Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Krisen på XXL: Vinstvarnar och lyfter bort sin grundare

Öyvind Tidemandsen, grundare och nuvarande styrelseordförande. Foto: TERJE BENDIKSBY / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Sportkedjan XXL handelsstoppades på tisdagseftermiddagen.

Kort efter släpptes mörka siffror för årets tredje kvartal samt besked om riktad nyemission.

– Särskilt september visade sig vara en mycket utmanande månad, skriver XXL.

Intäkter under tredje kvartalet väntas hamna i storleksordningen 2 470 miljoner norska kronor, med en bruttomarginal på cirka 37 procent.

Ebitda-resultatet väntas landa i intervallet 135–135 miljoner norska kronor, exklusive IFRS 16-effekt.

Tredje kvartalet påverkas av fortsatt negativ jämförbar tillväxt, som uppgick till cirka minus 4 procent, främst tyngt av den norska verksamheten.

På grund lägre försäljning är lagret fortfarande för högt och bedöms uppgå till cirka 3,4 miljarder norska kronor vid utgången av tredje kvartalet.

För att stärka sin balansräkning har XXL fått in åtaganden för en nyemission på cirka 400 miljoner norska kronor riktad till bolagets största aktieägare Dolphin, Altor, Ferd, Odin och Arctic Funds.

Byter ut sin ordförande och grundare

Vidare kommer styrelsen att föreslå en efterföljande emission, garanterad av Altor, på cirka 100 miljoner norska kronor till aktieägare som inte omfattas av den riktade emissionen. Teckningskurs i båda emissioner är 15 norska kronor per aktie.

Efter emissionerna blir Altor den största aktieägaren i XXL och därför föreslås att nuvarande styrelsemedlem Hugo Maustad blir ny styrelseordförande medan nuvarande ordförande Öyvind Tidemandsen ska fortsätta som ordinarie ledamot.

XXL har börjat implementera åtgärder för att förbättra bolagets finansiella situation. Fokus är att förbättra balansen mellan tillväxt och bruttomarginal samtidigt som lagret ska minska. Vidare kommer XXL att införa flera sparåtgärder, skriver man.

XXL kommer att publicera fullständig rapport den 23 oktober. Då kommer också en strategiuppdatering.

Handeln i XXL återupptogs efter beskedet och aktien föll och var ned cirka 20 procent strax efter klockan 15.

XXL grundades i Norge år 2 000 av Öyvind Tidemansen.

I Sverige öppnade man sitt första varuhus i Bromma 2010. I dag finns 81 XXL-varuhus i Norge, Sverige, Finland och Österrike.

Annons: