Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kravet: Sänk utsläppen – annars sänker vi din lön

Foto: PETER DEJONG / AP
Foto: BRIAN BATTAILE / AP U.S. GEOLOGICAL SURVEY

Oljejätten Shell kommer att koppla sina chefers löner till bolagets förmåga att minska utsläppen av koldioxid.

Detta efter att en grupp investerare krävt omedelbara miljöåtgärder.

Oljebolag som Shell, BP, Chevron och ExxonMobil ligger historiskt i topp när det kommer till att släppa ut växthusgasen koldioxid.

Det fossila förloppet är välkänt i dag: När vi utvinner och eldar olja ökar koldioxiden i atmosfären vilket får jorden att värmas upp. Detta leder till att isarna vid polerna smälter och havsnivån stiger samtidigt som öknarna breder ut sig, vattenbristen ökar och väderkatastrofer blir vanligare.

Detta har visat sig vara känt för flera av oljebolagen långt innan koldioxidproblemet blev dagens enskilt viktigaste klimatfråga.

 

Mörkade kunskap om koldioxiden

I den tyska dokumentärfilmen ”Den stora klimatskandalen” (som visats på SVT) avslöjas att det fanns oljebolag som redan på 50-talet kände till att koldioxiden hotade mänskligheten – en kunskap man mörkade.

1981 kom det till världens största oljebolags – ExxonMobil – vetskap att koldioxidhanteringen ofrånkomligen leder till global uppvärmning, vilket fick bolaget att spendera hundratals miljoner på att sponsra klimatförnekare. Långt senare erkände ExxonMobil att man känt till farorna under alla år.

Man kan tycka att tålamodet med oljejättarna borde varit slut för längde sedan, och att fler gjort som New York som tidigare i år helt slutade investera i bolag med fossila bränslen samtidigt som staden stämde fem stora olje- och naturgasbolag för att ha äventyrat stadens framtid.

 

Sänk utsläppen, höj lönen

Nu har investerare i Royal Dutch Shell ställt krav som leder till att det holländska bolaget kopplar sina chefers löner till bolagets förmåga att minska utsläppen av koldioxid.

Kraven har letts av kapitalförvaltaren Robeco och Church of Englands pensionsstyrelse, skriver BBC. 

Bolaget för fortfarande samtal med investerarna om vilka målnivåer som ska sättas för utsläppen och hur stor del av chefernas löner som ska påverkas. Upp till 1 300 högavlönade anställda väntas bli berörda.

Enligt David Cumming på kapitalförvaltaren Aviva lär även andra oljebolag tvingas att följa Shells exempel.

– Vi kommer att få se mer av det här framöver, säger han till BBC.

I fjol kritiserades Shell av sina aktieägare för att ha långsiktiga ”ambitioner” för att minska utsläppen.

Kritiken fick Shell att ändra ”långsiktigt” till ”kortsiktigt” och ”ambitioner” till ”åtgärder”.