt ett hus.

Vid ett tillfälle hyrde finansmannen en helikopter – för att hinna flyga laget till en tennistävling i Dalarna.

Säljer Volvo till Geely

Sedan Cevian Capital grundades 2002 har Christer Gardell rört om i grytan hos många storbolag. Bland annat Lindex, Telia, Skandia och Ericsson. Och inte minst Volvokoncernen – där han nu säljer sitt innehav till kinesiska Geely.

Enligt Veckans Affärer är Gardell god för sex miljarder kronor. Det placerar honom på plats 44 över Sveriges rikaste.