Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Analytikern: ”Största börsfallet någonsin”

Di TV ger dig de bästa analyserna och hetaste aktietipsen.
Stockholmsbörsen föll tvåsiffrigt innan den stängde.Foto: TT NYHETSBYRÅN
– Det största börsfallet någonsin, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom om torsdagens börsras på Stockholms–börsen.
Bensinpriset fortsatte nedåt på torsdagsmorgonen - den fjärde sänkningen på en vecka.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG
Den dramatiska börsnedgången liknas vid effekterna av Kreugerkraschen 1932.Foto: MAXIM THORE / BILDBYRÅN
Så här har det sett ut på världens börser i veckan: nästan idel röda siffror.Foto: XINHUA / XINHUA/SIPA USA SIPA USA

Stockholmsbörsen slutade med ett tvåsiffrigt fall.

En av börserna på Wall Street i New York panikstoppades kort efter att de öppnat.

Företag efter företag tvingas nu revidera sina ekonomiska prognoser och vinstvarnar. 

Hotellkedjan Scandic varslar 2 000 anställda - ungefär hälften av de fast anställda i den svenska verksamheten.  Aktien rasade närmare 22 procent.

– Det största börsfallet någonsin. Med de här nivåerna får man får gå tillbaka till Kreugerkraschen för att hitta något liknande, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Samtidigt fortsätter drivmedelspriserna att rasa.

På torsdagsmorgonen sänkte de ledande bensinbolagen priserna igen.

Priset på 95-oktanig bensin sänktes med 25 öre på torsdagsmorgonen och kostar nu 13,98 kronor per liter. Dieselpriset ligger kvar på 14,78 vid bemannade mackar.

Dagens sänkning är den fjärde inom loppet av en vecka.

Det är också en extremt svart vecka på världens börser. I måndags var siffrorna blodröda: Stockholmsbörsen stängde på minus 5 procent och i USA såg man ras på neråt 8 procent.

Rasen har därefter fortsatt.

President Donald Trumps kvällstal till den amerikanska nationen på onsdagskvällen innebar heller ingen lugn signal till marknaden.  Strax efter öppning var breda S&P 500–index ner 6,6 procent och storbolagsindex Dow Jones backade 7,3 procent. Nasdaqs kompositindex gick ned med 6,8 procent.

President Donald Trumps kvällstal lugnade inte marknaden.Foto: ROD LAMKEY / CNP/ADMEDIA / SPLAS / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS

Kort efter börsstarten i New York inträdde ett akutstopp i handeln när  S&P 500-index nådde den tekniska handelsstoppsnivån minus 7 procent. Stoppet varade i en kvart.  Ett liknande stopp inträffade i måndags.

Kreugerkraschen

Börsanalytikern och sparekonomen Joakim Bornold på Söderberg&Partners betraktar den jordbävningsliknade situationer på världens börser som extrem. Han liknar börsraset vid Kreugerkraschen 1932. Ivar Kreugers enorma finansimperium föll samman i efterdyningarna av kraschen på Wall Street. 

– Det största börsfallet någonsin. Men under de drygt 20 år jag jobbat med aktiehandel så har det många gånger varit svårt att förstå nedgångarna. Idag är det inte så. Jag förstår att många känner en stor olust över det som sker på börsen just nu, men man måste komma ihåg att precis som för samhället i stort så ska också börsen ta till sig av det nya läge vi befinner oss i. Det kommer vara turbulent så länge det skapas fler frågor än svar. Men till slut kommer fakta och då kommer också börsen att lugna ner sig och till slut även återhämta sig, säger Joakim Bornold. Och tillägger:

– Man får gå tillbaka till Kreugerkrashen för att hitta något liknande.

Kreugerkoncernens ekonomiska kollaps och konkurs 1932 och den ekonomiska kris som följde därav i bland annat Sverige finns fortfarande kvar i det historiska minnet.

Ivar Kreugers företagsimperium var högt belånat och hade hamnat i en akut likviditetskris sedan finansiärerna börjat säga upp lånen i början av 1930-talet. Det slutade med att Kreuger sköt sig i sin våning i Paris 

Orsaken till börskaoset är oron för coronaviruset och dess effekter på den globala ekonomin.

Ras på Stockholmsbörsen - SAS aktie dyker

I onsdags stängde Stockholmsbörsen på minus 2 procent. Och när handeln öppnades igen på torsdagsmorgonen fortsatte raset – storbolagsindexet OMXS30 var ned närmare 5,5 procent i öppningen.

Även det breda indexet, OMXSPI, är ner cirka 5,5 procent. Flygbolaget SAS aktie fick storstryk som en direkt konsekvens av den amerikanske presidenten Donald Trumps beslut att stoppa alla flygresor till USA från Schengenregionen. När börsen öppnade pekade flygaktien brant nedåt med – 11 procent.

Klockan 14 låg den allmänna börsnedgången i Stockholm drygt 7 procent. Men det skulle bli värre. När Stockholms–börsen stängde låg raset på drygt 10 procent.

– Det är brutala nedgångar på börsen nu. Det är dock är inte baserat på panik utan snarare ett rationellt förlopp. Förutsättningarna för ekonomin förändras fort nu och börsen behöver ställa om till en ny verklighet. Samtidig är det fortsatt många frågor som saknar svar och det gör att vi lär få se tvära kast på börsen en lång tid framåt, säger Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners.

Vad händer med flygbolaget SAS?

– SAS kommer sannolikt inte överleva det här utan hjälp. Ett kapitaltillskott från ägarna känns ofrånkomligt. Samtidigt är hela den europeiska flygbranschen i akut behov av konsolidering och sammanslagning. Coronaviruset kan mycket väl bli starten på en sån process och då kommer SAS sannolikt försvinna upp i en större flygkoncern.

Scandic varslar 2 000 anställda

Företag efter företag börjar nu också hårthänt revidera sina ekonomiska prognoser och planer. Hotellkedjan Scandic tillhör de hårt drabbade med gapande hål i bokningarna Företaget drar i nödbromsen och varslar omkring 2 000 anställda i Sverige om uppsägning som följd av pandemin covid-19. Varslet motsvarar ungefär hälften av de fast anställda i den svenska verksamheten, enligt ett pressmeddelande från företaget. Scandic meddelade också att lönerna för medlemmar av koncernledningen sänks med 20 procent. Scandic bedömer att omsättningen i mars månad kommer att bli ”väsentligt sämre” än den tidigare lämnade prognosen, som var en nedgång på 15 procent för jämförbara enheter.

Hotellkedjan Scandic varslade på torsdagen 2 000 anställda som en direkt följd av det dramatiska fallet av bokningar i kölvattnet av coronaviruset.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Det som vi alla befarat kommer nu på pränt. Allt fler bolag runt om i världen går ut och vinstvarnar. Till exempel så kom även Skistar med en vinstvarning efter att man behövt stänga skidanläggningen i Hemsedal. Det kommer komma många nedskrivna prognoser och vinstvarningar närmsta tiden, säger Joakim Bornold.

Det här betyder permitteringar och uppsägningar?

– Ja helt klart. Arbetslösheten kommer med högsta sannolikhet stiga brant de närmsta månaderna. Vi ser redan permitteringar och uppsägningar lär komma framför allt i hotell, butiks och restaurang till att börja med, säger Joakim Bornold.

New York-börserna fortsätter att dyka.

– Ja, det är fortsatt kraftiga fall på börsen efter att Europa och USA allt mer stänger ner. Det kan tyckas som att det är panik skräck men det är egentligen ganska rationellt. Det är så otroligt svårt att överblicka de ekonomiska konsekvenserna av det här virusutbrottet och det gör det nästan omöjligt att göra en rimlig prognos för börsbolagen framåt de närmsta åren. De här frågetecknen kommer förstås rätas ut vad det lider, men just nu är osäkerheten för stor för att börsen ska kunna stabiliseras

Frida Bratt: ”Trump har en skuld”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, väntade tidigt under den dramatiska torsdagen ”någon typ av härdsmälta” på börsen. Och hon menade att det delvis beror på president Donald Trump.

– Det är så otroligt svårt att överblicka de ekonomiska konsekvenserna av det här virusutbrottet, säger Frida Bratt, sparekonom på nischbanken Nordnet.Foto: ALEX LJUNGDAHL

– Förstås gäller det den underliggande oron för coronaviruset, men mer konkret kan man säga att Donald Trump har en skuld i just det ras vi lär få i dag. I natt förbjöd han resor från Europa till USA och det ogillas starkt av marknaderna, sa hon i en kommentar.

Bratt:

– Jag tror att man hellre hade sett konkreta och kraftfulla åtgärder för att hindra spridningen i USA. Nu signalerar Trump att problemen där inte riktigt finns, utan att smittan är ett europeiskt och asiatiskt problem.

 

FYRA RÅD NÄR BÖRSEN SKAKAR

Sparande på börsen passar bäst för den som är långsiktig och inte tänkt använda sina pengar på många år.

Kom ihåg att du betalar en schablonskatt på ditt ISK oavsett om du gör en vinst eller förlust.

Ge dig inte in i komplexa placeringar som du inte fullt förstår eller kan stå risken. Exempelvis finns det produkter som ska ge vinst även när börsen går ner, så kallade  bear-produkter. 

Dessa är ofta förenade med mycket hög risk och är inte för den vanliga spararen.

Källa: Sharon Lavie, Ikano Bank

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg SEB om oroligheterna på börsen.
Annons: