Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Jättediamanter upptäckta – gruvbolag lyfter

Gem Diamonds hittade 2006 stenen "Lesotho Promise" på 603 karat, den tionde största diamanten i historien.Foto: FRANCOIS LENOIR / REUTERS
En modell håller upp en nära 500 karat stor diamant som 2008 hittades i Letseng-gruvan av Gem Diamonds.Foto: HO / REUTERS X80001

Två nya jättediamanter har hittats i kungadömet Lesotho i södra Afrika, skriver Bloomberg News.

Brittiska gruvbolaget Gem Diamonds stiger på Londonbörsen.

Jättediamanterna hittades i gruvan Letseng, som till 70 procent ägs av brittiska gruvbolaget Gem Diamonds och till 30 procent av Lesothos regering.

Stenarna är på 117 respektive 110 karat, enligt Gem Diamonds pressmeddelande. De är av typen IIa, som innehåller väldigt lite kväve och därför anses vara de mest rena.

Gem Diamonds aktie steg på måndagsmorgonen på Londonbörsen med 8,2 procent och hade vid stängning fallit tillbaka till 4,4 procent.

Några av världens största diamanter

Genom åren har några av världens största diamanter hittats just i Letseng-gruvan.

Gem Diamonds hittade där 2006 stenen "Lesotho Promise" på 603 karat, större än en golfboll, den tionde största diamanten i historien. Stenen såldes i oktober samma år på auktion i Antwerpen för närmare 89 miljoner kronor till South African Diamond Corporation, som styckade upp den i 26 delar.

2008 hittades en diamant på 478 karat i gruvan och 2015 såldes en diamant på 357 karat, för motsvarande 157 miljoner kronor.