Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindex ägare vinstvarnar – hon ska vända skutan

Lindex finska ägare vinstvarnar.Foto: MALIN LÖÖF
Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör.

Lindex finska ägare Stockmann vinstvarnar för helåret 2017.

Larmet kommer kort efter att kedjan meddelat att Susanne Ehnbåge, 38, tar över vd-posten senare i år.

Den nuvarande vd:n för Netonnet har handplockats för att få fart på näthandeln och vända skutan.

– Lindex står inför en stor digital resa, säger hon till Breakit. 

Enligt preliminär information kommer den justerade rörelsevinsten för kvarvarande verksamheter år 2017 att uppgå till cirka 12 miljoner euro, en nedgång från 30,9 miljoner euro året före. Bolagets egen prognos var att vinsten skulle vara på samma nivå som, eller något svagare än 2016 års utfall.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 23,2 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Preliminärt uppgick Stockmannkoncernens omsättning för fjärde kvartalet 2017 till cirka 315 miljoner euro. Analytikerförväntan låg här vid 318 miljoner euro.

Omsättningen för jämförbara affärsverksamheter var på samma nivå som året innan.

LÄS MER: Klädkedjan Boomerang i konkurs 

Minskad omsättning i butik

Lindex omsättning i jämförbara butiker minskade med 1 procent under kvartalet. Lindex justerade rörelsevinst uppskattas till cirka 13 miljoner euro, vilket är betydligt lägre än utfallet på 54,9 miljoner euro året innan.

"Bruttomarginalen i Lindex affärsverksamhet har stannat på en låg nivå, och kostnadsinbesparingar från lönsamhetsförbättringsprogrammet kommer att uppnås först år 2018", skriver Stockmann.

Det är bolagets andra vinstvarning i rad med anledning av svag utveckling för Lindex. Stockmann uppgav redan i september att koncernens omsättning för 2017 väntades komma att minska på grund av Lindex svagare försäljningsutveckling, förändringar i butiksnätverket samt produktmixen.

I torsdagens pressmeddelande heter det vidare att enheterna Stockmann Retail och Real Estate kommer att förbättra sina rörelseresultat för år 2017 jämfört med året innan. Kostnaderna för Stockmanns verksamheter var dock också högre än målsättningen under fjärde kvartalet, uppges det.

LÄS MER: Rasistanklagelser mot H&M 

Omsättningen ner en procent

Stockmann Retails jämförbara omsättning för fjärde kvartalet var oförändrad från året innan.

Koncernens omsättning för helåret 2017 uppgick till cirka 1.056 miljoner euro, vilket var en minskning med 1 procent för jämförbara affärsverksamheter. Analytikerna hade räknat med 1.067 miljoner euro, enligt Inquiry Financial.

Stockmann ska publicera sin bokslutskommuniké den 14 februari 2018.

LÄS MER: Lindex byter ut sin vd 

Vd:n gick i augusti – hon tar över

Klädjedjan bytte ut sin vd i augusti, då Ingvar Larsson lämnade posten.

Enligt uppgifter både Lindex och Ingvar Larsson var beslutet hans eget. Elisabeth Peregi, som är Sverigechef, tog över som tillförordnad vd.

Susanne Ehnbåge utnämndes på onsdagen till Lindex verkställande direktör. Hon tillträder tjänsten senast i augusti 2018.

Susanne Ehnbåge är för tillfället verkställande direktör för Netonnet där hon varit på flera toppositioner sedan 2003 och som vd sedan 2016.

Susanne Ehnbåge utsågs till Årets Ruter Dam 2017. Hedersutmärkelsen går till den kvinna som har befordrats till den mest inflytelserika chefsposten i det svenska näringslivet under senare tid. 

– Jag är ivrig över att börja jobba på Lindex, en av Europas ledande modekedjor. Jag ser fram emot att jobba med Lindex team och ytterligare stärka detta fina varumärke i världsklass på en detaljhandelsmarknad som kontinuerligt utvecklas, berättade Susanne Ehnbåge i samband med utnämningen i veckan.

– Det var inget enkelt beslut att tacka ja till jobbet. Jag trivs oerhört bra där jag är i dag men efter 15 år vill jag utvecklas och det tror jag är möjligt genom att gå in i en ny bransch, säger hon till Breakit.

Tidningen GP ställde efter utnämningen frågan: Hur viktig är din digitala kompetens för din roll som vd i Lindex?

– Det är väl egentligen en fråga för de som rekryterat mig, men jag är rätt övertygad om att det vägt rätt tungt.

Annons: