Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Utredningen mot Batljan läggs ner

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Brottsutredningen mot fastighetstoppen och miljardären Ilija Batljan, läggs ned.

Batljan, som är vd för Samhällsbyggnadsbolaget (SBB), anhölls för drygt två veckor sedan misstänkt för grovt insiderbrott.

Efter en natt instängd i en cell släpptes en lättad fastighetsmiljardär som förnekat att han gjort något brottsligt.

Även utredningen mot övriga fem misstänkta, bland andra Odd Molly-grundaren Christer Andersson och hans dotter Elin Ryer, läggs ned.

Hela utredningen med misstankar om grovt insiderbrott föll samman som ett korthus. Det stod klart på torsdagseftermiddagen när beslutet om att lägga ner utredningen blev offentlig.

”Jag är lättad, men inte förvånad över åklagarens beslut. Nu gäller det för mig att fortsätta med full kraft som vd för SBB – och tillsammans med vårt starka team fortsätta leverera resultat. Vårt fokus är som alltid att vara en pålitlig och långsiktig samhällsaktör som på ett hållbart sätt levererar aktieägarvärde, god lönsamhet och starka resultat”, säger Ilija Batljan, verkställande direktör och grundare för SBB i en kommentar.

Åklagaren: Går inte att bevisa brott

Beskedet om att lägga ned utredningen gäller samtliga sex misstänkta.

Chefsåklagare Thomas Langrot:

– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt.

Det var tidigt på tisdagsmorgonen den 5 maj som Ekobrottsmyndigheten, EBM, slog till på ett antal adresser och grep sammanlagt sex personer. Aktionen var beordrad av chefsåklagare Thomas Langrot. 

En av de sex anhållna var Ilija Batljan. Brottsmisstankarna gällde insiderhandel i samband med Nordens största fastighetsaffär då SBB lade bud på fastighetsbolaget Hemfosa i november 2019. Det var en gigantisk affär och beskrivs som en av de största som genomförts i fastighetsbranschen i Norden. SBB kommer genom affären nå ett fastighetsvärde om drygt 70,5 miljarder kronor. Och Ilija Batljan är plötsligt bland de allra största i branschen.

– Jag är lättad, säger Ilija Batljan.Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Nyheten om gripandet av Ilija Batljan slog hårt mot SBB:s aktie som störtdök när nyheten om anhållandet blev känd på eftermiddagen.

Insideraffärerna i fastighetsbolaget Hemfosa misstänktes ha ägt rum en kort tid innan affären blev känd. I centrum för EBM:s utredning fanns från start tre daytraders.  En i trion är son till en framgångsrik miljardär, en annan har tidigare åtalats, men friades efter en rättegång som gällde misstankar om otillbörlig marknadspåverkan i samband med ett mycket uppmärksammat mål. Även dessa greps vid aktionen för två veckor sedan.

Bland de gripna fanns även Odd Molly-grundaren Christer Andersson och hans dotter Elin Ryer. Alla sex förnekade redan i de inledande förhören brott. Nu är misstankarna mot alla nedlagda, men redan ett dygn efter aktionen släpptes de misstänkta vilket tolkades som att EBM hade alltför lite substans i sina misstankar mot de sex.

Försvararna kritiska

Brottsmisstankarna kvarstod dock meddelande chefsåklagare Thomas Langrot. Bland försvararna var man snabbt ute och kritiserade hela polisaktionen.

– Det känns som ett rent skott i mörkret från åklagarens sida, sa advokat Slobodan Jovicic, som försvarar en av de misstänkta daytraders som satt anhållna för grovt insiderbrott.

Och advokaternas kritik mot aktionen kvarstår.

– Jag har väldigt svårt att förstå att man vidtog så drastiska åtgärder som att gripa och anhålla min klient. Jag vidhåller den uppfattningen fortfarande. Det fanns inga skäl att gå så hårt fram. Om man hade frågor kring affärerna hade man kunnat kalla till ett förhör och ställa de frågor som behövdes, säger advokat Thomas Olsson, som försvarade Elin Ryer.

 

Ilija Batljan gick från landstingsråd för Socialdemokraterna till fastighetsmiljardär - se reportaget om honom från december 2019