Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Swedbanks smäll – nya anklagelser

Swedbanks vd Jens Henriksson togs med överraskning.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu dyker det upp uppgifter om Swedbanks verksamhet i Baltikum,
Foto: ALEX LJUNGDAHL

SVT:s Uppdrag granskning förbereder nya avslöjanden om hårt skandaldrabbade Swedbank.

Mitt under en intervju med bankens nytillträdde vd Jens Henriksson överlämnade SVT besvärande uppgifter om bankens baltiska verksamhet.

Banken är förtegen om innehållet i den överlämnade informationen.

Swedbank har lärt sig läxan. Förra gången Uppdrag granskning knackade på dörren till huvudkontoret i Sundbyberg var det bara ett fåtal stora aktieägare som senare inför årsstämman fick information om att Uppdrag granskning höll på med ett program om penningtvätt. Den gången slutade bankens hemlighetsmakeri med en polisutredning som fortfarande pågår. Brottsmisstanken gäller röjande av insiderinformation.

Nu går Swedbank ut själv ut i ett pressmeddelande och berättar att SVT:s Uppdrag granskning intervjuat bankens vd Jens Henriksson om penningtvätt.

Intervjun är en del i uppföljningen av den tidigare granskningen som Uppdrag granskning, UG, gjort av bankens affärer i Baltikum om misstänkt penningtvätt.

Nu skriver banken i ett pressmeddelande:

”Swedbank har i samband med intervjun beslutat att publicera information om non-residentkunder i Baltikum som tidigare lämnats till utredande myndigheter.

Under åren 2012–2018 uppskattar banken att mindre än 1 procent av bankens totala vinst genererades från den baltiska bankverksamhetens non-residentportfölj”.

Swedbanks pressmeddelande

Det gäller bankkunder som inte bor i de baltiska länderna..

Men av pressmeddelandet framgår också att Jens Henriksson överraskades med nya uppgifter som SVT:s Uppdrag granskning funnit. De nya uppgifterna överlämnades direkt under intervjun när kameran var i gång.

Banken skriver:

” Banken fick under intervjun information från Uppdrag granskning som kommer att inkluderas i den interna utredning som har pågått sedan februari i år. Då anlitade Swedbank Group den internationella advokatfirman Clifford Chance för att göra en intern utredning med forensiskt stöd. Syftet är att bekräfta fakta och omständigheter kopplade till historiska brister i regelefterlevnad, samt exponering för penningtvätt. Detta arbete beräknas vara slutfört i början av 2020. Slutsatser från utredningen kommer att kommuniceras”.

Swedbank tiger

Swedbank är förtegen om innehållet i det material som SVT överlämnade till Jens Henriksson. 

När Dagens industri under torsdagen fick kontakt med Jens Henriksson var han ytterst tystlåter.

– Jag tänker inte gå in på det. När jag har fått den här typen av information så har jag direkt gett den till den interna utredningen.

När vi ställde frågan till bankens presschef Unni Jerndahl om innehållet uppmanades vi att mejla in frågan. Efter en stund kom svaret:

”Den information vi fick av Uppdrag granskning lämnar vi in till vår interna utredning som leds av den internationella advokatfirman Clifford Chance”.

Och tillade:

”Som vi har sagt tidigare, är vår ambition att vara så öppen och transparent som vi kan med hänsyn till gällande lagar och regler. Arbetet med den interna utredningen beräknas vara slutförd i början av 2020 och de slutsatser som den kommer fram till kommer att kommuniceras i samband med våra kvartalsrapporter”.

Kryptiskt besked

För den hårt prövade banken är dagens kryptiska besked ännu en huvudvärk för bankledningen och dess styrelseordförande Göran Persson.

Finansinspektion har inlett en granskning av banken.

I september erkände Swedbank allvarliga brister kring hanteringen av penningtvätt i Baltikum.

”Beslutet att inleda en sanktionsprövning är ett steg i FI:s undersökningsprocess”, skrev Finansinspektionen i ett pressmeddelande”.

Två brottsutredningar pågår och leds av Ekobrottsmyndigheten, EBM:

Röjande av insiderinformation gäller Swedbanks informationsmöte för 15 av bankens storägare inför bolagsstämman i mars där ledande personer inom banken nämnde att SVT:s Uppdrag granskning skulle komma med ett program om banken och misstänkt pennigtvätt. Den informationen fick inte övriga aktieägare.

  Grovt svindleri som gäller flera av bankens nyckelpersoner, däribland dåvarande koncernchefen Birgitte Bonnesen, som misstänks ha uttalat sig mot bättre vetande när de kommenterade påståenden om bankens misstänkta penningtvätt i Baltikum. Grovt svindleri har ett maxstraff på sex års fängelse.

Göran Persson presenterar Swedbanks nya vd:

Göran Persson presenterar Jens Henriksson som ny vd.