Lindex finska ägare vinstvarnar. Foto: MALIN LÖÖFLindex finska ägare vinstvarnar. Foto: MALIN LÖÖF
Lindex finska ägare vinstvarnar. Foto: MALIN LÖÖF
Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör.Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör.
Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör.

Lindex ägare vinstvarnar – hon ska vända skutan

Publicerad
Uppdaterad

Lindex finska ägare Stockmann vinstvarnar för helåret 2017.

Larmet kommer kort efter att kedjan meddelat att Susanne Ehnbåge, 38, tar över vd-posten senare i år.

Den nuvarande vd:n för Netonnet har handplockats för att få fart på näthandeln och vända skutan.

– Lindex står inför en stor digital resa, säger hon till Breakit. 

Enligt preliminär information kommer den justerade rörelsevinsten för kvarvarande verksamheter år 2017 att uppgå till cirka 12 miljoner euro, en nedgång från 30,9 miljoner euro året före. Bolagets egen prognos var att vinsten skulle vara på samma nivå som, eller något svagare än 2016 års utfall.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 23,2 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Preliminärt uppgick Stockmannkoncernens omsättning för fjärde kvartalet 2017 till cirka 315 miljoner euro. Analytikerförväntan låg här vid 318 miljoner euro.

Omsättningen för jämförbara affärsverksamheter var på samma nivå som året innan.

LÄS MER: Klädkedjan Boomerang i konkurs 

Minskad omsättning i butik

Lindex omsättning i jämförbara butiker minskade med 1 procent under kvartalet. Lindex justerade rörelsevinst uppskattas till cirka 13 miljoner euro, vilket är betydligt lägre än utfallet på 54,9 miljoner euro året innan.

"Bruttomarginalen i Lindex affärsverksamhet har stannat på en låg nivå, och kostnadsinbesparingar från lönsamhetsförbättringsprogrammet kommer att uppnås först år 2018", skriver Stockmann.

Det är bolagets andra vinstvarning i rad med anledning av svag utveckling för Lindex. Stockmann uppgav redan i september att koncernens omsättning för 2017 väntades komma att minska på grund av Lindex svagare försäljningsutveckling, förändringar i butiksnätverket samt produktmixen.

I torsdagens pressmeddelande heter det vidare att enheterna Stockmann Retail och Real Estate kommer att förbättra sina rörelseresultat för år 2017 jämfört med året innan. Kostnaderna för Stockmanns verksamheter var dock också högre än målsättningen under fjärde kvartalet, uppges det.

LÄS MER: Rasistanklagelser mot H&M 

Omsättningen ner en procent

Stockmann Retails jämförbara omsättning för fjärde kvartalet var oförändrad från året innan.

Koncernens omsättning för helåret 2017 uppgick till cirka 1.056 miljoner euro, vilket var en minskning med 1 procent för jämförbara affärsverksamheter. Analytikerna hade räknat med 1.067 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Stockmann ska publicera sin bokslutskommuniké den 14 februari 2018.

LÄS MER: Lindex byter ut sin vd 

Vd:n gick i augusti – hon tar över

Klädjedjan bytte ut sin vd i augusti, då Ingvar Larsson lämnade posten.

Enligt uppgifter både Lindex och Ingvar Larsson var beslutet hans eget. Elisabeth Peregi, som är Sverigechef, tog över som tillförordnad vd.

Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör. Hon tillträder tjänsten senast i augusti 2018.

Susanne Ehnbåge är för tillfället verkställande direktör för Netonnet där hon varit på flera toppositioner sedan 2003 och som vd sedan 2016.

Susanne Ehnbåge utsågs till Årets Ruter Dam 2017. Hedersutmärkelsen går till den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i det svenska näringslivet under senare tid. 

– Jag är ivrig över att börja jobba på Lindex, en av Europas ledande modekedjor. Jag ser fram emot att jobba med Lindex team och ytterligare stärka detta fina varumärke i världsklass på en detaljhandelsmarknad som kontinuerligt utvecklas, berättade Susanne Ehnbåge i samband med utnämningen i veckan.

– Det var inget enkelt beslut att tacka ja till jobbet. Jag trivs oerhört bra där jag är i dag men efter 15 år vill jag utvecklas och det tror jag är möjligt genom att gå in i en ny bransch, säger hon till Breakit.

Tidningen GP ställde efter utnämningen frågan: Hur viktig är din digitala kompetens för din roll som vd i Lindex?

– Det är väl egentligen en fråga för de som rekryterat mig, men jag är rätt övertygad om att det vägt rätt tungt.

Relaterade ämnen
Nyhetsbyrån Direkt
Nyhetsbyrån Direkt

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Dina Pengars startsida

Mest läst i dag