Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lindex ägare ansöker om en rekonstruktion

Lindex.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Lindex vd Susanne Ehnbåge.
Foto: Anna Sigvardsson / Anna Sigvardsson / Pressbild

Lindex ägare, Stockmann, ansöker om rekonstruktion.

Samtidigt meddelar Lindex att man inte berörs av moderbolagets rekonstruktion.

– Lindex och dess dagliga verksamhet påverkas inte av Stockmanns ansökan om företagssaneringsförfarande. 

Lindex finska ägare Stockmann Oyj Abp meddelar i dag att de har beslutat att lämna in ansökan om företagssaneringsförfarande.

Stockmanns ansökan om företagssaneringsförfarande gäller inte koncernens dotterbolag, det vill säga Stockmann-varuhusen i Baltikum eller Lindex. 

Modeföretaget fortsätter att utveckla sin affär och Lindex som ett starkt globalt modevarumärke. 

– Att våra ägare Stockmann i dag har ansökt om företagssaneringsförfarande påverkar inte Lindex verksamhet. Lindex är ett dotterbolag med en oberoende och stabil verksamhet. Coronaviruset och dess effekter har påverkat retailbranschen markant och oss som företag. Men vi ser i denna extraordinära situation att tillväxten online har förstärkts ytterligare och våra strategiska satsningar inom den digitala utvecklingen fortlöper, säger VD Susanne Ehnbåge.

Stora problem för kedjorna

Under coronakrisen har tidigare det svenska klädbolaget RNB (Retail and Brands) ansökt om företagsrekonstruktion för dotterbolagen Brothers, Departments & Stores samt Polarn & Pyret.

Klädkedjorna Dea Axelsons och Flash tvingades ungefär samtidigt i konkurs. 

– Effekterna av Covid -19 har försatt bolaget i ett akut läge. Försäljningen är nästan utraderad och huvuddelen av bolagets kostnader kvarstår, förklarade ägarbolaget Mellby Gårds vd Johan Andersson då.

Några dagar före DEA Axelson och Flash gick även den svenska klädkedjan Joy i konkurs vilket innebar att 40 butiker stängs.

Sparpaket under 2019

Bakgrunden till Stockmans rekonstruktion är kraftigt minskade kundmängder till följd av coronavirusepidemin.

Stockmann-koncernen förnyade år 2019 sin strategi och inledde ett reformprogram för både Stockmann-varuhusaffärsverksamheten och Lindex som innehåller kostnadsbesparingar och andra effektiveringsåtgärder. Utvecklingen av bolagets affärsverksamhet fortsatte som tydligt bättre än det föregående året under januari-februari 2020, skriver Stockmann.

– Det har gjorts mycket hårt med arbete hos Stockmann och Lindex för att utveckla och förnya affärsverksamheten så att resultatet för båda våra affärsverksamheter vänds till tillväxt innan år 2020. De strategiska val som gjorts på våren 2019 har visat sig vara rätta och koncernens affärsverksamhet har utvecklats såväl år 2019 som i januari-februari 2020 på det sätt som eftersträvats, heter det.

Bolaget pekar på att det Stockmann-koncernen innehar förutsättningar för lönsam affärsverksamhet i och med de inledda åtgärderna.

TV: ”Vältrimmat H&M möter krisen”