Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Industrimiljardären tar ut 100 miljoner ur företaget

Hedin är också en av Sveriges största privata markägare.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / FREDRIK SANDBERG
Foto: THOMAS ISAKSSON / DALARNAS TIDNINGAR
Industrimiljardären Karl Hedin tar ut 100 miljoner ur företaget

Vinsten för affärsmannen Karl Hedins skogsimperium ökade med en halv miljard kronor under 2018.

Samtidigt har Hedin stått i centrum för den uppmärksammade jakthärvan.

Nu förbereder sig den 69-åriga ägaren för att lämna över familjeföretaget och tar för första gången ut närmare 100 miljoner ur företaget, skriver Dagens industri. 

– Jag måste få ihop till begravningen, säger Karl Hedin skämtsamt till tidningen.

Skogskoncernen AB Karl Hedin med 1 000 anställda ökade på ett år sin omsättning från drygt 4,4 miljarder kronor 2017, till knappa 4,7 miljarder kronor 2018, det visar den senaste årsredovisningen.

Dessutom steg resultaträkningen med dryga 100 miljoner kronor.

– Det är ett bra sågverksår, säger ägaren Karl Hedin till Dagens industri.

Karl Hedin förbereder familjeföretaget för att lämnas över till nästa generation.
Foto: JOHN LEANDER / DALARNAS TIDNINGAR

Beslutet att dela upp bolaget

Ägaren har planer på att dela upp företaget med dess dryga 20 dotterbolag i fem separata bolag: AB Karl Hedin, Karl Hedin Finans, AB Karl Hedin Skog, Karlbo Skog och Källfallet AB.

Samtidigt tar ägaren ut dryga 100 miljoner kronor ur bolaget, för första gången någonsin.

Till Dagens industri berättar Karl Hedin att det rör sig om en förberedelse för framtida generationer i familjeföretaget. Vilket också garderar företaget för kommande konjunktursvängningar.

– Det är för att göra en mer rättvis, och för bolaget också riktigt, fördelning av aktierna när jag dör, säger Karl Hedin till Dagens industri.

Men Hedin menar samtidigt att han inte är på väg att lämna bolaget.

Hedin är också en av Sveriges största privata markägare. Bygghandeln är den delen av företaget som går starkast med bygghandlar på 43 svenska orter, som kan bli fler framöver.

– Vi har alltid planer på expansion i alla delar av bolaget, men det är ju också något man ska orka med, säger säger Hedin till Dagens industri.

Misstänkt i jakthärvan

Miljardären och industrimannen Karl Hedin, 69, var huvudmisstänkt i den uppmärksammade jakthärvan sedan han anhölls den 26 oktober.

Han greps, misstänkt för att bland annat ha skjutit en varg och eldat upp djuret. Efter 31 dagar i häktet släpptes Hedin.