Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kris för James Bond-bilen – Aston Martin vinstvarnar

Aston Martin Vanquish.Foto: JAN WIRIDEN / GT/EXPRESSEN
Daniel Craig med sin Aston Martin DB5.Foto: PLANET PHOTOS / STELLA PICTURES PLANET PHOTOS
Sean Connery med samma modell.Foto: OKÄND FOTOGRAF / OKÄND
Pierce Brosnan körde givetvis Aston Martin.Foto: ADRIAN DENNIS / EPA

Lyxbilstillverkaren Aston Martin vinstvarnar och betecknar 2019 som ett besvikelsens år, enligt ett pressmeddelande på tisdagsmorgonen.

Kostnaderna har skenat samtidigt som försäljningssiffrorna fallit för det anrika brittiska bilmärket.

Aston Martin spår att vinsten kommer in på mellan 130 och 140 miljoner pund för 2019, vilket motsvarar runt hälften av 2018 års vinst på 247 miljoner pund. Bloombergs analytikerkonsensus låg på 205 miljoner pund.

Vinstvarningen är den andra för året och kreditbetyget har sänkts allt djupare ned i skräpstatus och ett antal friare har ryktats rikta sitt intresse för James Bonds favoritbilmärke. Minskningen har varit värst i Europa medan de amerikanska, brittiska, asiatiska och stillahavsregionerna varit stabila.

Aston Martin börsnoterades i oktober 2018 och har sedan dess kraschat med omkring 75 procent. Tisdagens kursfall motsvarade omkring 10 procent.

Aston Martin är av tradition den bil James Bond använt i alla år.

Rolls Royce ökar försäljningen

Att det skulle röra sig om en allmän kris för lyxbilar motbevisas av Rolls Royce försäljning som ökade med 25 procent 2019 jämfört med 2018.

Det 116-åriga företaget sålde 5 152 bilar under året vilket är 1 045 fler än året innan, skriver TT.

Bakom försäljningslyftet ligger till stor del Rolls Royce nya suv Cullinan som lanserades 2018.

– Den globala efterfrågan på vår Cullinan-suv ligger bakom de här framgången som förväntas stabiliseras 2020, säger företagets vd Torsten Mueller-Oetvoes i ett uttalande.

TV: Aston Martin visar upp sin första elbil

Annons: