Kinnevik säljer Millicom: ”Varit enorm framgång”

Georgi Ganev, vd för Kinnevik. Foto: Press
Cristina Stenbeck, storägare i Kinnevik. Foto: PELLE T NILSSON / SPA

Kinnevik avyttrar hela sitt innehav i telekombolaget Millicom, uppger investmentbolaget i ett pressmeddelande. Aktier till ett värde av nästan sex miljarder kronor bjuds ut till försäljning och resten delas ut till aktieägarna.

– Detta är en monumental dag för Kinnevik. Vår trettioåriga investering i Millicom har varit en enorm framgång för våra aktieägare, uppger Georgi Ganev, vd för Kinnevik, i pressmeddelandet.

Kinnevik, som äger drygt 37 procent av Millicom, säljer 11 miljoner av sina 37,8 miljoner aktier i bolaget. Enligt måndagens aktiekurs är försäljningen värd drygt 5,9 miljarder kronor.

Resterande aktier föreslår företaget ska delas ut till Kinneviks aktieägare.

– Med Millicoms starka historiska utveckling anser vi att tiden nu kommit för oss att frigöra kapital för att accelerera aktiviteten i vår privata portfölj, säger Georgi Ganev i ett pressmeddelande.

Kinnevik fortsätter satsa på digitala företag

Han menar att Kinnevik, med Cristina Stenbeck som storägare, ska fortsätta att satsa på lovande digitala företag i Europa, Norden och USA.

– Dagens offentliggöranden rimmar väl med våra ambitioner att återskapa dessa framgångssagor om och om igen, säger Ganev, och nämner bolag i Kinneviksfären som Tele2, Zalando och MTG.

Millicom grundades av Kinnevik på 90-talet och är verksam på tillväxtmarknader som Sydamerika och Afrika.

Den sydamerikanska operatören Liberty Latin America visade i början av året intresse för att köpa Millicom för motsvarande 68,5 miljarder kronor, men drog sig sedan ur.

Annons: