Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jochnick vill köpa ut Oriflame från börsen

Foto: ORIFLAME
Alexander af Jochnick, son till grundaren Robert och brorson till nyss avlidne grundaren Jonas, är representant för familjen i samband med budet. Han är Oriflames styrelseordförande.

Kosmetikabolaget Oriflames storägare familjen af Jochnick lägger ett bud på bolaget om 227 kronor per aktie kontant.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Budet motsvarar en premie om 34,8 procent i förhållande till stängningskursen tisdagen den 21 maj och en premie om 31,9 procent i förhållande till den volymvägda snittkursen under de tio senaste handelsdagarna.

Budet kommer inte att höjas, skriver familjen af Jochnick och betonar att bolaget efter ett sådant uttalande inte kan höja budet enligt de så kallade take over-reglerna som gäller på Stockholmsbörsen.

– Vår familj har alltsedan bolaget grundades 1967 varit djupt engagerad i Oriflame och vi känner ett stort ansvar i rollen som bolagets huvudägare. Det har dock blivit allt mer påtagligt för oss att bolaget just nu står inför ett antal utmaningar, säger Alexander af Jochnick, som är representant för familjen i samband med budet och som är Oriflames styrelseordförande, i pressmeddelandet.

Familjen Jochnick äger 30,8 procent av aktierna i Oriflame.

– Vi anser att bolaget behöver genomdriva omfattande förändringar på sina kärnmarknader, vilket är svårt som publikt bolag. Vi har därför beslutat att lämna ett erbjudande att förvärva de aktier i bolaget som familjen inte redan äger, för att kunna möjliggöra för Oriflame att genomföra dessa förändringar inom ramen för de fördelar som ett privat ägande medför, fortsätter han.

Budet, som läggs via budbolaget Walnut Bidco, är villkorat bland annat med 90 procents anslutningsgrad.

– Vi anser att priset i erbjudandet representerar en mycket attraktiv värdering av Oriflame. Vi lägger fram ett värdemässigt tilltalande erbjudande samtidigt som vi tar på oss marknads- och genomföranderisken av den pågående förändringsprocessen, citeras Alexander af Jochnick i pressmeddelandet.

Den 17 maj kom beskedet att Jonas af Jochnick, en av grundarna till Oriflame tillsammans med Robert af Jochnick, hade avlidit.

Timingen av budet på Oriflame uppges inte ha något samband med bortgången av Jonas af Jochnick.

– Det här har växt på oss. Vi har haft en tuff vår på börsen och i Asien. De (Robert af Jochnick och Jonas af Jochnick Direkts anm) står båda 100 procent bakom det här. När han gick bort förra veckan var det en chock och då var frågan om vi skulle fortsätta med att få till ett bud”, säger Alexander af Jochnick. ”Trots bortgången går vi vidare och han skulle ha velat göra det också.

Annons: