Fastighetsbolagets vd och grundare Oscar Engelbert pekar på positiva kassaflöden för Oscar Properties under 2018. Foto: Oscar PropertiesFastighetsbolagets vd och grundare Oscar Engelbert pekar på positiva kassaflöden för Oscar Properties under 2018. Foto: Oscar Properties
Fastighetsbolagets vd och grundare Oscar Engelbert pekar på positiva kassaflöden för Oscar Properties under 2018. Foto: Oscar Properties
Lyxbyggaren Oscar Properties prestigeprojekt på Gärdet i Stockholm. Foto: Leif BrännströmLyxbyggaren Oscar Properties prestigeprojekt på Gärdet i Stockholm. Foto: Leif Brännström
Lyxbyggaren Oscar Properties prestigeprojekt på Gärdet i Stockholm. Foto: Leif Brännström

Lyxbyggare visar minus – sålde bara 16 bostäder

Publicerad

Lyxbyggaren Oscar Properties tappar rejält och går minus med över 150 miljoner årets fjärde kvartal.

Bolaget sålde bara 16 fastigheter under perioden – samtidigt som värdet på bostäderna rasar.

Aktien har på sex månader mer än halverats.

Det har varit ett tungt år för bostadsutvecklaren Oscar Properties, som kom med en dramatisk vinstvarning för helåret redan i oktober.

Nu redovisar lyxbyggaren ett resultat efter skatt på -152 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2017, att jämföra med +237 miljoner kronor i fjol. Resultatet per aktie uppgick till -5:59 kronor (8:19 i fjol).

Ingen utdelning föreslås nu för helåret 2017.

Halverade intäkter för Oscar Properties

Samtidigt sjönk nettoomsättningen från 1 096 miljoner – till 559 miljoner kronor.

Rörelseresultatet blev -112 miljoner kronor (249).

Oscar Properties har flera stora projekt på gång, bland annat 79 & Park på Gärdet i Stockholm. Men i samband med vinstvarningen i oktober gick bolaget ut med att man stoppar nya projekt, och bara ett par veckor senare sålde Oscar Properties fastigheten Uppfinnaren 1 på Östermalm – för en mindre summa än man hade räknat med.

 

LÄS MER: Miljardären köper helt kvarter på Östermalm 

 

Nu redvisar bolaget värdeförändringar på förvaltningsfastigheter på -141 miljoner kronor.

Sålde 16 bostäder på tre månader

Det har inte heller gått särskilt mycket framåt i försäljningen. Oscar Properties sålde 16 bostäder under perioden oktober-december jämfört med 104 motsvarande period 2016. Bolaget hade vid utgången av kvartalet 1 114 bostäder i pågående produktion (1.047), av vilka 88 procent var sålda (73).

Inga produktionsstarter gjordes under fjärde kvartalet.

Oscar Properties lyxbygge 79 & Park på Gärdet i Stockholm. Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Efter rapporten i förra veckan öppnade Oscar Properties kraftigt neråt på börsen. En dryg halvtimme i handeln var tappet på närmare åtta procent.

Aktien har på sex månader mer än halverats i värde.

Samtidigt meddelar vice vd, Thomas Perslund, att han vill gå vidare till nya utmaningar. Han kommer dock att stanna som ordförande för Oscar Properties Bygg.

Så säger vd Oscar Engelbert

"Ett företag som går en spännande framtid till mötes när vi ska börja ta externa uppdrag vid sidan om alla de hem vi bygger inom Oscar Properties", skriver Oscar Engelbert i sitt vd-ord i rapporten från i förra veckan.

I rapporten är han annars positiv inför framtiden.

"Under hösten genomförde vi flera viktiga affärer, inte minst så förhandlade vi fram ett joint venture med Starwood Capital Group för fastigheten Primus på Lilla Essingen och genomförde ett antal andra transaktioner", skriver Oscar Engelbert.

Han pekar nu på att flera Oscar Properties-hem blir färdigställda under 2018 och kommer att innebära positiva kassaflöden för bolaget.

 

Nyhetsbyrån Direkt/Expressen

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


NYTT NYHETSBREV: Dina Pengars krönikör Frida Bratt guidar dig genom veckans viktigaste nyheter om privatekonomi. Få ett nyhetsbrev direkt till din mejl - varje vecka. Anmäl dig här!

Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag