Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Vinstras för Nordea – faller på börsen

Casper von Koskull, vd för Nordea.Foto: ANN JONASSON
Nordea presenterar sin delårsrapport.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Här är Nordeas kraftiga vinstras:

Från 966 miljoner euro i fjol – till 621 miljoner euro årets första kvartal 2019.

– Resultatet är inte så dåligt som det först ser ut, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Men aktien faller på börsen.

Nordea redovisar ett rörelseresultat på 621 miljoner euro för det första kvartalet 2019, jämfört med 966 miljoner euro första kvartalet. Det är en minskning med 36 procent.

Det är också lägre än förväntat:

Snittestimatet låg på 730 miljoner euro utifrån Infront Datas sammanställning av 19 analytikers prognoser.

Efter rapporten faller Nordeas aktie på börsen. I öppningen är den ner cirka 2,7 procent.

Avsätter en miljard mot penningtvätt

I Nordeas resultat ingår en avsättning om 95 miljoner euro för penningtvättsrelaterade ärenden. Det motsvarar cirka en miljard svenska kronor.

I rapporten skriver bankens vd Casper von Koskull:

”Under kvartalet pågick en intensiv debatt om olika frågor kring bekämpning av penningtvätt. Det är en mycket komplex och bred samhällsfråga, och vi tar vårt ansvar på största allvar. Vi har tidigare konstaterat att vi räknar med böter i Danmark för våra tidigare svaga processer och rutiner för bekämpning av penningtvätt, och vi gör därför en avsättning på 95 mn euro för penningtvättsrelaterade ärenden”.

Casper von Koskull, vd på Nordea.Foto: JARNO KUUSINEN / ALL OVER PRESS FINLAND

Frida Bratt: ”Kommer inte tolkas negativt av marknaden”

Casper von Koskull skriver vidare:

”Efter att ha investerat mer än 700 mn euro för att stärka vårt arbete med riskhantering och regelefterlevnad under perioden 2016- 2018, är vi övertygade om att vår plattform för regelefterlevnad nu håller högre kvalitet, vilket gör oss till en trygg och tillförlitlig partner”.

Frida Bratt på Nordnet skriver i en kommentar till Expressen att Nordeas fallande resultat till stor del beror på kostnaden om 95 miljoner euro:

– Jag tror inte att det kommer att tolkas särskilt negativt av marknaden. Man vill se att banker med penningtvättskopplingar tar det här på allvar, därför tror jag att de ökade kostnaderna – som i normala fall inte skulle ses med blida ögon av marknaden – inte ses som ett stort problem här. Sammantaget är alltså resultatet inte så dåligt som det först ser ut. 

Frida Bratt på Nordnet säger att Nordeas kostnader ser ut att vara under kontroll.Foto: NORDNET

Tjänar mindre på räntor

De totala intäkterna första kvartalet uppgick till drygt 2,1 miljarder euro för Nordea, jämfört med fjolårets närmare 2,4 miljarder.

Snittestimatet för intäkterna låg på cirka 2,1 miljarder euro.

Räntenettot, som är vad banken tjänar på räntor – främst bolåneräntor – landade på drygt en miljard euro. Det är en knapp minskning från fjolårets dryga 1,1 miljarder euro, och också en knapp minskning från förväntade 1,1 miljarder.

I rapporten skriver Casper von Koskull bland annat att utlåningsmarginalerna är ”fortsatt pressade”.

Frida Bratt kommenterar att räntenettot faller:

– Det beror till stor del på minskade utlåningsmarginaler till privatkunder. Det är goda nyheter för bolåntagare. Men förstås sämre för aktieägare. Nordeas ambition att återta marknadsandelar tycks dock vara på rätt väg, andelen av nyutlåningen i Sverige ökar.

Provisionsnettot, ett mått på bankens intäkter för övriga tjänster, landade på 737 miljoner euro jämfört med väntade 720 miljoner. I fjol låg siffran på 770 miljoner euro.

Annons: