Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nya börsturbulensen – gör så här med ditt sparande

Johanna Kull, Avanza.
Foto: DAN COLEMAN / AVANZA
Frida Bratt, Nordnet.
Foto: NORDNET
Maria Landeborn, Danske Bank.
Foto: HANS JOHANSSON

Oron för en andra coronavåg har åter fått börserna att skaka.

– Fallhöjden blir också något högre nu med tanke på den fenomenalt snabba börsuppgång vi haft sedan botten i mars, säger Johanna Kull, sparrekonom på Avanza.

Vi har låtit tre experter svara på frågorna:

1. Varför föll börsen så kraftigt i USA?

2. Hur ska man tänka som sparare?

Nedgången vid öppningen av Stockholmsbörsen på fredagsmorgonen kom efter det kraftigaste raset sedan mitten på mars när USA stängde på nästan sex procent minus i går kväll.

I går, torsdag, backade Stockholmsbörsen för fjärde dagen i rad. 

Före lunch hade börsen i Stockholm hämtat sig till grönt, vilket ger hopp om stark avslutning på dyster vecka.

Även New York-börsernas amerikanska terminerna indikerar en viss uppgång från torsdagskvällens bottennivåer. 

Men nedgångarna i veckan är en påminnelse om att vårens uppgångar kommit för snabbt, menar tre börsexperter Dina Pengar talat med.

1. Varför föll börsen så kraftigt i USA och hur påverkar det oss?

– Det är primärt oro för en andra coronavåg som fått börsen att hacka till, detta efter att antalet Covid-19 inlagda i bland annat Texas stigit kraftigt. Världens börser har senaste månaderna klättrat uppåt just på hopp om att vi har passerat peak corona, så när det nu kommer bakslag på den fronten reagerar börsen snabbt. Amerikanska centralbankens budskap om att de inte ser något snart slut på stödpaketen är en ytterligare faktor som lagt sordin på börsstämningen, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Det blev lite av ett wake up call för marknaden, verkligheten har kommit ikapp de senaste dagarna

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– En andra virusvåg i de delstater som börjat öppna upp sina ekonomier, som Florida och Texas, gör börsen extremt nervös eftersom den här oerhört snabba rörelsen upp som vi haft de senaste månaderna helt bygger på ett snabbt återöppnande och en snabb återhämtning. En andravåg av virus hotar den bilden, vilket tog börsen på sängen. Det är absolut inte inprisat med en andra virusvåg, tvärtom har börsen sprungit snabbt på en oehört optimism, säger Frida Bratt.

Hon menar att även Fed-chefen Jerome Powells uttalanden i samband me räntebesked i veckan spelar in.

– Han visade upp en betydligt långsammare och mer beskedlig återhämtning än vad marknaden önskat höra. Det blev lite av ett wake up call för marknaden, verkligheten har kommit ikapp de senaste dagarna, säger Frida Bratt.

Smittspridningen är ännu inte under kontroll, spänningarna har ökat mellan USA och Kina och snart väntar nya turer kring Brexit

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank, påpekar att börsen stigit kraftigt sedan botten i mars med stöd av enorma stimulanser och att marknaden prisat in mycket positivt: kontroll över coronaviruset, en relativt snabb konjunkturåterhämtning i höst och att bolagsvinsterna hämtar sig under 2021.

– Men faktum är att vi befinner oss i en djup lågkonjunktur, och att osäkerheten fortfarande är hög. Smittspridningen är ännu inte under kontroll, spänningarna har ökat mellan USA och Kina och snart väntar nya turer kring Brexit. Mot bakgrund av det har börsuppgången kanske gått lite väl snabbt. Jag tror dock inte att vi står inför en nedgång som är i närheten av den vi såg i mars även om det säkert kan bli skakigt till och från.


2. Hur ska man tänka som sparare?

Maria Landeborn, sparekonom på Danske bank:

– Man ska sitta lugnt i båten och fokusera på sin långsiktiga strategi. Om man agerar de dagar det rasar som värst är risken hög att man missar de bästa börsdagarna, som ofta kommer direkt därefter. Det finns gott om undersökningar som visar att ju mer aktiv man är, desto lägre blir den långsiktiga avkastningen. Det bästa är att ha en god riskspridning och en lagom hög aktieandel i förhållande till hur länge man planerar att spara. För varje år man kan avvara pengarna, så kan man placera 10 procent av kapitalet på börsen. Det är en enkel tumregel att hålla sig till.


Det viktiga är att du har rätt pengar på rätt ställe – bara långsiktigt sparande – på börsen

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet:

– Man måste räkna med fortsatt turbulens på de här nivåerna. Mycket beror ju förstås på hur virusspridningen utvecklar sig, men att efterverkningarna av coronapandemin inte är över bör man nog räkna med. Så det kan bli hack nedåt i kurvan. Var beredd på turbulens, men försök inte som vanlig sparare tajma de här rörelserna. Det viktiga är att du har rätt pengar på rätt ställe – bara långsiktigt sparande – på börsen. Börsen kommer då hinna gå upp och ned många gånger innan det är dags att ta ut pengarna.


Får dessa svängningar dig däremot att sova sämre om natten, då kan det vara ett tecken på att du bör se över balansen mellan börs och ränta i ditt sparande

Johanna Kull, sparekonom på Avanza:

– Har du en risknivå i ditt sparande som du är nöjd med och bara pengar som du inte tänkt använda kommande fem år placerat i aktier eller aktiefonder, då tycker jag inte du behöver göra någonting. Börsen svänger alltid och detta år är ett bra exempel på hur otroligt svårt det är att tajma börsen. Får dessa svängningar dig däremot att sova sämre om natten, då kan det vara ett tecken på att du bör se över balansen mellan börs och ränta i ditt sparande. Men försök i så fall att lyfta blicken, varken köp eller sälj för allt i panik.

TV: ”USA och Kina bör förhålla sig till Europa”