Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ägarens krav efter Metros haveri: Stenbeck ska vittna

Christer Ager–Hanssen hävdar att Kinnevik skönmålade Metros siffror.
Christen Ager–Hanssen säger att de granskat 50 000 mejl i jakt på bevis mot Kinnevik.Foto: Leif Brännström
Cristina Stenbeck satt i Kinneviks styrelse när Metro såldes. Hon är också storägare i bolaget.Foto: OLLE SPORRONG
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Norske affärsmannen Christen Ager–Hanssen stämmer Kinnevik på nära 155 miljoner kronor och kräver att Cristina Stenbeck ska vittna.

Han hävdar att företaget skönmålade siffrorna när man sålde gratistidningen Metro. Bland de påstådda bevisen finns både hemliga inspelningar från möten och mejl.

Kinnevik nekar till anklagelserna.

– Min uppgift är att försöka vinna det här kriget, har han tidigare sagt inför stämningen.

Sedan Metro gått i konkurs och lagts ner gör Ager–Hanssen nu verklighet av sitt tidigare hot om att stämma Kinnevik på mångmiljonbelopp.

En stämning lämnades in till Stockholms tingsrätt på torsdagen, rapporterade Di.se under fredagen.

Utskrifter från möten

Expressen har läst den 44 sidor tjocka stämningen. Och av stämningen framgår bland annat att det finns ordagranna utskrifter från samtal som Christen Ager–Hanssen haft med en av Metros nyckelmedarbetare och en mängd mejl som norrmannen funnit när han gått igenom Metros servrar.

– Vi har gått igenom 50 000 mejl, har Christen Ager–Hanssen tidigare avslöjat för Expressen.

I intervjun med Expressen berättade Christen Ager–Hanssen om den planerade stämningen och en rad mejl som han anser bevisar att Kinnevik inte bara blåste upp Metros siffror utan att det även finns ett mutbrott med i bilden.

– Hela den här misären med Metro har Kinnevik orsakat, ingen annan. De pumpade upp bolaget för att kunna maximera försäljningen 2016 genom att dumpa priserna, därefter manipulerade och friserade de siffrorna och budget för 2018 trots att de visste att detta var felaktigt. De gjorde ett hemligt avtal med den tidigare nyckelpersonen som skulle få en prestationsbaserad ersättning av köpeskillingen om 3,5 procent, sa Christen Ager–Hanssen.

Begär Cristina Stenbeck till vittnesbåset

I stämningen kräver Christen Ager–Hanssen, via sitt investmentbolag Custos, att både Kinneviks storägare Cristina Stenbeck, som tidigare satt i Kinneviks styrelse, och bolagets nuvarande styrelseordförande Dame Amelia Fawcett ska kallas att vittna i tvistemålet.

Cristina Stenbeck, investmentbolaget Kinneviks storägare.Foto: OLLE SPORRONG EXP

Cristina Stenbeck ska enligt handlingarna vittna om att det enda alternativet till en nedläggning av Metro var att ”sälja Metro så snabbt som möjligt innan Metros faktiska situation kommer upp till ytan”.

Samma grund åberopas när det gäller varför man vill att Dame Amelia Fawcett ska höras i tingsrätten.

Amelia Fawcett är Kinneviks styrelseordförande sedan 2018. Hon var tidigare vice ordförande.Foto: Kinnevik

En anmälan om påstått mutbrott har också mejlats från Custos till Riksenheten mot korruption hos Åklagarmyndigheten.

– Någon från Custos ringde i förra veckan och förvarnade om att man funderade på att göra en anmälan, säger chefsåklagare Kim Andrews.

Anmälan är helt ny och har inte hunnit bli bearbetad.

– Vi får titta på det här och se om det finns anledning att misstänka att det finns mutor. Det måste finnas något konkret. Annars är det inte av något större intresse för oss, säger Kim Andrews. 

Påstår att Kinnevik manipulerade

Christen Ager–Hanssen köpte Metro ihop med Mats Qviberg genom investmentbolaget Custos och betalade 50 miljoner kronor för bolaget.

Han hävdar nu i stämningen att Kinnevik inför försäljningen hade friserat siffrorna. Bland annat uppvisades en budget med en vinst på 4,8 miljoner kronor. I stället blev det en förlust på 6,1 miljoner.

Kravnotan från Ager–Hanssen

Enligt Christen Ager–Hanssen hade Kinnevik manipulerat Metros finansiella resultat.

Han kräver nu nära 155 miljoner kronor av Kinnevik.

Den specificerade kravnotan:

Köpeskilling 50 miljoner.

Aktieägartillskott 35 miljoner.

Custos merkostnader 40 miljoner.

Förlust av fordran i konkurs 670 000 kronor.

Ränta 28,9 miljoner kronor.

Kinnevik förnekar att man gjort något fel i affären.

”Känner oss helt trygga”

På Kinnevik tycks man ta attacken med stämning och polisanmälan med ro.

– Det här är ju en gammal anklagelse, som vi redan har svarat på. Vi känner oss helt trygga med hur försäljningsprocessen gick till, och Custos hade full tillgång till all information och möjlighet att göra sin egen due diligence på Metro. Om han nu har lämnat in en stämning får det bli en rättsprocess, och då får den processen ha sin gång, säger Torun Litzén, kommunikationsdirektör på Kinnevik till Di.se.

Det är oklart när Stockholms tingsrätt kan väntas ta sig an tvistemålet om Metro.

Annons: