Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Inte en enda såld bostad för Oscar Properties

Oscar Engelbert, vd för lyxbostadsutvecklaren, har varit hårt ansatt de senaste åren.Foto: MALIN HOELSTAD / SVD TT NYHETSBYRÅN
Inte en enda såld eller bokad lägenhet, meddelar Oscar Properties.Foto: CORNELIA SCHAUERMANN
Norra tornen, vid Torsplan 8, är Oscar Properties prestigebygge i Stockholm och syns som ett landmärke över stora delar av huvudstaden.Foto: LEIF BRÄNNSTRÖM

Den krisade lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties lyckades inte sälja en enda bostad under sista kvartalet 2019.

Det framgår av bolagets bokslutskommuniké på torsdagsmorgonen.

Vd:n Oscar Engelbert tycker sig dock se ljuset i tunneln.

– Jag tycker att vi tagit stora steg i rätt riktning för att anpassa bolaget till den rådande omvärldssituationen och ser med stor förhoppning fram emot 2020 där vi ser nya möjligheter, skriver han i kommunikén från bolaget.

Joakim Bornold, analytiker och sparekonom på Söderberg&Partners sågar dock beskedet från Oscar Engelbert:

– Noll sålda bostäder, noll bokade bostäder. Man har inte lyckats sälja en del enda bostad under kvartalet. Det är förstås bedrövliga siffror för en bostadsutvecklare.

– Man rapporterar visserligen en vinst på sista raden, men det hjälper inte. Oscar måste börja sälja bostäder så enkelt är det och just nu står det helt still.  Övriga aktörer rapporterar om en ljusning för branschen men hos Oscar verkar lampan snarare vara släckt. 

Lyxbostadsutvecklaren Oscar Properties redovisade ett rörelseresultat på 61,7 miljoner kronor under det fjärde kvartalet 2019 vilket kan jämföras med minus 255,5 miljoner kronor under samma kvartal i fjol.  Företagets nettoomsättning stannade på 201,9 miljoner kronor, en minskning jämfört med fjolårets 256,6 miljoner kronor. 

Inga sålda bostäder

Men försäljningen av nya bostäder går alltså inte alls.

Inte en enda bostad såldes under perioden oktober till och med december vilket ska jämföras med 28 sålda under motsvarande period förra året. Antalet bokade bostäder under perioden var också 0 jämfört med sex under samma period förra året.

För helåret 2019 såg det ut så här:

Antalet sålda bostäder uppgick till 27, jämfört med 79 året innan.

Antalet bokade bostäder uppgick till 33, jämfört med 36 för 2018.

Redan vid den förra kvartalsrapporten stod det klart att det svajar ordentligt för Oscar Properties. Försäljningen för lyxbostadsutvecklaren rasade. Intresset från kunderna var näst intill obefintligt. En signal om det extrema läget var att bolagets uppgift om att endast en bostad bokades under det tredje kvartalet 2019.

Sålde lyxvåning för 42 miljoner

Men nyligen lyckades bolaget sälja en lägenhet i Oscar Properties fastighet Helix, som är en del av Norra Tornen i Hagastaden. Köpeskillingen uppgick till 42 miljoner kronor, uppgav tidningen Fastighetsvärlden.  

Sommaren 2019 köpte Slättö och Fastpartner 50 procent av Helix av Oscar Properties. Helix är just nu under uppförande.

När Oscar Engelbert, bolagets vd och storägare med 42 procent av rösterna, summerar det gångna året och ser framåt signalerar han ljuset i den tidigare så mörka tunneln.

”Vi har amorterat 700 mkr, uppnått en soliditet på 37 procent och vänt resultatet, skriver han i bokslutskommunikén för 2019”.

Vidare:

”Jag tycker att vi tagit stora steg i rätt riktning för att anpassa bolaget till den rådande omvärldssituationen och ser med stor förhoppning fram emot 2020 där vi ser nya möjligheter”.

Annons: